Dtum
Login with Facebookk
1908 | Július

Mi újság?

Ujfajta mentőcsónak

A londoni Dock és Westminster hid járókelői csütörtökön különös látványnak voltak szemtanui.

Az öbölben egy csodálatos formáju kis jármű kötött ki és félköralaku ovális törzséből egy kis nyiláson keresztül három ember szálott ki. A csodálatos alkotás utasai Brude norvég tengerészkapitány, egy matróz s egy krisztiániai ujságiró voltak. Ebben a kis dióhéjban, a mely egy uszó tojáshoz hasonlít, tette meg e három ember az utat Norvégiából Londonba, hogy bemutassák Brude kapitány ujonnan szerkesztett mentőcsónakját, a mely állitásuk szerint nem merül el a legnagyobb viharban és hullámverésben sem.

A jármű, a melyet Uraed-nek neveztek el, ovális alaku, teljesen fedett s árbocza egészen elől van felállitva. A csónak belsejébe egy keskeny nyilás vezet, a mely szintén elzárható.

A kisérletek, a melyeket a feltaláló csodálatos bárkájával végzett, igazolták rendkivüli ellentálló képességét, csendes uszását és elmerülhetetlen voltát, a mely tulajdonságok valóban ideális mentőcsónaknak predesztinálják. A nehéz és veszélyes őszi viharok idejében a feltaláló és két társa Aalsundból Uj-Foundlandba mentek e kis lélekvesztőn.

A Norvégiából való elindulás után néhány nappal a nyilt tengeren éjnek idején egy bálnahalászhajó bálnának nézte a kis csónakot és csak az utolsó pillanatban vették észre a csónakban ülők jelzéseit.

A platánfák hatása az egészségre

Már a régi korban tudtak a platánfáknak az egészségre való káros hatásáról, a mi a legujabb korban tudományos igazolást nyert.

A káros hatást az a tömérdek csillagos szőr okozza, a mely a fiatal leveleket boritja; e szőr a levelek kibontakozása közben lehull és a levegő belélegzése következtében lélegzőszerveinket nagy mértékben izgatja és köhögésre ingerli. Megokolt tehát, ha e különben szépen és erősen növekedő fanemet nagyobb mennyiségben nem ültetjük, kivált olyan helyeken a hol sok ember huzamosabb ideig szokott tartózkodni (iskola, fürdőhely, kórház kertjében).

Külföldön e tekintetben egyébként több helyen egyenesen tiltó rendeletekkel intézkednek az egészségügyi hatóságok, igy Elzász-Lotaringia már 1885-ben tett ez iránt intézkedést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98