Dtum
Login with Facebookk
1908 | Május

Angol parlamenti élet

A baldachinnal födött magas elnöki széken ül a „speaker” fején gondosan hajporozott fehér parókával.

 

Századokkal ezelőtt ő beszélt a királylyal a parlament nevében. Innen a neve is:”beszélő”. Ma már nem ez a hívatása, de azért még mindig így nevezik és még ma is fehér parókát tesz a fejére, ha az elnöki székbe ül.

 

Ő a képviselőháznak és a hagyománynak szimbóluma és jaj lenne annak, ha valamelyik képviselő – akár csak jelképileg is megrángatná a parókáját. Az a paróka épen olyan szent, mint a Ház akármelyik ősrégi joga.


Magyar embernek alig lehet fogalma arról, hogy milyen kedélyesen ósdi az élet az angol parlamentben. Minden ülés imával kezdődik – épugy, mint századokkal ezelőtt – csakhogy ma már nem olyan vallásosoknak a képviselő urak, mint hajdanában és többnyire üres padsorok előtt mondaná el a lelkész az imát, ha nem ragaszkodnának ahhoz az ősi szokáshoz, hogy mindenki, a ki azon az ülésen fel akar szólalni, tartozik jelen lenni az ima alkalmával.

 

Azonkívül ott kell lennie a kápolnában annak is, a ki választói nevében kérvényt akar benyujtani a parlamentnek. Pedig a kérvény nagy szerepet játszik Angliában. Minden képviselő azon igyekszik, hogy kerületének érdekei mellett felszólaljon és ezt máskép nem teheti, csak a kerület kérvényének tárgyalása alkalmával.

 

A kérvény benyujtásának módja is végtelenül érdekes és – valljuk be – nevetséges is egy kissé. A spaeker széke mögött lóg egy nagy bőrtáska, a képviselőnek az ülés alatt oda kell belétenni a tekercs alakuvá göngyölt peticiót. Ennek a különös szokásának képét egyik eredeti felvételünk ábrázolja.


A képviselői állás sokkal tekintélyesebb Angliában, mint minálunk. A parlament tagjának névjegyén lévő két varázsbetű: az M. P. (member of parliament) megnyitja előtte ugy az előkelő társaság, mint a pénzarisztokráczia ajtaját.

 

Egy valóságos, vérbeli M. P. különben egész életét a parlamentben tölti, a hol minden kényelem rendelkezésére áll és állandóan uszkálhat tekintélyének glóriájában.

 

Valóságos klubélet folyik az alsóház palotájában; itt fogadja a képviselő társaságát, még hölgyismerőseit is, a kik számára – érthető okokból – különös vonzerővel bír a parlament levegője.

 

Az előkelő világ hölgyei idejönnek délutánonként, a terraszon megisszák a téájukat, este pedig (a parlament ülései este is folynak) teljes estélyi ruhában megjelennek a hölgyek karzatán, de a tárgyalás csakhamar untatja őket és bevonulnak az éttermekbe – vacsorázni. Ha aztán hírül hozzák nekik, hogy az egyik kiválóbb szónok beszél, akkor ismét felmennek a karzatra.

 

Ez a hölgyek-karzatra nagyon kellemetlen hatást kelt a szemlélőben, mert sűrű rács választja el az ülésteremtől. Ennek a rácsnak is nagyon érdekes a története.

 

Ezelőtt a szép hölgyek ugy tekintették a parlamentet, mint valami nagy szalont, ahol kedvükre nevetgélhettek, mulathattak és így zavarták a vitában résztvett szónokokat. Végre egy szép napon rácsot tettek a karzatra és kizárták a hölgyeket az ülésekből. Egy bátor herczegnő később megint kivívta az engedélyt, de az udvariatlan rács azért ott maradt.

 

Csakhogy a hölgyek is meg szerették ezt a rácsot, amely eltakarja őket a képviselők szemei előtt. Ilyenformán szabadon járhatnak-kelhetnek és ásítozhatnak is ha valami unalmas beszéd van soron.


Sokkal jobban érzik magukat az uri hölgyek a pompás ebédlőteremben. Sajnos, rendszeresen éppen az estebéd ideje alatt folyik a legfontosabb parlamenti tevékenység: a szavazás. Ilyenkor minden szavazatra szükség van és még azok a képviselők is, a kik soha sincsenek jelen a viták alkalmával, ilyenkor a csengetyük szavára betódulnak a terembe.

 

A szavazást különben az ebédlőteremben egy transzparens tábla kigyulladása is jelzi, a mint azt egyik képünkön is láthatjuk.


A frakkba öltözött képviselők, mihelyt meglátják a kivilágított „Division”(számlálás) betűket, legott felugranak, leteszik a kést s villát és szaladnak az ülésterembe – szavazni. Még azok is, a kik a hosszu éjjeli viták alatt elaludtak a folyosókon, ijedten rezzennek fel a csengetyüszóra, kidörzsölik az álmot a szemükből és mennek a „kötelesség harczmezejére”.

 

De hogyan szavazzanak, mikor azt se tudják, hogy miről van szó? Erre is gondoltak a praktikus angolok. Minden pártnak van egy embere, a „Whip”, aki a terembe bejövő képviselőket kitanítja, hogy igennel, vagy nemmel szavazzanak-e. Ezeket a whipeknek azonkívül még az a kötelességük, hogy fontosabb szavazásokra összetereljék a párt tagjait.

 

A parlament vitái különben mellékesek, a szavazás a fő. A terem csak akkor telik meg némileg, ha valami jelentősebb szónok, vagy miniszter beszél. Egy ilyen érdekesebb ülés képét itt mutatjuk be olvasóinknak.

 

A képviselők szép rendben, szinte mozdulatlanul figyelnek a szónok szavaira, az ember nem is hinné,hogy ezek a higgadt angolok vihart is képesek előidézni. Nézzük csak meg azt a képünket, a mely egy harminczas ülés után ábrázolja az alsóház termét. Olyan, mint valami véres csatatér, de hullák helyett papírszeletek borítják a színteret…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Angol parlamenti élet. Az alsóház egyik ülése Egy angol képviselő benyújtja a parlamenthez kérvényét Angol parlamenti élet. Az alsóház éttermében Angol parlamenti élet. A folyosókon Angol parlamenti élet. A csata után
Cikk-ajánló
Halálra ítélt kémkedő főhadnagy Halálra ítélt kémkedő főhadnagy
Bécsi hirek szerint Jandrics Cedomir főhadnagy kémkedési ügyében,...
A „Texas”, amerikai dreadnought A „Texas”, amerikai dreadnought
Amerika tengeri hatalmának egyik erősségét mutatjuk be a...
A Röntgen-sugár története A Röntgen-sugár története
- Majd megröntgenezzük!- mondta a fogorvos. - Csak a biztonság...
Az új szinpad Az új szinpad
A dramaturgia a legújabb időben talán a legjobban átalakult az...
A Vezuv kitörése A Vezuv kitörése
Nápolyból rémes híreket közöl a távíró: a Vezuvnak néhány nappal...
Meztelen táncosnő a Városligetben Meztelen táncosnő a Városligetben
A pesti éjszakai élet botránykrónikájába piros tintával íródott be az...
 Ötperces időszerű földrajz Ötperces időszerű földrajz
Bartolommeo Diaz volt az első európai, aki 1486-ban Afrika legdélibb...
Széll Kálmán meghalt Széll Kálmán meghalt
Széll Kálmán volt magyar miniszterelnök meghalt rátóti birtokán. Az...
Az apjáért Az apjáért
Budapesten egy fiatal másodéves egyetemi tanuló, Erhardt József az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98