Dtum
Login with Facebookk
1908 | Március

A tigrisvadászat

A tigrisvadászattal járó halálos veszedelmet olyan módon igyekeznek elkerülni a vadászok, hogy elefántok hátán indulnak el a tigrisvadászatra. A hinduk e czélra kitűnően betanítják az elefántokat, a melyek szükség esetén maguk is segítenek a vadászoknak orrmányukkal, agyaraikkal és rettenetes erejű lábaikkal. Rendkívül érdekes az ilyen tigrisvadászat.


A vadásztársaság kora reggel indul utnak a veszedelmes vállalkozásra.
Mindegyik vadász el van készülve arra, hogy esetleg sohasem tér többé vissza. Sokan még a végrendeletüket is elkészítik.


Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy eredeti fényképfelvételek nyomán mutathatjuk itt be a tigrisvadászat legérdekesebb jeleneteit. Messze Indiából érkeztek ezek a ritka fényképefelvételek, a melyeket a vadásztársaság egyik tagja készített halálos veszedelmek között.

 

Mint az egyik gyönyörű képünkön látható, a vadászok a betanított elefántok hátára helyezett tornyocskákban foglalnak helyet, mellettük egy-egy hindu áll s az elefántokat is hinduk hajtják. A hatalmas állatok áttörnek a bozóton s mint másik képünk érdekesen mutatja, az utközben eső folyókat is átgázolják. Ilyenkor leveszik az elefántok hátáról a tornyocskát s a vadászok is odakuporodnak az elefánt-hajcsár mellé. Attól tartanak, hogy a mély vízben az elefántok uszni kezdenek s az ilyesfajta helyzethez nem szokott európaiak könnyen kieshetnek a magas tornyocskákból.


A víz tulsó partján ismét felteszik az elefántok hátára a vadász-tornyokat s a vadászok ott állnak bennük, minden pillanatban elkészülve arra, hogy valamelyik hatalmas tigris előugrik a bozótból és megkezdődik a küzdelem.


Érdekes, hogy elefántok nyomban megsetjik finom ösztönükkel a tigris közeledését s hatalmas ordítással adnak jelt erről a vadászoknak.


A tigris már nagy távolságról észreveszi a vadászok közeledését, éles hallása és szaglása révén. Nyomban megkívánja az édes izü emberhust s nem törődve a veszedelemmel, nagy szökésekkel rohant a vadászok felé. Mintegy tiz-husz méternyi távolságban egyszerre meglapul a bozótban és várja a pillanatot, a mikor ráugorhatik az áldozatára.

 

A vadászok ekkor már lövésre készen állnak a tornyocska előterében.
A hinduk hirtelen szétterelik az elefántokat tiz-husz méternyi távolságra s megkezdődik a harcz. Néha több tigris is meglapul a bozótban és várja a prédát.


Mikor az elefánt már csak két-három méternyi távolságban van a tigris buvóhelyétől, a fenevad hirtelen előtör és ugrásra készül. E pillanatban valamelyik vadász rálő robbanó golyóval. Ha a lövést elhibázza, a tigris a másik pillanatban már az elefántra ugrik s rettenetes küzdelem támad a két hatalmas állat között. Az elefánt körülcsavarja a derekán az orrmányával és ledobja magáról s ha nem ugrik el hirtelen, még rá is tapos. Erre azonban nem igen van szükség, mert a többi vadász egész golyózáport röpít rá és megöli. Megtörtént már nem egyszer, hogy a tigris lerántotta az elefántról a tornyocska előtt ülő hindut s rettenetesen összemarczangolta őt, a míg letudták teríteni.


A zsákmányul ejtett tigrist ráfektetik ez egyik elefánt hátára s diadallal viszik vissza a vadásztanyára. Látható ez az érdekes jelenet is az egyik képünkön. A hatalmas tigris valóban szép vadászzsákmány volt. A vadásztanyán nyomban hozzáfogtak a megnyuzásához. Ebben rendkívül ügyesek a hinduk. A tigris bőrét ügyesen lehuzzák, azután megmossák és megszárítják; gyönyörű és értékes lábszőnyeg válik belőle. Az egyik képünkön a tigris megnyuzásának megkezdését mutatja. A középen ülő hindu már felmetszette a fenevad hasát, hogy eltávolítsa belső részeit. Ezután éles kés segítségével lenyuzzák a husról a szép bőrt.

 

A vadászok egyébként nem e bőr kedvéért vállalkoznak az életveszedelmes vadászatra, hanem a vele járó izgalom és bátorságuk bebizonyításának vágya serkenti rá őket.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Indulás a tigrisvadászatra. Az elefántok útközben átgázolnak a folyókon is. A zsákmányul ejtett tigrist ráfektetik az egyik elefánt hátára és diadallal viszik haza A tigris megnyuzása.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98