Dtum
Login with Facebookk
1908 | November

A Zoványi-ügy

A protestáns egyházi s általában a tudományos körökben széleskörü viták tárgyát képezi Zoványi Jenőnek, a sárospataki ref. teologia tudós tanárának ügye.

 

A tiszáninneni ref. egyházkerület ugyanis megbízta Zoványit azzal, hogy az elhunyt Varga Lajos irodalmi hagyatékban levő egyháztörténetet sajtó alá rendezze s azt a szükséges magyarázatokkal ellássa.

 

A tudós tanár e feladatának eleget is tett s a könyv már meg is jelent, a mikor a tavalyi ref. konventen észrevették, hogy a műhöz csatolt függelékben Zoványi Jenő kisebbiti Kalvin János reformátori mivoltát s kétségbe vonja Kalvin lelkületének nagyságát.

 

A felfedezés nagy szenzácziót keltett. Az egyházi lapok és tudósok egy része a szabad kutatás megengedettsége czímén védelmébe vette a tanárt, más része pedig erősen megtámadta a Függelékért.

 

Az ügy végre a tiszáninneni egyházkerület fegyelmi bírósága elé került, a mely kerületbe a sárospataki teológia is tartozik.

 

Zoványi személyi ellentétekre hivatkozva, tiltakozott a tiszáninneni bíróság kiküldése ellen s egy más kerület bíróságának delegálását kérte.

 

Az egyházi főhatóság eleget tett a tanár kérésének s így a szenzácziós ügyet a dunamelléki egyházkerület fegyelmi bírósága fogja nemsokára tárgyalni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98