Dtum
Login with Facebookk
1908 | November

Andrássy a választójogról és a nemzeti érdekekről

Andrássy Gyula gróf belügyminiszter: Uraim, mindenhez jogunk van, csak ahhoz nincs, hogy eltékozoljuk azt, a mit őseink nehéz munkával és vérrel szereztek s a mit örökségül hagytak reánk. (Zajos helyeslés. A balpárt és a nemzetiségek folyton kiáltoznak; az elnök nyugalmat kér.) Nincs állam a világon, a hol a választójog teljesen egyenlő volna, vagyis, hogy minden polgár egyforma értékű politikai jogot gyakorolna. (Megujuló nagy zaj.)

 

Csak egy szempont lehet irányadó e parlamentben, hogy tudniillik milyen választási reform válik javára a magyar nemzetnek. Elv az, hogy minden osztály, minden érdek képviselve legyen, mert ha valamely osztály nincs képviselve, érdekei igen könnyen mellőztetnek. A törvényhozás félszeg irányt vehet a milliók érdekeit elhanyagolhatja. Ez a parlament iránt való bizalom megrendülésére vezet s így a demagógok mondája könnyűvé válik. Már csak azért is szükséges, hogy a parlamentben valamennyi osztály képviselve legyen.

 

A legfőbb szükség azonban, hogy a magyar állam vezetése ne kerülhessen a tulzók kezébe, olyan elemek kezébe, a melyeknek végczélja nem a magyar nemzet érdekeinek szolgálata. A mely nemzet ilyen reformot alkotna, nem érdemelne mást, mint pusztulást. (A nemzetiségiek perczekig lármáznak.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98