Dtum
Login with Facebookk
1909 | Április

Sven Hedin Budapesten

Sven Hedin a világhirü ázsiai kutató, a Magyar Földrajzi Társaság meghivására ellátogatott hozzánk és az Urániában előadást tartott. A hirneves tibeti kutató legutóbb Londonban tartott feltünést keltő előadást s most a magyar fővárost tisztelte meg – ezuttal harmadszor – látogatásával.

Talán kevés utazót ünnepeltek még ugy a müvelt Nyugaton, mint Sven Hedint, de a nagy tudós meg is érdemli ezt az ünnepeltetést. Ázsia szivében már több felfedező kutató-utazó járt, azonban egyiknek nevét sem emelte oly sokszor szárnyára a világ napisajtója, mint az övét.

A bátor utazó életének negyvennégy esztendejéből huszonnégy évet szentelt Belső-Ázsia felkutatásának. A hirneves svéd utazó Japánon keresztül tért vissza hazájába, a hol fényes ünnepségekkel fogadták. Királya: V. Gusztáv, Éjszak-csillaga rendjének nagykeresztjét, míg Éjszak-csillaga brilliánsokkal ékesitett jelvényét már meczénása, II. Oszkár király tüzte az ázsiai sivatagok kutatójának mellére, mikor első nagy utjáról érkezett.

Az oxfordi egyetem ép most fogadta Hedint tiszteletbeli doktorává földinkkel, dr. Stein Auréllal együtt. A franczia nemzet a becsületrend magykeresztesei közé sorozta, a német földrajzi társaság pedig a Nachtigal-éremmel tüntette ki.

A mi földrajzi társaságunk már hat évvel ezelőtt sorozta tiszteleti nagyjai közé.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Hedin nyilatkozata Körösi Csoma Sándorról
Kántor Judit

Sven Hedin, a méltán világhirű bátor és tudós kutató a néhány nap alatt, a mikor fővárosunk vendégéül tisztelhettük, olyan nyilatkozatokat tett az ő nagy elődjéről, Kőrösi Csoma Sándorról, a mely a formájában épen úgy hasonlitott a hódolathoz, mint lényegében – a lesajnáláshoz.

Egy kegyeletes szemrehányás elmés köntösében sietett megállapitani, hogy a mi, nála bizonyára kevésbé szerencsés sorsú tudósunkról mi kevesebbet tudunk a kelleténél, a külföld pedig még kevesebbet, mint a mennyit mi tudunk.

Egyáltalában nincs rajta mit csodálkozni, ha Szven Hedin a maga tudományos eredményeinek a hatásáról tájékozottabb, mint Kőrösi Csoma Sándor bátor és nagyszerü kutatásainak a hatásáról, a minthogy az is nyilvánvaló, hogy őt nem a tudomány mindenki számára hozzáférhető mappájának ismerete, hanem sokkal nehezebben megközelithető világok térképének megállapitása tette világhirűvé és méltán ünnepeltté.

Ha Szven Hedin a nyilatkozatával talán a Kőrösi Csoma Sándor munkájának kisértéküségét kivánta volna megállapitani, ez legalább is túlságos óvatosság lett volna a részéről, mert hiszen bizonyára nem akad olyan ember, a ki azt állitaná vagy a kinek csak eszébe is jutna olyasmit hinni, hogy az a munkásság az övét feleslegessé tette vagy értékében csak egy vonalnyival is megcsökkentette volna.

Lojálisabb dolog föltenni, hogy a mi illusztris vendégünk nyilatkozata, ha nem is egészen alapos, de egészen jóhiszemü volt. Nem volt alapos, mert a Kőrösi Csoma Sándor nevét itt Magyarországon minden iskolát járt művelt ember ismeri és munkássága a külföld tudományos litteraturájának is értéke szerint szereplő eleme, de azért teljesen jóhiszemü lehetett a Szven Hedin nyilatkozata egyrészt az erről való tájékozatlanságában, másrészt abban a tiszteltreméltó meggyőződésben, hogy a mi nemes emlékű, lelkes tudósunk érdeme még többet, még több elismerést, még több babért érdemelne az utókortól úgy belül, mint kívül hazája határain.

És ebben az illetékességét is elfogadhatjuk a kiváló és szerencsés tudósnak, egyrészt azért, mert ő csakugyan a legjobban tudhatja, mit kellett mernie, tűrnie és szenvednie az ő magyar elődjének az eredményért, a melyet a tudmánynak gyűjtött, másrészt mert a munka jutalmának a megszabásában és learatásában határozottan nagyobb talentumot mutat, mint a mennyi erre való talentuma volt Kőrösi Csoma Sándornak.

Ettől azonban Kőrösi Csoma Sándor érdeme nem lesz kisebb. Sőt a Szven Hedin érdeme sem.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ferencváros – Újpest 2:1 (1:1) Ferencváros – Újpest 2:1 (1:1)
Közel két évtizeden át még gondolni sem mertek arra a...
Az Ernst-múzeum húsz esztendeje Az Ernst-múzeum húsz esztendeje
Mily különös játéka a sorsnak, hogy az Ernst-múzeum húszéves...
Rongyszedő lett a kölyökből Rongyszedő lett a kölyökből
A City legforgalmasabb pontján, 1540. Broadway alatt vannak a...
 Az utolsó rozsnyói püspök vértanuhalála Az utolsó rozsnyói püspök vértanuhalála
A magyar közvélemény nagyon keveset tud arról a minden emberi...
Mikszáth Kálmán legujabb könyve Mikszáth Kálmán legujabb könyve
Olvasóink még bizonyára élénken emlékeznek Mikszát Kálmánnak „A...
Elkeseredett orosz foglyok Elkeseredett orosz foglyok
Tokióból jelentik egy berlini lapnak, hogy mikor Fushunban, az ott...
Gáspár Jenő visszavonul Gáspár Jenő visszavonul
Gáspár Jenő magasugró rekorder és bajnok, a MAC tagja, mint hadnagy...
Hol a mi Deák Ferencünk? Hol a mi Deák Ferencünk?
A mi nehéz és válságos politikai küzdelmeinkben a mai napon ismét...
A Francia kommün magyar minisztere A Francia kommün magyar minisztere
Az 1871-es párizsi kommün-lázadásban két magyar is előkelő szerepet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98