Dtum
Login with Facebookk
1909 | Augusztus

Gyakorlati irodai tanfolyamok nők részére

Lapunk f. évi 22. számának „Női felső kereskedelmi iskolák” czím alatt közölt czikke beható indokolás kíséretében adott kifejezést a női felső kereskedelmi iskolák felállítására irányuló törekvés helytelenítésének.

Ugy látszik, hogy a kérdéses czikkben felsorolt érvek a székesfőváros tanügyének intéző köreiben is felmerültek és az illetőket a női felső kereskedelmi iskola eszméjének elejtésére és egy sokkal praktikusabb intézkedés életbeléptetésére ösztönözték.

Festetich Géza gróf, a fővárosi tanügy élén álló tanácsos, kezdeményezése folytán ugyanis elhatározta a főváros tanácsa, hogy egyelőre négy polgári leányiskolához nők részére gyakorlati irodai tanfolyamokat csatol, hol a polgári iskola négy osztályát végzett leányok egy év alatt a gép- és gyorsírást, az irodai levelezést és az üzleti számvitelt alaposan elsajátíthatják, hogy aztán mint teljesen hasznavehető segéderők léphessenek be az üzleti irodákba.

Ezt az intézkedést mi is teljes mértékben helyeseljük, mert meg fogják adni a kenyérkeresetre utalt nőknek a módot arra, hogy nagyobb ambiciók és elérhetetlen vágyak táplálása nélkül pénzintézeti-, ipari- és kereskedelmi irodákban nekik megfelelő állásokat tölthessenek be és pedig anélkül, hogy ezek elnyerése végett a polgári iskola elvégzése után még 3-4 évig kénytelenítessenek a felsőkereskedelmi iskolai nagyon költséges tanfolyamon keresztül vergődni.

Ezt az irányváltoztatást a pozsonyi kereskedelmi és iparkamarának is ajánljuk, mely szintén női felsőkereskedelmi iskola felállítása utján kiván a nőkérdés megoldásához hozzájárulni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ebédelő leánykák az Aréna úti iskolában. Vagy rájuk is a már megszokott asszonysors vár.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98