Dtum
Login with Facebookk
1909 | Augusztus

Kis gazda rovat

Védekezés a vértetű ellen

A vértetű ellen hasznos tanácsokat ad a „Gazdasági Lapok”-ban Kadocsa Gyula.
A vértetű kötelező irtását a m. kir. földmivelésügyi miniszternek 1899. évi 9689. számú rendelete irja elő, a melynek értelmében a tulajdonos köteles a vértetű fellépéséről az elöljáróságnak azonnal jelentést tenni, a mely a helyszini szakszemle után az irtást hivatalból rendeli el. 

Ha a vértetű valamely fát már nagyon belepett, úgy hogy az tele van sebekkel s száradásnak indult, a fát minden habozás nélkül vágjuk ki és tüzeljük el. A kivágatásnak legjobb ideje a téli időszak.

A kevésbé fertőzött fákat oly módon szabadítjuk meg ezen veszedelmes ellenségtől, ha a tél folyamán, de legkésőbb márczius elejéig fa- vagy kőszénkátránynyal az összes vértetű sebeket bekenjük. A kátrányt azonban előbb néhány órán át valami nyitott cserépedényben nyilt tűzön főzzük, miáltal azt érjük el, hogy a fára alkalmatlan, ártalmas alkotórészei eltávolodnak, másrészt pedig sűrűbbé és tapadósabbá lesz. 

A sebek bekenése alaposan és kellő gonddal történjék.
Ha egyes ágakat a vértetű nagyon ellepett, legjobb ezeket levágni és elégetni. Általában állandó gondunkat képezze, hogy az almafákon – mert főleg ezeket pusztítja a vértetű – nyilt sebek ne maradjanak, hanem ezeket kátránynyal bekenjük. A kátránynyal bevont sebhelyeken a vértetű esetleges kiújulását a fehér szembetünő foltok azonnal elárulják. Ilyenkor a bekenést megismételjük. 

Ha a későbbi irtáskor a kátrány alkalmazása akadályokba ütköznék, tavasszal és nyáron az öt-hat rész állott vizzel felhigított petroleum-emulzióval permetezést is alkalmazhatjuk. A petroleum-emulzió úgy készül, hogy 10 deka mosószappant felaprítunk és egy liter esővízben felforraljuk; majd két liter petroleumot keverünk hozzá.

Az összekeverésre – minthogy fenti anyagok nehezen keverednek – legjobb üvegházi kézi szivattyut használni, a melylyel az összeöntött anyagokat 15-20-szor felszivatjuk és az edénybe visszafecskendezzük. A sűrű tejszerű anyag a petroleum-emulzió. A permetezés előtt a fák alját töltögessük fel, hogy a folyadék a fák gyökerére ne szivárogjon le. Permetezés után a földet ismét szétteregethetjük. 

Ha a fa magányosan áll, vagy gyérkoronájú, a vértetű a gyökerekre is bevándorolhat. Ilyen esetekben a fa gyökérzetét jó mélyen kinyitjuk, a meddig csak vértetű sebek mutatkoznak. A sebeket ugyancsak kátránynyal bekenjük, majd 3-4 ujjnyi vastag rétegben dohányporral behintjük és a földet régi helyére visszahúzzuk. 

Miután a vértetű nagyon szereti a fatytyúhajtásokat, ezeket szorgalmasan vágjuk le a fákról. Hogy pedig a vértetűt mesterségesen ne terjesszük tovább, vértetves fákról sohase szedjünk oltó gallyakat, ha pedig ilyeneket idegen helyről szerzünk be, mindig óvatosak legyünk s előbb alaposan vizsgáljuk meg azokat. 


A karók tartóssá tétele

Egy német szakértő erre a következő módszert ajánlja.
Hordóba vagy kádba 40-50 czentiméter magasságig vizet kell önteni és a vízhez minden 100 liter után 3 kg. rézgáliczot hozzátenni. Ebbe a folyadékba a karók beállítandók és benne 2-3 hétig áztatandók. Gyantás fát kissé tovább kell áztatni, mint szárazat.

Ha meg akarjuk kisérelni, hogy a karók eléggé át vannak-e itatva, egy karót átfűrészelünk és a lefűrészelt felületet száraz vizlugsóból és vízből álló oldattal bekenjük. Ott, hol a réz a kősóba beleette magát, barna gyűrű képződik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Gróf Monte Cristo.
Az öregebbik Dumas híres regénye, a nagy mesemondó legnépszerűbb...
Lueger mint czéllövő Lueger mint czéllövő
Lueger bécsi hívei örvendeznek, sőt még ennél is többet: boldogok. S...
Róma és Bécs egyetértése Róma és Bécs egyetértése
Az albán harctérről érkezett legutóbbi hírek kedvezően szólanak. A...
A bécsi Willy Böckl a műkorcsolyázás világbajnoka A bécsi Willy Böckl a műkorcsolyázás világbajnoka
A Sportpalastban óriási közönség jelenlétében folyt le vasárnap a...
Az elhalasztott esküvő Az elhalasztott esküvő
Pár nappal ezelőtt Pintér Gizella magánzónő följelentést tett a...
Huszezer évvel ezelőtt Huszezer évvel ezelőtt
Flammarion megrajzolta egyik művében a föld huszezer esztendővel...
Megindult a francia pénz! Megindult a francia pénz!
A hivatalos bankkamatláb Párisban három százalék, de a...
Az USA fel akarja ujitani Anglia bekeritő politikáját Az USA fel akarja ujitani Anglia bekeritő politikáját
A Voce d’Italia Gayda főszerkesztő tollából cikket közöl a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98