Dtum
Login with Facebookk
1909 | December

A Magyar Kereskedő Könyve

A Schack Béla dr. főigazgató szerkesztésében megjelenő képes kereskedelmi enciklopédiának harmadik kötete hagyta el most a sajtót.

Az értéküzlet cím alatt ez a negyvennyolcz nagyoktáv ivnyi terjedelmű kötet mindazt a tudnivalót foglalja össze, ami a bank- és értéküzlet, valamint a pénzügyi élet körében felmerül. A pénzgazdaság nagy hálózata, melynek minden egyes finom szála a gazdasági élet egy-egy nagy érdekkörét kapcsolja össze, a maga összes elvi és technikai, elméleti és gyakorlati keresztülviteli kérdéseivel, szabályaival, törvényeivel, ahogy ezeket a tudomány és a gyakorlat a mai állapotba fejlesztette: áttekinthető, könnyen megérthető képbe formálódik azoknak az önálló dolgozatoknak a sorozatából, melyek ennek a műnek a keretébe kiváló szakerők hordtak öszsze egységes egészszé.

Ez a kötet a maga imponáló gazdaságával fényesen igazolja a vállalkozáshoz a meginditáskor fűzött várakozásokat. A kereskedelemi élet minden tényezője, a főnökök és alkalmazottak, nagy ipari, kereskedelemi és pénzintézeteink vezetői és tisztviselői a tudás kész fegyvertárát lelik fel ebben az enciklopédiában. S habár a most megjelent kötet elsősorban a pénzintézeteket érdekli, az nélkülözhetetlen a más szakmabeli kereskedőre nézve is, mert belőle alapos jártasságot merít a hitelügy és a nemzetközi pénzforgalom ezerféle bonyolult, őt közelről érdeklő kérdésében.

Különös fontossága van azonban ennek a kötetnek a mai viszonyok között, mikor a gazdasági önállóság és nevezetesen az önálló bank nagy problémája foglalkoztatja az elméket. Olyan problémák ezek, melyek alapos tárgyi tudást igényelnek.

Tizennégy nagy fejezetre oszlik ez a terjedelmes kötet és pedig: A pénz és valuta. Irta Jónás János. A bank és a bankügyletek. Irta Jónás János. A csekk, zsiró és kliring. Irta Baross Géza. A postatakarékpénztár. Irta Baross Géza. A hazai nagyobb pénzintézeteink. Irta Czakó Emil. Az értéktőzsde és ügyletei. Irta Vágó József és Pikker Károly. Pénzintézetek számvetése. Irta Havas Miksa. Kamatos kamat és járadékszámítás. Irta Szuppán V. és Havas M. Folyószámlák. Irta Német Lajos. Pénzintézetek számvitele. Irta Mittelmann Nándor és Kovács E. Pénzintézetek levelezése. Irta Harmat Mór és Kreutzer Lipót dr. Pénzintézetek ellenőrzése. Irta Pósa Ernő. Az állami háztartás szervezete. Irta Márffy Ede dr. Adók és illetékek. Irta Komin János.

Harminc képmelléklet és két grafikon kiséri a szöveget.
Az előkelően kiállított kötet lapunk kiadóhivatalában kapható; ára fűzve 16 korona, díszkötésben 20 korona.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98