Dtum
Login with Facebookk
1909 | Február

Egymáson áthaladó villamos vasutak

A különösségek és merészségek hazája, mint jól tudjuk, Észak-Amerika. Mialatt nálunk az öreg Európában inkább csak jól megfontolva történik haladás általánosságban, addig a jenkik rohamosan fejlődő hazájában minden valamira való eszmét azonnal nyakon csip a vállalkozó szellem, a mely Amerika földjén legkevésbé sem válogatós.

Ha például valakinek uj vallásalapitási eszméje akad, a mely hasznot hoz a konyhára, rögtön akadnak, a kik pénzzel, befolyással, minden rendelkezésre álló eszközzel támogatják az uj prófétát. Nincs az a nyaktörő vállalkozás, nincs az a haszonhajtó tan, a melynek ne akadnának hivei.

Időmegtakarítás és nagy haszon: körülbelül ez az amerikai vállakozó szellem jelszava, amely szivós kitartással és óriási merészséggel győzi le az áthághatatlannak látszó akadályokat.

Ime: nézzük csak a mellékelt képet, a mely a New-York melletti Dreamland-park sajátságos villamos vasutját ábrázolja. Egy és ugyanazon vágányon szembe robog egymással két villamos vasúti kocsi, óránkint tizenöt kilométenyi gyorsasággal. A szembe robogó kocsikon utasok ülnek.

No most! Azt hiszik olvasónk, hogy kész az összeütközés? Dehogy.

A kocsik tetején sinpár fut végig, a mely lejtősen ráillik az alsó sinpárra. Ekkép a szembe robogó kocsik közül egyik,mint látjuk, felszalad amásiknak a tetejére s az ottani sinpárin szépen lesiklik a rendes sinpárra.

Nincs összeütközés, szerencsétlenség, ellenben meg van oldva az a kérdés, hogy mikép jöhet és mehet egyszerre ugyanazon a sinpáron két villamos vonat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98