Dtum
Login with Facebookk
1909 | Február

Látszólagos örökmozgó

Ez idő szerint minden kisérlet, a mely az örökmozgógép megszerkesztésére irányul, hiábavalónak bizonyult. Olvasóinknak ezuttal bemutatunk egy szerkezetet, a mely inkább csak szórakozásra való.

A képünkön ugyanis egy vékony vizhatlan anyagból való lap látható, a melyen keresztül halad egy fémtengely. A fémtengely két csapágyban nyugszik, a tengely két végéből pedig a vékony lap szélén lenfonalak haladnak át.

Ha már most a készüléket, a mint az ábra mutatja, valami gyorsan párolgó folyadékba állitjuk, akkor a lenfonalak közül azok, a melyek a folyadékkal érintkeznek, megduzzadnak, mnek következtében a lap az egyensulyából kibillen és egyet fordul.

A következő lenfonálnál, a mint az is a folyadékba ér, a jelenség megismétlődik, mi alatt a folyadékból kijutott lenfonalak száradásnak indulnak. A folytonos megduzzadás és száradás következtében a lenfonalak hol megfeszülnek, hol meglazulnak, a koronglap pedig lassankint fordul.

Természetes,hogy ez a jelenség csak addig tart, a míg a folyadék a tartályból ki nem fogy. A kivitel magában véve igen érdekes, rendkivül érdekes és bárki otthon is megpróbálhatja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98