Dtum
Login with Facebookk
1909 | Február

Villamos tüzfecskendő

Kulturoroszágokban alig van helység, a hol hiányoznék a tüzfecskendő. Igaz ugyan, hogy megtörtént néhol,a hol a vörös kakas ritka vendég volt, hogy a mikor szükség volt, a tüzi fecskendőt a községházának fészereiből kellett előránczigálni, dehiába; használni nem lehetett, mert be volt rozsdásodva.

Vagy pedig nem lehetett használni, mert a fecskendőben hónapok óta befészkelte magát a bró úr lábas jószága. Nos, ezek a részben tréfás, de szükség idejében tréfás eseteknek nem minősithető furcsaságok nem fordulhatnak elő ottan, a hol gőzfecskendőket használnak.

Gőzerőre berendezett tüzifecskendő pedig manapság minden valamire való rendezettebb nagyközségben városban van és már ez is nagy haladást jelent a régi kézi nyomófecskendőkkel szemben.

Ámde a gőzfecskendőnek is vannak hátrányai. Ugyanis a gőzfecskendő csak akkor működik, ha előbb be van fűtve s a tartályban gőz fejlődik. Maga a gőzfejlesztés esetleg öt, tíz perczet is igénybe vesz, ez pedig sulyosabb tüzeseteknél, a hol a tüz fészkét gyorsan meg kell támadni, rendkivül sok időveszteséget jelent.

Nagy haladást jelent tehát a tüz pusztitásai elleni küzdelemben a villamos erőre berendezett tüzfecskendő. A mellékelt ábrán szemléltetjük a technikának bámulatosan gyakorlati utmutatását.

A könnyü szerkezetü fecskendő kocsi ülőhelye mögött van elhelyezve a villamos inditó és beálitó szerkezet. Ez kapcsolatban van egy villamosvezetékkel ellátott erős fényhatásu lámpával, hátul pedig egy magas nyimásu turbina van felkapcsolva.

Ha már most a tüzfecskendővel a veszedelem szinhelyére érünk, akkor a legelső teendőnk az, hogy a kocsi aljában felcsavart kábelvezetéket leoldjuk, és a legközelebbi villamos drótvezetékbe bekapcsoljuk. Ez lehet telefon, vagy táviróvezeték, mindegy.

A kábel ezzel közvetlenül villamos áramot kap, a kocsin levő elektromotort elinditjuk, ezzel egyidejűleg pedig müködni kezd a magas nyomásu turbina, a mely a külön bekapcsolt vezetékcsőből perzenként négyszáz liter vizet negyven méternyi távolságra képes kilökni.

Kétségtelen, hogy ez a villamos erőre berendezett tüzfecskendő tetemesen előnyösebb és czélszerübb, mert gyorsabban müködik, mint a gőzfecskendő. Másrészt bizonyos, hogy jövője lesz akkor, ha nem kell vilamos vezetékbe bekapcsolni, hanem ha saját elektrodinamo gépezete lesz a tüzfecskendőnek, a mely önmüködésre van berendezve.

Ezt a hiányt valószinüleg hamarosan pótolni gofják, egyelőre természetesen költséges egy ilyen fecskendő, a míg annyira elterjed, hogy a tömeges használat következtében olcsóbban állithatják majd elő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Válság fenyeget Mandzsuriában? Válság fenyeget Mandzsuriában?
Nagyon fontos most a mandzsuriai kérdés is, mely az utóbbi napokban...
Czirkusz a tálban Czirkusz a tálban
Jómódu emberek, a kik szeretik a nagy lakomákat, már nem elégszenek...
A hannoveri gummi A hannoveri gummi
A Hannoveri Gummi-Kamm Co 1900. évi árjegyzéke most jelent meg. A...
Törökország válsága Törökország válsága
A helyzet Törökországban egyre válságosabb lesz, A szultán a...
A külföldi kölcsön A külföldi kölcsön
Azok, akik a miniszterelnök és a pénzügyminiszter külföldi útjához...
MTK – FTC 3:0 (1:0) MTK – FTC 3:0 (1:0)
Szeptemberi derűs őszi nap november közepén a FTC – MTK...
Az ember munkaképessége lóerőben
Egy amerikai sanatorium vezetője oly gépezetet állított össze,...
Nemzetközi biztositásügyi kongresszus Nemzetközi biztositásügyi kongresszus
Szeptember 1-én nyilt meg Amszterdamban a VII. nemzetközi...
Új munkatársunk Mikszáth Kálmán
Mikszáth Kálmán országgyűlési képviselő, kitűnő irónk, ki most a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98