Dtum
Login with Facebookk
1909 | Január

A balkáni események

A Balkánon, eltekintve derék szerb szomszédaink kurjongatásaitól s nehány vitézkedő határőrtől, minden csendes valójában a diplomáczia intézi most a szálak ki és összegombolyodását.
A legnagyobb fontosságú esemény e kérdésben a héten Ízvolszky orosz külügyminiszter beszéde, melyet decz. 26-kán tartott az orosz dumában a külpolitika helyeztéről. Izvolszky részletesen foglalkozott mindazzal a nemzetközi viszonylattal, a melyben Oroszország érdekelve van s nagy részletességgel szólt Bosznia és Herczegovina annexiójáról. Kijelentette, hogy Oroszország nem tiltakozhatik az annexió ellen, mert arra nem volt valóságos joga, fegyverhez nyulni pedig nem akart. A konferenczia eszméje azonban győzött és Oroszország sikere, hogy programjába a Szerbiának és Montenegrónak adandó kompenzácziók is fölvétettek.


A nagy fontosságú beszédből az alábbi bő kivonatot közöljük.
Nagy elégtétellel konstatálta a miniszter, hogy a Francziaországgal való szövetséges viszony megszilárditására irányuló állandó törekvéseit siker koronázta. Oroszország és Francziaország a világpolitika valamennyi kérdésében teljes összhangban járnak el. Ez azonban Oroszországot egyáltalában nem akadályozza abban, hogy más hatalmakkal is barátságos viszonyt tartson fenn és teljesen csatlakozzék Bülow herczeg azon nézetéhez, hogy oroszország politikájának nincs Németország ellen irányuló éle, sőt ellenkezőleg, Oroszország és Németország között a régi barátságos viszony megmaradt. A miniszter megerősítheti Bülow birodalmi kanczellár azon biztosítását is, hogy Oroszország és Anglia között sem nyilvános, sem titkos, Németország érdekei ellen irányuló megállapodások nem állanak fenn.


Az Oroszország és Olaszország közötti legutóbbi közeledés természetes következménye annak az érdekközösségnek, a mely mindkét országra nézve a balkáni statusquo fentartása, valamint a Balkán államok politikai és gazdasági függetlenség tekintetében fennáll. A vélemények eme megegyezése a Balkán vasutak kérdésének felmerülésekor lépett előtérbe, a midőn Olaszország ép úgy, mint Oroszország, erélyesen az Adria-vasut érdekében foglalt állást. A miniszter Olaszország közeledésének nagy értéket tulajdonít; meg van győződve, hogy a napirenden lévő fontos kérdések békés és igazságos megoldását jelentékenyen elő fogja mozditani. (Bravó-kiáltások.) Ezen megállapodásra való törekvésnél a minisztert az a meggyőződés vezérelte, hogy Oroszországnak békés erőgyűjtésre van szüksége. (Bravó-kiáltások). Egyúttal azon szilárd meggyőződés is, hogy Oroszország nem mondhat le a nagy európai hatalom szerepéről. (Helyeslés).

 

A legutóbbi évek bebizonyították, hogy Oroszország fontos tényezője az egyensúlynak és hogy még időleges gyöngülése is egyáltalán nem felel meg a béke érdekeinek. Különös veszedelemmel fenyegetné – mondj a miniszter – Oroszország gyöngülése a szláv törzseket és államszervezeteket. Egyik bizonyítéka annak, hogy az orosz társadalom Oroszország hagyományait nem felejtette el, az az általános érdeklődés, a melyet az orosz diplomácziának a maczedóniai reformkérdésben való szerepe felé fordított.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
MTK – Kispesti AC 2:0 (0:0) MTK – Kispesti AC 2:0 (0:0)
A szezon végére maradt a bajnoki lista vezető helyén álló két csapat...
AGGKORI ELMEGYENGESÉGRE HIVATKOZIK AGGKORI ELMEGYENGESÉGRE HIVATKOZIK
Az utóbbi idők egyik legérdekesebb valutabűnügyében, amely innen,...
Az MTK meghívásos ping-pong versenye Az MTK meghívásos ping-pong versenye
Tegnap este játszották le az MTK meghívásos férfi egyes nemzetközi...
FTC – Rapid 2:0 (1:0) FTC – Rapid 2:0 (1:0)
Két esztendővel ezelőtt járt utoljára a Rapid Budapesten, amikor az...
Tardieu vasárnap a francia frontharcosok lyoni kongresszusán válaszolt Mussolininak Tardieu vasárnap a francia frontharcosok lyoni kongresszusán...
A francia volt frontharcosok Lyonban vasárnap megtartott...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Az angolok alkották meg a nehéz igavonók ideálját is, azokat a...
A varsói zavargások következményei A varsói zavargások következményei
Lembergi lapoknak irják Varsóból, hogy Csertkov főkormányzó a varsói...
A Kormányzó és kíséretet szombaton este elutazott Németországba A Kormányzó és kíséretet szombaton este elutazott Németországba
Bécsben, Linzben és mindenütt német földön lelkesen és a magyar...
A londoni egyezmény A londoni egyezmény
1915. április 26-án titokban megkötötte Olaszország és az antant a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98