Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1909 | Január

Uj repülőgép – Vizi veloczipéd

Vajjon gondoltak-e az ó-kori pogány görögök arra, hogy régi hitregéjük egyik gyászos végzetű hősének, Ikarosznak mondája évezredek multával megelevenedik?

És ha a jámbor Ikarosz elég balga volt, hogy viaszszal összeragasztott tollakból alkotott szárnyakkal kisérelje meg a repülést, hogy csakhamar beleessék a tenger hullámaiba, vajjon elriaszthatta-e ez évezredekkel később az emberiséget attól, hogy ujból megkisérelje a levegő birodalmának meghóditását, persze nem kezdetleges ragasztott szárnyakkal, hanem csodalatosan kieszelt szerkezetű repülőgépekkel? Távolról sem.

A sok kudarcz ép csak ösztönzésül szolgál az embernek, hogy feltett szándékát a tökéletesedés czéljában megvalósitsa. Olvasóinknak már volt alkalmuk bemutatni a különböző repülőgépeket és a kormányozható léghajókat. Lilienfeld, Delagrange, Zeppelin, Wrigt, Parsival stb. valamennyien arra törekednek, hogy a repülés és a levegőben való tetszésszerinti tartózkodás és utazás kérdését megoldják, a mi többé-kevésbbé sikerült, de a végmegoldástól még távol állanak.

A mellékelt ábrán bemutatjuk, olasóinknak Demonceux Miksa repülőgépét, a melynek érdekes külseje azonnal megragadja a figyelmünket. Demonceux ugyanis repülőgépét egy óriási repülő madár alakja szerint szerkesztette meg. Ugy tünik fel a gép előttünk, mint egy óriási madár, a mely szárnyait szétterjesztve szeli át a lég birodalmát.

A madár fejét helyettesítő, valamint a farkrésznél is óriási gyorsasággal forgatható és kormányozható csavarok vannak, a mellrészen van elhelyezve a motor, alul a kerekekkel, fenn pedig az ülőhelylyel és a kormányzóeszközzel. A repülőgép feltalálója éveken át dolgozott a gépezeten, tanulmányozván a tiz méter széles, 7.6 méter hosszu és egy tizennyolcz lóerejű motor hajtja. Demonceux Cannes mellett számos esetben szállott fel gépezetével a levegőbe.

Természetes, hogy az ember a tenger és a folyamok, tavak hátán is a lehető legnagyobb kényelemmel akar mozogni. Különösen nagy jövője van annak az eszmének, hogy egyes ember magánosan haladhasson a viz hátán és a kellemeset a czélszerűvel párositsa. A motorcsónakok már óriási haladást jelentenek, de nem kevésbbé érdekes az ugynevezett vizi veloczipéd. Szerkezetét a mellékelt ábra mutatja.

Két négy méter hosszu ugynevezett fanszószekrény keresztbe fektetett deszkákkal van összekötve. A középső részen van elhelyezve a lábbal hajtható kerék, a mely az uszószekrényben elhelyezett csavarlatpátokat gyors mozgásba hozza. A vizi veloczipéddel háromnegyed óra alatt hat kilométernyi utat lehet megtenni. Természetes, hogy ez idő szerint a vizi veloczipéd hasznavehetősége attól függ, hogy eléggé csendes-e a viz?

Mert ha bősz hullámok üzik vad játékukat a viz felszinén, a veloczipéd az aránylag csekély sulyával képtelen megtartani az utirányt, felborulhat. Szorosan véve: A vizi veloczipédnek inkább csak az eszméje látszik magából az egyszerű szerkezetből, ellenben maga a tökéletesség kérdése még megoldatlan. Kis tavakon, parti átkeléseknél a vizi veloczipéd használható, mert kevésbé veszedelmes és nincs kitéve az elmerülés veszedelmének. Ehhez hasonló szerkezetet különben legujabban készitettek bádogból akként, hogy a fából készült kétoldali szekrényeket bádoggal helyettesitik.

Igazi jövője ennek a vizi veloczipédnek természetesen csak akkor lezs, ha a gyönge emberi erőt géperővel, tehát nagyerejű motorral pótolják. Valószinű, hogy már a közel jövőben hirt adhatunk a tökéletesítésről, a mely a vizen való közlekedés terén ujabb vivmánynyal gazdagitja az emberi tudás bizonyítékait és a modern technika gyakorlati alkalmazhatóságát.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A vizi veloczipéd, a melylyel a viz hátán bámulatos gyorsasággal lehet haladni Demonceux Miksa repülőgépe, a mint teljes erővel szeli át a levegőt
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Versek Versek
Sohsem voltam barátja A részegeskedésnek. Veletek vallom én is, ...
Mamut a szibériai jéghegyek közt Mamut a szibériai jéghegyek közt
A mamut testalkatra nézve csaknem olyan volt, mint a ma élő indiai...
Ahol a pénz megszületik Ahol a pénz megszületik
Tulajdonképpen minden felnőtt embernek pénzcsinálás a foglalkozása....
Színházi bemutatók Színházi bemutatók
Lángelmét színpadon érzékeltetni bizonyára a legnehezebb feladatok...
Viharos ellenzéki nagygyülés Debrecenben Viharos ellenzéki nagygyülés Debrecenben
Debrecen vasárnap az ellenzéki politika mellett tüntetett. Az...
Az L.2. jelzésü Zeppelin-léghajó pusztulása Az L.2. jelzésü Zeppelin-léghajó pusztulása
léghajó harminc utassal a Berlin mellett elterülő johannisthali...
Hofrichter főhadnagy Hofrichter főhadnagy
Rettenetes bünténynyel vádolták meg hónapokkal ezelőtt Hofrichter...
Mi lesz Chaplinnel? Mi lesz Chaplinnel?
Igen, mi lesz Chaplinnel?... Ezt kérdezik sokan most, amikor a...
Magyarország – Svédország 1:1 (1:0) Magyarország – Svédország 1:1 (1:0)
Nagy meglepetést kelt az eredmény, a pénteki fölényes győzelem után....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98