Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

Az éles puha korong

Sajátságosnak hangzik, de nincs benne semmi tulzás, hogy igen puha, ugynevezett kartonkoronggal fatárgyakat ugy ketté lehet metszeni, mintha csak borotvával dolgoztunk volna.

Régebben rendkivül sokáig tartott, a míg kemény tárgyakat fürészszel ketté vágtak, igazo könnyebbség azóta van csak, a mióta a korongfürészt használjuk, a mely óriási fáradság- és időmegtakaritást jelent.

Mindazonáltal ne feledjük el, hogy juthatunk olyan helyzetbe, hogy nem áll mindig a legkeményebb érczkorong a rendelkezésre, pedig nekünk szükségünk van arra, hogy valamit könnyen, gyorsan és szabályosan ketté messünk.

Erre érdekes kisérlet, a melyet ábrán mutatunk be, a hol egy rendkivül gyorsan forgó villamos készülékre egy kartonkorongot illesztünk. Ennek a korongnak a szélét késsel kiélezzük; a mi azonban nem jelenti azt, hogy az ilyen koronggal már vágni is lehetne minden egyéb segitség nélkül.

Ellenben, ha ezt a kartonkorongot a forgókészülék segélyével gyors forgásba hozzuk és a korong széléhez egy fadarabot, czeruzát stb. oda tartunk, a kartonkorong oly szépen átmetszi, mint a borotva, noha a karton és a fa keménységi fokozata között óriási a különbség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98