Dtum
Login with Facebookk
1909 | Június

A kibontakozás terve

A „Neues Wiener Tagblatt” szerint annak a tárgyalásnak, a melyet most Wekerle Bécsben a magyar királylyal és az osztrák kormánynyal folytat, az a czélja, hogy a miniszterelnök megnyerje a király hozzájárulását ahhoz a kibontakozási programhoz, melyet Wekerle, Andrássy, Kossuth és Apponyi együtt dolgozott ki. E programnak az volt az alapja, hogy új pártnak kellene alakulnia, mely a mai képviselőházat munkaképessé tenné. A program részletei a következők:


1. A közös bank szabadalmának meghosszabítása 1907-ig, esetleg azonban csak két évig.
2. A készfizetés megkezdése.
3. A közbeeső vámvonal fölállítása 1907-re, hatvan-hatvan millió korona vámbevétel kontingentálásával.
4. A fogyasztási adók teljes önállósítása.
5. Katonai reformok.


A mi a gazdasági kérdéseket illeti, ezeket csak Ausztriával egyetértve lehet megoldani. Az uralkodó tehát csak olyan dolgokhoz járulhat hozzá a mit Ausztria is elfogad; ezért tárgyal most Wekerle az osztrák kormánnyal. A Bienerth-kormányról tudvalevő, hogy a készfizetésnek és a közbeeső vámvonalnak határozott ellensége.


A katonai reformok ezek lennének: magyar érintkezési nyelv, a zászló, czímer, jelvény és a pecsét rendezése. A nyelvi kérdésben az uralkodó határozottan elutasító álláspontra helyezkedett, míg a többi itt jelzett katonai ügyekben bizonyos mértékig esetleg figyelembe veszi a magyar kormány kivánságait.
Wekerlének azonban a bécsi lap szerint, nagyon kevés reménye lehet ahhoz, hogy programjához a király hozzájárul.
A „Neue Freie Presse” állítólag különösen jól értesült forrásból eredő levelet közöl, mely azt fejtegeti, hogy a király és a nemzet között egy új paktumnak kell létrejönnie, minél ünnepiesebb formában. A paktum rendelkezéseihez az uralkodónak is, az osztrák kormánynak is és a bank-csoportnak is hozzá kell járulnia.

 

A terv alapja az volna, hogy a vámközösség 1907-en túl hosszabb időre biztosíttatnék, talán husz esztendőre. Viszont fölállítanák a közbeeső vámvonalat Ausztria és Magyarország között, míg a külfölddel szemben Ausztria és Magyarország egy vámterületet alkotna. A közbeeső vámok nem volnának oly nagyok, mint a külföldiek és nem is terjedhetnének ki minden forgalmi czikkre. Az osztrák és magyar bank szabadalmát meghosszabbítanák, a statutumokat azonban megváltoztatnák, hogy a magyar államiság a bank szervezetében jobban kidomborodjék. Ennek fejében a készfizetés megkezdődnék bizonyos pontosan meghatározandó időpontban.
A katonai ügyek terén az érintkezési és szolgálati nyelv tekintetében bizonyos engedékenységre lehet számítani; Bécsben általában el akarják kerülni azt, hogy ismét katonai kérdések miatt legyen a legnagyobb a surlódás.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Wekerle Sándor Apponyi Albert gróf Andrássy Gyula Kossuth Ferenc
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98