Dtum
Login with Facebookk
1909 | Május

Érdekes távirógép

A legujabb kor törekvő kulturembere nemcsak a távolságokat igyekszik legyőzni, hanem lehetőleg oly kényelmet akar teremteni a közlekedés szempontjából, a mely szinte feledtetni látszik az emberrel, hogy a fölsön mekkora térbeli távolságok vannak.

Gondoljunk csak arra, hogy micsoda fényes vivmánya az emberi elmének az, hogy pl. a Londonból Brit-Keletindiába leadott távirati jelzés a közbeeső állomásokkal való érintkezést számitva, rendes körülmények között nyplcz percz alatt érkezik a hatalmas angol gyarmatba, a villamos szikra tehát - e sok akadályt legyőzve – nyolcz percz alatt hirül adja a gyarmatokban, hogy a szigetország fővárosában mi történt?

Ennek a táviratozásnak tökéletesitésén fáradoznak a szekemberek,tudósok, mérnökök. A Korn-féle táviró-rajzológép nem kevésbé érdekes vivmány, de mégbeható tökéletesitésre szorul. A Virág-Pollák-féle távirógép, a mely a betüknek egyfolytában való leirására vonatkozik, ugyancsak kiváló haladást mutat.

Ezek a gépek, mint távirógépek, nemcsak a nagy távolságok legyőzésére szolgálnak, hanem a tetszésszerinti érintkezésre valók. Mellékelt képeinken olyan távirógépet mutatunk be olvasóinknak, a mely a szó szoros értelmében véve ir és pedig azt irja le, vagyis teljesen hasonló kézirással, mint a minő betüket az ir, a ki a leadó állomásról valakivel érintkezésbe akar lépni.

Az a képünk, a hol egy férfi ir, a leadó állomást ábrázolja. Az illető üzleti iroda, vagy vállalat, hivatal, stb tulajdonosa, vagy alkalmazottja az asztalon levő leadó állomáson az automatikusan csvaradó papirtekercsre valakinek ir valamit.

Előre bocsátva azt, hogy a leadó és a felvevő állomás között teljesen azonos erejü és berendezésü villamosszerkezet müködik, a leadó állomáson az asztalon a géphez elkészitett irón egy emeltyűre van erősitve olykép, hogy a fix helyzetből kiemelve, a minő kézmozdulattal valamely állásba hoztuk az irónt, a felvevő állomáson az áramkapcsolódás következtében az ottan levő irón teljesen azonos mozdulatokat téve, a betüket ugy, azokkal a vonásokkal irja le, a mint azt a leadó állomáson valaki leirja.

Elég a két képre tekintenünk és ugy a leadó, valamint a felvevő állomáson rögtön szemünkbe ötlik, hogy az irónok több emeltyüvel vannak ellátva. Természetes, hogy a mint valaki az irónnal irni kezd, minden különböző betünél más és más helyzetbe hozza az irónt és annak megfelelően az emeltyü is más helyzetbe jut.

E szerint a teleirott papír bármely irott részének egy sajátságos, különös emeltyüállás felel meg. Az irón emeltyüi összeköttetésben állanak a villamos szerkezettel akkép, hogy minden emeltyü és annak minden mozdulata a villamos áramot megfelelően csökkenti, vagy fokozza, vagyis a villamos ellenállásokhoz képest az emeltyük helyzetéhez mérten a villamos áram gyengül vagy fokozódik.

Minthogy a két állomás villamos berendezése teljesen azonos, érthető, hogy a kezelő állomáson keletkező villamos áram a felvevő állomáson hasonló erejü hatástkelt és a felvevő állomás emeltyüszerkezetének mozdulatait ugyanoly mértékben befolyásolja, mint a minő mozdulatokat végeztek a leadó állomás emeltyüi.

Természetes, hogy akkép rajzokat is le lehet adni. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a közölt távirógép csakis azok által használható, a kik egymással kapcsolatos állomást rendeztek be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A táviró gép felvevő állomása A távirógép érdekessége abban rejlik, hogy a felvevő állomáson teljesen azonos szöveg iródik a papirtekercsre
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98