Dtum
Login with Facebookk
1908 | December

Táviratozás – a szájjal

A legtöbb olvasónk tudni fogja, hogy az elektromosság, amelynek ezer hasznát veszik az életben, ugy keletkezik, hogy két különböző fém valami nedvesség (savak) közbejötte mellett érintkezik. Ezt tekintetbe véve, nagyon érdekes kis házi távirókésüléket szerkeszthetünk – persze csak kisérlet, vagy játék czéljából.

Két ember ül le két különböző szobában, mindegyiküknek egy villa és egy kanál van a szájában, (a melyek különböző fémből készültek) ugy, hogy a nyelvük a kanál és a villa közt legyen.

Most drótot kötnek az egyik kanálra, a melynek végét a másik állomás villájára kötik. Ennek kanalára szintén egy drótot kötnek, a melynek másik végét szintén a másik álloomás villájára erősitik. Vigyázni kell, hogy a két drót sehol ne érintjezhessék egymással, se valamely tárggyal, vagy a földdel.

Most mind a kettő elvágja egy helyütt a frótot; az egyik egymáshoz érinti a két véget, míg a másik telefonál, vagyis egy pillanatra összeérteti a drótot, aztán szétveszi. Erre a másiknak a nyelvén kis villamos ütés keletkezik és savanykás izt érez a nyelvén.

Ha most kissé hosszabb ideig érintkezik a két drót, akkor a villamos érzés is erősebb és tartósabb lesz. Az első villamos ütés pontot jelez, a hosszabbik vonást és ismeretes, hogy a Morse-féle táviró betüi ilyen pontok és vonásokból vannak összeállitva.

Ilyenformán tehát ezzel az egyszerü szerkezettel is lehet táviratozni, persze csak néhány méternyi távolságra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98