Dtum
Login with Facebookk
1909 | Május

Hordozható elektromos fürész

A kézügyesség, kézmüipar korszaka sohasem fog letünni, valameddig emberek élnek ezen a sártekén. De hogy az igények haladásával és a szükségletek emelkedésével pusztán az emberi kézimunka nem fogja győzni a feladatot, mert képtelen anyit termelni és pedig oly rövid idő alatt, a mily gyorsan fokozódnak a szükségeletek, azt már az átlagos emberi elme is könnyen átláthatja.

Elég közel fekvő példa ennek bizonyitására a faanyagszükséglet. Elképzelhetetlen nagy arányokban emelkedik ugyanis a faipar. Az óriási hajóforgalom s a hétről-hétre terjedő épitkezés, a rengeteg papirfogyasztás, a alkosság szaporodásával emelkedő butorszükséglet, a közelekedés sokféle eszközei stb. kiszámithatatlan faanyagot emésztenek fel.

Azt lehetne mondani, hogy rövid néhány év alatt óriási hegyeket tarolnak le, ugy megkopasztanak a faóriásoktól, hogy rájuk sem lehet ismerni. Bennünket, magyarokat is közelről érdekel ez a kérdés, mert a Kárpátok rengetegei még ma is óriási erdőségekkel vannak tele s noha az eddigi (mintegy három évtized előtti időig folytatott) erdőgazdálkodás nagy kárára volt az erdei faiparnak, ma márnem csak a törvény holt betüje, de a mindenre kiterjeszkedő állami ellenőrzés is gondoskodik arról, hogy az erdők értékesitése ne történjék a jövő szükségletek kárára.

Ott pedig, a hol faiparról van szó igazi értelemben véve, kétségtelenül nagy szerepet tölt be a faóriások elaprózása, akár a könnyebb szállitás, akár pedig ahelyi szükségeletek szempontjából. Holmi kézi fürészekkel lehet-e takarékosan boldogulni akkor, a mikor száz és száz ledöntött faóriás várja az eldarabolást? Vagy amikor arról van szó, hgy a rendelkezésre álló időt a leggazdaságosabban kell kihasználni?

Erről szó se lehet. Azért érdekes a hordozható elektromos fürész, a melyet kétféle alakban mutatunk be. A szerkezet csekély eltéréssel ugyanaz. A korongfürész tengelye hajtószijátvitellel va egybekötve, a hajtószerkezetet pedig a villamos áram tartja mozgásban.

Ezek a hordozható elektromos fürészek vagy arra vannak berendezve, hogy szerényebb szükségeleteket kell velük fedezni, vagy pedig, ha tartósabb munkát kell végezni, akkor a legközelebbi áramvezetékbe kapcsoljuk be a fürész kábelét és ekként használjuk a fürészt.

A hordozható fürészek természetesen szabályozókkal vannak ellátva, ugy hogy a villamos áram hatását hol fokozni, hol csökkenteni lehet.

Az egyik képen olyan hordozható kézi fürészt mutatunk be, a mely deszkák elfürészelésére alkalmas, míg a másik kép egy tönk elvágására szolgáló fürészt ábrázol.

Mindkét fürésznek gyakorlati kezelhetősége és rendkivüli nagy előnye az időmegtakaritás és munka szempontjából azonnal szembeötlik. A hordozható elektromos kézifürész előnyösségeit legutóbb a nemzetközi maseillei villamossági kiállitáson mutatták be s az erdőkben létesitett famegmunkáló telepekkel hozták kapcsolatba akkép, hogy a telep villamos központjából ez erdőn keresztül kábeleket vezettek el, a melyek bármerre szállitjatók és a fürészbe bekapcsolhatók.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Elektromos hordozható kézi fürész Ez is az elektromos hordozható kézi fürésznek kipróbált formája
Cikk-ajánló
Látogatás az ország első vitorlázórepülőgép-gyárában Látogatás az ország első vitorlázórepülőgép-gyárában
A repülő, népiesen „légihuszár” lova a repülőgép, de ez a...
A lángfürész A lángfürész
A lánggal való fémvágás alkalmazását csak néhány fontos...
A húsvéti pirostojás A húsvéti pirostojás
Úgy látszik mégiscsak sikerült Bethlen miniszterelnöknek a magyar...
Sajtóvélemények a 30 éves Nyugatról - Az Est Sajtóvélemények a 30 éves Nyugatról - Az Est
Beszélgetés Babits Mihállyal a jubiláló Nyugat három évtizedéről...
Béke-alkudozások Dél-Afrikában Béke-alkudozások Dél-Afrikában
Egész Angliában nagy örömet okoz, hogy a boer kormány tagjai...
Az MTE mezei versenye Az MTE mezei versenye
A tavaszi atlétikai szezon harmadik mezei versenye a Munkás Testedző...
USA és világháború
A nagy európai tragédia kezdete, 1914 – nagyszerű év volt sok...
Breszt-Litovszk alatt Breszt-Litovszk alatt
Kövess tábornok csapatai az ellenséget ismét kivetették több...
Az osztrák politika alakulása Az osztrák politika alakulása
Ausztriában megerősödött a horogkeresztes mozgalom. Ugy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98