Dtum
Login with Facebookk
1909 | Október

Ő Felsége a bodeni tavon

Tudvalevőleg, Ő Felsége résztvett Innsbrukban Hofer András, a hős tiroli korcsmáros szobrának leleplezésén. Onnan elutazott Bregenzbe, a bodeni tó mellé, a melyek partjaihoz elnyulik Ausztria, Bajorország, Württemberg, Báden és Svájcz határa.

 

Ő Felsége először a bajországi Lindauba hajózott át, a hol régensherczeg fogadta fényes kísérettel. Majd, átszelte a tavat, a svájczi Rotschachban kötött ki, a hol a köztársasági alelnök üdvözölte.

 

A nagy tó keleti részén fekszik Mainau szigete, Rorschachból ide ment királyunk s a badeni nagyherczeg vendége volt. Utolsó látogatása a Zeppelinről ismert Fridrichshafennek szólott, a hol Vilmos, a württembergi király üdvözölte.


Ő Felségének a bodeni tavon tett utazása gyönyörü időjárás mellett folyt le. Fridrichshafenben jóval az uralkodó érkezése előtt a kikötőhídnál megjelentek a fogadásra kirendelt urak, Weizschecker württembergi miniszterelnök, Schenk-Stauffenberg gróf főudvarnagy, Geyr-Schweppenburg báró főistállómester, Reischach báró főudvarmester, Bilfinger főhadsegéd, Mswal szárnysegéd, Gülklingen báró kabietirodai titkár, Zeppelin gróf, az állami hatóságok fejei stb.

 

Két órakor a württembergi király magyar huszárezredének egyenruhájában, a melyen a Szent-István-rend szalagja díszelgett, Albrecht herczeg pedig osztrák és magyar gyalogezredének egyenruhájában a Szent-István-rendjel szalagjával és az aranygyapjas rendjellel kiléptek a kastélyból.

 

A király Zeppelin grófot megszólítással tüntette ki s hosszabb ideig beszélgetett vele. Közben a kikötőbe érkezett a vendég uralkodót hozó gőzös és feltünt Ferencz József király württembergi ezredének a korona-rendjel nagyszalagjával díszített táborszernagyi egyenruhájában.

 

Királyunk és Vilmos király igen melegen üdvözölték egymást. Ő Felsége különösen Zeppelin gróffal beszélt hosszabb ideig, a ki élénken sajnálta, nincs abban a helyzetben, hogy léghajóját bemutassa.

 

Minthogy Zeppelin gróf a léghajóját Bülzignél ért baleset miatt nem mutatta be a Zeppelin III. léghajót a bodeni tavon királyunk előtt, Ferencz József király meghívta Zeppelin grófot, hogy a jövő év tavaszán léghajóján látogassa meg Bécsben.

 

Zeppelin gróf, a meghívást elfogadta. A bécsi utat Zeppelin gróf a most épülő Z. IV. léghajón fogja megtenni, minthogy a Z. III. léghajó a német birodalom tulajdonába megy át.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vilmos württembergi király (1-sel ) és Zeppelin gróf (2-es) várják I. Ferenc József magyar királyt és osztrák császárt I. Ferenc József (X-el ) Friedrichshafenben
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98