Dtum
Login with Facebookk
1909 | Szeptember

Kankovszky Arthur, a buváruszás bravuros mestere

Kankovszky Arthur, a buváruszás bravuros mestere, - kinek képét olvasóinknak bemutatjuk – mult hó 25-én ritkaságszámba menő kísérletet tett, amely feltétlenül öregbíteni, fogja neves sportmanünk kontinentális hirnevét.

 

Kankovszky összekötött kézzel leugrott az ujpesti vasúti hídról a Dunába és partrauszott. A híd magassága a víz felszínétől – a felettébb alacsony vízállás mellett – kb 16 méter volt s e magasságból leugrani annál merészebb dolog volt, mert a nagy sebesség és az erő által Kankovszy lábai ugy belefuródhattak volna a víz fenekén az iszapba, hogy bravurját végzetes baleset követhette volna.

 

Szerencsére azonban jól sikerült a kisérlet, melyről Kankovszky maga a következőket írta lapunknak:


Budapest, 1909. szept. 1.


Tisztelt Szerkesztőség!


A mult héten végrehajtott fogadásomnak megpróbálom leírni inditó okait s tapasztalataimat. A nyár elején olvastam s hallottam beszélgetni egy Gautier nevű franczia uszóról, ki összekötött kezekkel s lábakkal uszott a Szajnában (folyó vízben). Ugyanakkor kiséreltem meg én is hátrakötött kezekkel a buváruszást a Császár-fürdőben s miután láttam, hogy e kisérletem sikerrel jár, egy alkalommal, szintén valami fogadásom alapján, összekötött kezekkel és lábakkal usztam végig az uszodát víz alatt.


Miután próbáim álló vízben ily módon kitünően sikerültek, föltétlenül biztos voltam abban, hogy adandó alkalomkor folyóvizben annál könnyebben fog sikerülni.

 

Körülbelül 3 héttel ezelőtt egy nagyobb társaságban ismét szóba került a fönt említett franczia uszó mutatványa s egy angol uszó is, ki a londoni bridge-ről a Themsébe ugrott s minden baj nélkül a partra uszott, ekkor ajánlottam a fogadást, hogy Budapest legmagasabb hídjáról összekötött kezekkel beugrottam a Dunába s minden segítség nélkül ki is uszom onnét.


A fogadást megkötöttük s a végrehajtását, közbejött akadályok miatt, augusztus 25-re tüztük ki.
25-én délben pár ismerősöm kiséretében megjelentünk az ujpesti vasuti hidon s annak szigeti oldalán a második és harmadik pillér között a korlátra ülve hátra kötötték kezeimet. Ezek a pillanatok a legborzasztóbbak. Kb.4 emelet magasságból néztem le a Duna tükrére. A nagy mélység láttára pillanatnyira elszédültem. Ezután – már segítséggel – leléptem a híd párkányára, a honnét egy utolsó lélegzetvétellel leléptem – a semmibe.


Ugrásom előtt eltökélt szándékom volt, hogy az utolsó pillanatig gondolkodni fogok; azonban ez csak szándék maradt, mert az óriási sebességtől keletkezett légnyomástól a fél uton elkábultam s csak a vízben tértem magamhoz. A Duna medre, tekintve a nagy apadást alig 3-3 1/2 méter mély volt s a fenekére való érkezésemnél még kb. térdig fordultam a puha homokba.


Vízbe érésem pillanatától csak a nézőktől hallottam, hogy óriási dörejjel a víz kb. emeletmagasságnyira csapódott fel. Én mindezekről semmit sem tudtam, csak később midőn a felszínre jöttem éreztem hogy a vízbe esésem pillanatában keletkezett óriási nyomás folytán a fogaim oly erővel szorultak össze, hogy egyik fogamat leharaptam. Az ugrás ily módon szerencsésen sikerült, a kiuszás már csak gyerekjáték volt.
A víz folyása kb. 100-150 méternyire vitt le a hídtól.


Kiváló tisztelettel Kankovszky Arthur s. k.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kankovszky Artúr a búvarúszás bravúros mestere Kankovszky Artúr ugrása előtt az újpesti hídon
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98