Dtum
Login with Facebookk
1910 | Augusztus

Női divatkülönlegességek

Németországban már régebben élénk mozgalom indult meg abban az irányban, hogy a nők ruházatát az egészségre való tekintettel reformálják.

 

Most Párisban, a világ-divat középpontjában akadt egy szabó, a ki a füzőt számüzni akarja a nők ruházatából. A régi görög szobrokon látható lepelszerű öltözékeket igyekszik ismét némi változásokkal meghonosítani. Páris nagynevű művésznői között már többen akadtak, a kik lelkesen támogatják a szabót ebben az ujító munkájában.

 

Azonban nemcsak az alkalmi és szinpadi ruhákon észlelhető ez a nagy változás. Utczai öltözékek, sőt kalapok előállításánál is nagy tért hódít ez az eszme. Képeink egyikén olyan kalapot látunk, a mely különösen könnyüségénél fogva tünik ki s az a végtelen nagy előnye, hogy a legegyszerűbb hajviselethez is illik. Ezzel hadat akarnak üzenni a tornyos, drótrafeszített, bodorított, nehéz frizuráknak. Ilyenforma kalapokat minden változatban készítenek most Páris ügyes „masamód”-jai.

 

Második képünkön két ujszerű utczai kosztümöt látunk, a melyek szintén nagyon kényelmesek s viselőjüket a legkevésbé sem feszélyezik. Harmadik képünkön azt láthatjuk, hogy a tafota ujra divatossá válik. Népszerüségével nem birtak sikeres versenyre kelni a hirtelen felbukkant puha, fényes, testhez simuló selymek. Szó sem férhet ahhoz, hogy valahányszor a női divat az egészség követelményeihez simul, mindig érzelmes a követelésekre.

 

A divatnak szeszélyei ugyanis nemcsak azért ítélendők el, mert igen gyakran közel járnak a nevetségeshez és női ideálnak komolyságát veszélyeztetik, hanem inkább azért, mert végiggázolnak az egészség legelemibb szabályain és egész nemzedékek elnyomorodását okozzák.

 

Sajnos egyébként, hogy azt, mintha a női divat az egészség követelményeivel végleg meg akarna barátkozni, komolyan még eddig nem lehetett venni. Jön egy áramlat és mi azt hiszszük, hogy végre valahára valami egészséges, okos divat lesz urrá a nők felett. Ez az áramlat azonban alig tart néhány hétig, hogy talán évekre leszoruljon és helyet engedjen a legabszurdabb és lehetetlen divatszeszélyeknek.

 

Pedig, a mint jól tudjuk, a divat nincs a levegőben, mint valami kórság, hanem azt nehány világszabó és gyáros-czég csinálja persze: anyagi érdekből.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Divatos párizsi utcai kosztümök Párizsban megint divatos a tafota
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98