Dtum
Login with Facebookk
1910 | Augusztus

Érdekes régi adók

Az adóprojektumoknak a mai kor sincs híjjával, sőt vannak emberek, akik uj adók feltalálása és találmányuknak a kormány rendelkezésére bocsátása utján óhajtanak meggazdagodni. Csalódnánk azonban, ha azt hinnők, hogy az e téren való találékonyság csak a mai kor tulajdonsága, sőt ellenkezőleg, azt lehetne mondani, hogy a középkorban az uralkodók nagyobb találékonyságot fejtettek ki uj adók feloktrojálása tekintetében. Érdekes cikket közöl e tárgyról a „Petit Journal”, melyből a következőket ismertetjük:

A fogyasztási adó egy neméül hozta be a francia kormány 1610-ben a kalapadót, amely majdnem tönkretette a francia kalapipart, miután senki sem akart adóval terhelt kalapot vásárolni. Ez akkor, a parókaviselés korszakában nem is járt nagy önmegtagadással, csakhogy a kormány tuljárt a kalapadó kijátszására törekvők eszén, mert pár év mulva behozta a paróka-adót is. Ez darabonként 20 sou–3 livre volt és az adó lerovása a parókába benyomott állami bélyeggel lett igazolva.

Érdekes adónem az 1708-ban behozott lakodalmi- és keresztelési adó.

Abból indulva ki, hogy aki lakodalmat vagy keresztelőt tart, annak pénze is, meg jókedve is van, adót vetettek ki e szertartásokra, melynek magassága a szertartás minőségétől függött. Ezzel az adóval azonban a francia kormány fiakót vallott; az apák maguk keresztelték meg gyermekeiket, a házasulandók pedig papi áldás nélkül az utfélen keltek egybe. Mikor aztán ez adó miatt az országban itt-ott lázongások törtek ki, az adót eltörölték.

XV. Lajos idejében egy találékony financier behozta az agglegény- és aggleány-adót.

Azok a férfiak és nők, a kik bizonyos kor eléréséig Hymen rózsaláncaival nem övezték magukat, háromszoros fejadót voltak kötelesek fizetni. Ugyanez a financier a cselédadó behozatalát is tervezte, mely fejenkint 15–20 tallér lett volna, de ez az adóprojektum oly visszatetszést szült, hogy a kormány jónak látta annak megvalósitásától elállni.

A luxus-adók száma igen nagy volt.

1715-ben behozták a keményitő-puder-adót, majd a szappan-adót, 1582-ben a lepedő-adót (egy sou páronként), sőt az élvezeti célra szolgáló jeget is adó alá akarták vetni, de ez a projektum az udvarhölgyek felháborodásán hajótörést szenvedett. 1682-ben a kapu-adó (15-70 livre), 1680-ban a papir-adó, 1706-ban a kocsi-adó keletkeztek, 1772-ben pedig azokra a könyvekre vetettek adót, melyek nem Franciaországban nyomattak.

A játékkártya-adó különböző fázisokon ment keresztül.
1581-ben hozták be ezt az adót, 1670-ben eltörölték, 1701-ben ismét behozták, 1719-ben megint eltörölték, végre 1745-ben állandósitották, midőn minden egyes kártyalap adóját egy fillérben állapitották meg.

1579-ben hozták be az aranyékszer-adót, amit nemsokára a só-adó követett, amely egyike volt a legsulyosabb adóknak. Sajátos adó volt a „Marc d'Or”, ezt azok az egyének fizették, akiket az uralkodó kegyelemben, kitüntetésben részesitett vagy akik hivatalt kaptak, mig a „Confirmation” cimü adót a tisztek és államhivatalnokok az uj uralkodó trónraléptekor fizették, ha tiszti rangjukat, illetve hivatali állásukat meg akarták tartani.

IV. Henrik a „Paulette” cimü adót, amely az örökölhető hivatalnak az örökösre átruházásáért járt. Közbevetőleg megjegyezzük, hogy a királyi kitüntetések, nevezetesen rang-, cim-, érdemrend-adományozások megadóztatása korunkban nagyon helyén való volna; igaz, hogy a hiu emberek rendszerint nem éppen ingyen jutnak efféle csecsebecsékhez, csakhogy az ellenszolgáltatás nem az ország pénztárába folyik be. A Paulette-adó szedését 1614-ben szüntették be.

A jövedelmi adó, melynek behozatala ellen Franciaországban most oly elkeseredett küzdelem folyik, a korábbi időkben nagyon is nyomasztó teherként nehezült az adózókra. Legelőször 1147-ben VII. Lajos, a második keresztes hadjáratból visszatérése után rendelte el, hogy a kiürült államkincstár megtöltése céljából mindenki jövedelmének 5 %-át befizetni tartozik. Fülöp Ágoston 1188-ban a jövedelmi adót már 10 %-ra emelte, ellenben Szép Fülöp 1302-ben 2 %-kal elégedett meg. János király 1355-ben a jövedelmi adókra nézve behozta a progressziv rendszert: 10 livren alóli jövedelmek 10 sou, 10-40 livre köztiek 20, 100 livret elérők 4 livre adóval terheltettek. Ezek a jövedelmi adók akkor a hadi adó jellegével birtak, amennyiben csak háboru idején szedettek be.

Ilyen hadiadókkal más országok történetében is találkozunk.

Például az amerikai Egyesült Államokban a szecesszióharc tartama alatt sok mindenféle használati cikk, többek közt az irótoll és az irón is meg voltak adóztatva. Svédországban XII. Károly idején, a pultavai csatavesztés után a háboru okozta költségek fedezésére szolgáló adót vetettek ki mindama ruhanemüekre, melyek egészben vagy részben selyemből voltak, továbbá az aranyozott kardokra, sőt a kályhákra is. Nagy Péter cár szakál-adóját mindenki ismeri, de a legnagyobb rekordot az adóztatás terén a római pápák érték el. XX. János pápa hozta be a bünbocsátási adót, vagyis az emberek vétkeit emelte adótárgygyá. Hogy ez az adónem mily óriási összegeket hozott be, azt a Vatikánban felhalmozva levő kincsek mutatják.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
XV. Lajos idejében egy találékony financier behozta az agglegény- és aggleány-adót IV. Henrik vezette be a Paulette nevű adót, amely az örökölhető hivatalnak az örökösre átruházásáért járt.
Cikk-ajánló
A tudományos léghajózásról A tudományos léghajózásról
Tudományos nézeteink a levegő felől egész legújabb időkig olyanok...
Milán király temetése Milán király temetése
A temetés előkészületeinél gróf Zichy Jenő, az elhunyt bizalmas...
Fedák Sári hires szerepét amerikai szinésznő játssza Ellynor Glynn Fedák Sári hires szerepét amerikai szinésznő játssza Ellynor Glynn...
Ellynor Glynnek, a híres angol írónőnek egyik legismertebb regénye...
Háromszáz internálási eljárás indult a mult héten Pest megyében Háromszáz internálási eljárás indult a mult héten Pest...
Endre László Pest vármegye alispánja most közétett jelentése szerint...
Az Egyetértés SC ifjusági kezdő mezei futó versenye Az Egyetértés SC ifjusági kezdő mezei futó versenye
Jó kilátások között indult meg az, idei mezei versenyszezon. Az első...
A montenegrói fejedelem most már királyi fenség A montenegrói fejedelem most már királyi fenség
Nikita montenegrói fejedelem negyvenéves uralkodói jubileuma...
Hatezer diák köszöntötte nevenapján a kormányzót Hatezer diák köszöntötte nevenapján a kormányzót
A december 6-iki Miklós napra való tekintettel, ma délután mintegy...
A patina vagy nemesrozsda, keletkezésének körülményei A patina vagy nemesrozsda, keletkezésének körülményei
Ha jól megnézzük Budapest szobrait, érdekes dolgokat figyelhetünk meg...
Rövidek Rövidek
A nemzetgyülés hétfői ülésének kiemelkedő eseményeül gróf Apponyi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98