Dtum
Login with Facebookk
1910 | Augusztus

Méhészeti vándorgyűlés és kiállítás Budapesten

A magyar, német és osztrák méhészek vándorgyűlésüket (mely az 55-ik már), az idén Budapesten tartották meg s ez alkalomból igen sikerült méhészeti kiállítást is rendeztek a városligeti korcsolyacsarnokban. 

A kiállítást a fővárosból távollevő földmívelésügyi miniszter távollétében augusztus 20-án délelőtt nyitotta meg Ottlik Iván földmívelésügyi államtitkár. Az ünnepi megnyitásra több száz főnyi közönség jelent meg. Báró Ambrózy Béla lendületes beszéddel köszöntötte az államtitkárt a kiállítás területén. Rámutatott arra, hogy a német és osztrák méhészekhez való csatlakozás óta mennyire föllendült Magyarország méhészete és a kiváló külföldi méhészekkel való érintkezésből mennyi haszon származott a magyar méhészetre.

Ottlik Iván államtitkár válaszában kijelentette, hogy örömmel tesz eleget a megtisztelő föladatnak, mert meggyőződése szerint ez a kiállítás — kapcsolatban a vele egyidejűleg tartandó nemzetközi konferencziával — a külföldi nemzeteknek erre az alkalomra itt egybegyűlt képviselői előtt ékesen szóló tanubizonyságot fog tenni arról, hogy a gazdasági haladás, az egyes gazdasági ágazatok fejlesztése terén sem a kormány, sem a törekvő, buzgó gazdatársadalom nem zárkózik el egy jutalmazó munkára módot adó gazdasági termelési ágnak helyes és czéltudatos művelésétől. Majd német nyelven üdvözölte a német és osztrák vendégeket. 

A kiállítás megtekintésénél báró Ambrózy Béla, majd Kovács Antal méhészeti felügyelő, főtitkár szolgált a szükséges felvilágosításokkal. Kovács Antalnak külön is elismeréssel adózott az államtitkár a kiállítás mintaszerű elrendezéséért és gratulált a gödöllői állami méhészet kiváló csoportjaiért. Majd részletesen megmagyaráztatta magának Erdős Lajos polgári iskolai tanár méhészeti megfigyelő-állomásának működését. A szemle végeztével az államtitkár a közönség lelkes éljenzése közben távozott a kiállítási helyiségből. 

Augusztus 21-én délelőtt kilencz órakor nyitotta meg báró Ambrózy Béla a magyar, német és osztrák méhészek 55. vándorgyűlését a városligeti Műcsarnokban a három nemzet legkiválóbb elméleti és gyakorlati méhészeinek jelenlétében. A magyar földmívelésügyi kormányt Ottlik Iván államtitkár, az osztrák földmívelésügyi kormányt pedig Managettai Beck Pál lovag cs. és kir. osztrák kereskedelmi minisztériumi osztályfőnök képviselte. 

Az elnöki megnyitó beszédet báró Amhrózy Béla mondotta.
Beck Pál az osztrák kormány nevében szólt a magyar méhészet rendkívüli nagy föllendüléséről, a mely minta Ausztriában is. Az osztrák kormány és a földmívelésügyi miniszter nevében üdvözölte a magyar méhészeket, szólt a szoros összeköttetésről, a mely a két kormány gazdasága között meg van s kivánja a magyar méhészet, vele a magyar gazdaság még nagyobb föllendülését. (Zajos éljenzés) 

Sidow O. klanini lelkész (Németország) József királyi herczeget, gróf Serényi Béla földmívelésügyi minisztert, Ottlik Iván államtitkárt és báró Ambrózy Bélát aposztrofálván, a németországi méhészek üdvözletét tolmácsolta. Szilassy Zoltán az Országos Magyar Gazdasági Egyesület nevében üdvözölte a nagygyűlést s egyúttal gróf Zichy Aladár üdvözlését hozta tudomásul. Üdvözlő beszédet mondott még Kantor Antal troppaui, Maxinzov galicziai és dr. Zsögön Béla erdélyrészi kiküldött. Ezután kezdetét vették a tanácskozások. 

A kiállítást az előző két napon mintegy háromezer ember látogatta.
A fővárosban tartózkodó vidéki és külföldi vendégek közül állandóan sokan voltak a kiállítás területén és nagy érdeklődéssel nézték a kiállított tárgyakat, főképen a régi Rákóczi-korabeli méhesek és a különböző élő méhek érdeklik a közönséget.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A méhészeti vándorgyűlés tagjai Krajnai régi kaptárak Méh család üveg-kaptárban Régi magyar kaptárak
Cikk-ajánló
A béketárgyaláson részt vesz a romániai magyarság képviselője is A béketárgyaláson részt vesz a romániai magyarság képviselője...
Talán mióta a gyulafehérvári Románia fennáll, még nem volt ilyen...
A naptár, a Kallipposz-féle ciklus A naptár, a Kallipposz-féle ciklus
Kallipposz-féle ciklus a Kr. e. 330-i nyári napfordulattal kezdődött,...
Az új bán föladatai Az új bán föladatai
Pár esztendő alatt immár a harmadik új bán vonult be a zágrábi...
Egy fürdő bukása - és más rövid hírek Egy fürdő bukása - és más rövid hírek
Magyar dohány a spanyoloknál. A spanyol-amerikai háboru alatt a...
Orth a válogatott csapat trénere Orth a válogatott csapat trénere
Orth György az őszi szezonban nagy előszeretettel foglalkozott a MAFC...
Az angol ligabajnokság Az angol ligabajnokság
A nagy ligacsapatok közül kettőt sohasem lehetett átcsalogatni a...
A régi Pest életéből - Jókai fölolvasása A régi Pest életéből - Jókai fölolvasása
Az "Auróra" irodalompártoló kör estélyt rendezett e hó 17-ikén, mely...
Szinyei Merse Pál Szinyei Merse Pál
Sok év telt el addig, míg Szinyei Merse Pál érdeme szerint...
Jelvénnyel látják el a tőzsdén üzletkötésre jogosítottakat Jelvénnyel látják el a tőzsdén üzletkötésre jogosítottakat
A tőzsdereform ügyében a tőzsde kebeléből kiküldött bizottság...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98