Dtum
Login with Facebookk
1910 | Augusztus

A horvát tartománygyűlés

A horvát tartománygyülést augusztus 22-ikén feloszlatják s legközelebb ki fogják írni az új választásokat. A feloszlatásra azért volt szükség, mert a tartománygyülés többsége nem viseltetett teljes bizalommal a bán iránt. Az új választásokat pedig azért írják ki, hogy oly képviselőket választassanak, a kik feltétlenül tolják a kormány szekerét.


Mi magyarok csak ellenségeket láttunk a mostani többség tagjaiban s félünk tőle, hogy az ujon választandó tartománygyűlésen is kevesen lesznek a jó barátaink. Még nem is olyan régen sok volt Horvátországban az oly politikus, a ki őszinte barátja volt a magyarságnak. S a kik nem szerettek is bennünket túl a Dráván, azok is tudták és érezték, hogy ránk vannak utalva, s a saját érdekük kivánja, hogy magyar-barát politikát csináljanak. A tömegek több ízben kimutatták ugyan gyűlöletüket a magyarság iránt, de a hivatalos politika mégis kitartott mellettünk valahogy.


Az újabb időben azonban nagyon megváltozott a helyzet. Horvátországban az lett az általános felfogás, hogy csak az a jó horvát hazafi, a ki gyűlöli a magyart. S minél nagyobb a gyűlölet, annál nagyobb a hazaszeretetnek a jele. Ugyanannyira elhatalmasodott ez a gyűlölet, hogy ma már akkor is roszat tesznek velünk, ha nekik maguknak nincs is hasznuk belőle. Így megakadályozták éveken át a saját kormányuk törvényes működését, s hónapokon át csináltak obstrukcziót a magyar parlamentben, pedig jól tudták, hogy épen semmire sem mehetnek vele.


Évszázadokon át jó testvérek gyanánt megtudtunk lenni a horvátokkal. Bajban ép úgy, mint jóban, kitartottunk hűséggel egymás oldalán, Jogainkban részeltettük őket, bajaikban, szenvedéseikben osztoztunk. 1867 óta pedig még a saját kárunkkal is elláttuk őket minden jóval. Évente milliókat fizettünk az ő kiadásaik hiányának a fedezésére. És mégis azt kell tapasztalnunk, hogy az őszinte barátságnak vége, sőt attól kell tartanunk, hogy jó ideig az ellenséges indulat lesz odaát a túlnyomó.


Lehet, hogy az új választások után kevesebb lesz a tartománygyűlésen az olyan elem, a melyet a vakgyűlölet vezet. Mert Horvátországban könnyű oly választást csinálni, a mely a kormány inye szerint való, miután kevés a választók száma, s erős a hivatalnoki befolyás. De már oly képviselőket a legnagyobb erőszakkal se lehet választani, a kik lelkesedésének a régi jó viszony helyreállításáért és Magyarországért, mert ily érzésű horvátok ma már – egyes kivételeket leszámítva, - nincsenek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Németország boxolói 9:7 arányban nyerték a válogatott mérkőzést Németország boxolói 9:7 arányban nyerték a válogatott...
Szombaton este, ahogyan a hirtelen ránk tört tavaszban a Fővárosi...
Kivándorlás Magyarországból októberben Kivándorlás Magyarországból októberben
Hivatalos adatok szerint október hónapban a szorosan vett...
Az olaszok afrikai háborúja és a nemzetközi viszonyok Az olaszok afrikai háborúja és a nemzetközi viszonyok
A vasárnapi olasz sajtó hangja világosan mutatja, hogy az olasz-angol...
Kapus nélkül állt ki a football-csapat Kapus nélkül állt ki a football-csapat
Kínos feltünést kelt footballkörökben, hogy Felhőssy a M.A.C....
Kisértetjárás Kisértetjárás
Az elmult héten a következő följegyzésre érdemes események történtek...
Önműködő felfüggesztő készülék ívlámpák számára Önműködő felfüggesztő készülék ívlámpák számára
Mindnyájan emlékezünk oly esetre, midőn a felfüggesztő drót...
Az olasz hadsereg északon is végzetes csapást mért az abesszínekre Az olasz hadsereg északon is végzetes csapást mért az...
A propagandaügyi minisztérium vasárnap este a következő 126-os számú...
Káprázatos csatárjátékkal fölényesen győztük le a román válogatottat Káprázatos csatárjátékkal fölényesen győztük le a román...
Magyarország – Románia 7:2 (5:2) A díszpáholyban Szakasits...
Az IPOSz nagygyülés határozati javaslata Az IPOSz nagygyülés határozati javaslata
Pálfy Dániel, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke pontban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98