Dtum
Login with Facebookk
1910 | Augusztus

Egy magyar aviatikus tragédiája

Néhány hónappal ezelőtt az egész magyar sajtó foglalkozott egy Amerikában élő hazánkfiával: Pfitzner Sándor mérnökkel, a ki a saját készitésű és rendszerű, teljesen ujmintáju repülőgépével olyan sikert ért el, hogy az egész amerikai sajtó osztatlan elismerésben számolt be a dologról, mint jelentős, nagyfontosságu eseményről s a fiatal magyar mérnököt már a hires Wright-testvérek méltó vetélytársának tekintette.

A szenzácziós eseményről többek között a világ egyik legnagyobb lapja, a New-Yorkban megjelenő „The World” a következőket irta:

„Egy fiatal magyar mérnök, Pfitzner Sándor saját találmányu, merőben ujrendszerű monoplánjával olyan eredményt ért el, a melyért hódolattal kell adóznunk a feltaláló zsenialitásának és komoly aggódással lehet féltenünk a Wright-testvérek dicsőségét. Pfitzner ujtipusu monoplánjával nagy és szakértő közönség jelenlétében Hammondsfortban szállt fel és olyan rekordot ért el, a mely óriási sikernek mondható. Elég erős szélben ötszáz lábnyit röpült, fordulatokat végzett, precziz felszállást és még akadálytalanabb, teljesen simának nevezhető leszállást produkált; elmondhatjuk, hogy tökéletesebbet eddig nem is láttunk.”

Egy másik nagy lap igy irt Pfitzner ujabb diadaláról:

„Február 22-én heves hóviharban szállt fel Hammondsford mellett ezerre menő közönség jelenlétében. Mintegy 1200 yard magasan emelkedett fel és szédületes, gyors fordulatokkal ejtette ámulatba a közönséget, egyfolytában két óra hosszáig maradt a levegőben, miközben teljes 135 mértföldnyi utat futott be.
Ez után hosszu ideig nem jött semmiféle hir Pfitzner Sándorról, mindössze egyik közeli rokonának, Falvay A. nyugalmazott polgári iskolai igazagatónak irt levelet, a melyben szerényen leszállitja mindazokat a nagy dicséreteket, a melyek róla a világsajtóban megjelentek. A mult hónapban aztán szomoru hir kelt szárnyra Pfitzner Sándorról: Sopronban lakó mostoha anyja, özv. Pfitzner Sándorné, rövid értesitést kapott, hogy Pfitzner Sándor mérnök 1910 julius 13-án életének 29-ik évében Marbleheadban (Észak-Amerikában) meghalt.

Ezek után több magyar és külföldi lap azt irta, hogy Pfitzner öngyilkosságot követett el, több lapban pedig az a hir jelent meg, hogy a kitünő aviatikus lezuhant a magasból, és szörnyet halt, de voltak lapok, a melyek azt irták, hogy két társa csonakázás közben meggyilkolta és holttestét a vizbe dobták. Szóval szegény Pfiztner halála körül valóságos legenda támadt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pfitzner Sándor Amerikában élő magyar gépészmérnök saját találmányu repülőgépe Pfitzner Sándor saját találmányu repülőgépén
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98