Dtum
Login with Facebookk
1910 | Július

Egy új leánynevelő-intézet a fővárosban

Könnyed, sugár leány-alakok integetnek az alábbi képekről, a legszebb testgyakorlat: munka közben, de nem az íróasztal fölé görnyedten, hanem hasznos és egészséges foglalkozásban, kertészkedve, virággal, baromfival s a konyhában foglalatoskodva, no meg egy kissé varrogatva is.

Egy jótékony szándékú gazdag budapesti polgár, Amizoni Károly tette számukra lehetővé, hogy ezekbe a foglalatosságokba beletanuljanak, vagyonából nagy összeget hagyva az államra, egy olyan intézet alapítására, a melyben nem valami különleges életpályára nevelik a leányokat, hanem megtanítják a mai társadalomban specziálisan nőieknek tartott foglalatosságokra. 

Az intézetet tavaly állította fel a közoktatásügyi miniszterium künn a Városliget mögött, az Amerikai-úton, tágas kertben, egészséges helyen, kényelmes, higiénikus fölszereléssel. Három évfolyamból áll az intézet, minden évfolyamra legfeljebb 30 leányt vesznek fel, — fel is vennének szívesen, de eddig nem igen volt benne módjuk, mert nem jelentkezett elég növendék. A szülők nyilván nem ismerték még az intézetet, meg nem is ad olyan oklevelet, a melylyel valami hivatalt lehetne nyerni, ezért törték magukat oly kevéssé leányaik fölvétele után. 

Pedig, ha diplomát nem ad is, olyan dolgokra tanítja ez az intézet a leányokat, melyek segítségével nemcsak a legszebb és legkedveltebb női pályán, az asszonyságban tölthetik be jól a helyüket, hanem ha rászorulnak, bármikor megkereshetik a kenyerüket. Tanulnak ugyan itt a leányok elméleti tárgyakat is, természettudományokat, számtant, neveléstant, magyar nyelvet, történelmet, legalább egy idegen nyelvet, de ezeket is gyakorlati czélok szerint, a fődolog pedig a háztartás körüli teendők, főzés, varrás, kertészkedés, baromfinevelés, stb. megtanulása.

Az intézet programmja ezt úgy irja körül, hogy az intézet növendékei gyakorlatilag bevezetendők és begyakorolandók mindazon munkálatokba, melyek egyfelől a háztartásban szükséges anyagok és czikkek termelése, tenyésztése és beszerzésével, másfelől ezeknek feldolgozásával, kezelésével és eltartásával járnak.

Hogy pedig megtanuljanak egy háztartást önállóan vezetni, a nagyobbacska leányok vezetik a kisebbek munkáját. Az intézetbe 14-16 éves leányokat vesznek fel, a kik négy polgári vagy felsőleányiskolai osztályt elvégeztek. A teljes ellátás évi díja 600 korona, de a miniszterium ebben kedvezményt is ad; bejáró növendékeket is vesznek fel egész napi foglalkoztatásra. Most van a fölvétel ideje.

Az intézet élén Polereczky Irma igazgatónő áll s három benlakó nevelő-tanítónő segít neki munkájában, a gyakorlati teendőkben. Az elméleti tárgyakat bejáró tanárok tanítják. 

Az intézet alapítójának az volt a czélja, hogy első sorban jó háziasszonyok nevelését tegye lehetővé. A kiképzés azonban, melyben itt a leányok részesülnek, az életben való boldogulásnak erős támasza lehet és ügyes lány jobb helyzetet szerezhet magának a segítségével, mintha tanítónői vagy egyéb diplomája volna.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az intézet épülete. Kerti munka a veteményesben A baromfi-udvarban Az üvegházaknál
Cikk-ajánló
Egy tót képviselő Bécsben Egy tót képviselő Bécsben
Itt a beszélgetés áttért Hodzsa bécsi útjára. A tót képviselő...
A főváros kölcsönei A főváros kölcsönei
A főváros két kölcsön felvételét határozta el: egy harminc millió...
Ofélia térdein Ofélia térdein
Ofélia térdein. Azokat a fentartásokat, a melyekkel mintegy két évvel...
A titokzatos vörös szín
Nagyon régi szokás, hogy a színeknek bizonyos jelentőséget...
A földmívelésért A földmívelésért
Még a legegyszerűbb embernek is van háztartási számadása. A ki...
A horogkeresztes hadjárat A horogkeresztes hadjárat
Ignotus Pál első hosszabb lélekzetű műve formája szerint politikai...
Ady Endre - Két kuruc beszélget
"Merre, Balázs testvér, de merre, de merre?' "Azt mondom én,...
Milliárdos ingatlanvásárlások a fővárosban Milliárdos ingatlanvásárlások a fővárosban
A főváros területén az elmult héten 63 ingatlan jutott új birtokos...
Mi történhet a föld mélyében Mi történhet a föld mélyében
Alig mulik el esztendő, a melyben a földrengés rettentő csapása meg...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98