Dtum
Login with Facebookk
1910 | Július

Lezuhant kormányozható léghajó

Ebben az esztendőben rettentő módon emelkedik a katasztrófák száma. Borzalmasnál borzalmasabb szerencsétlenségek hire érkezik innen is onnan is. Ámde a katasztrófák sorozatába az „Erbslöh” hajó pusztulása már ritkitja a párját.

A katasztrófa Leichtingenben történt, a hol Erbslöh Oszkár fiatal gyáros ötöd magával felszállott az „Erbslöh” kormányozható léghajóval. Félórai repülés után Pattseidnél nagy magasságból lezuhant a léghajó, melynek mind az öt utasa szörnyet halt. Az Erbslöh nevü léghajó reggel kilencz órakor Leichtingenben hosszabb utra felszállt és egy darabig északi irányban lebegett.

Háromnegyed kilencz órakor a léghajó burkolata Pillsaid közelében hirtelen elszakadt és a léghajó lezuhant. Az odasietők a léghajó mind az öt utasát halva találták. A katasztrófa okáról két verzió került forgalomba. Az egyik szerint a motornak valami baja történt és ezzel kapcsolatban a léggömb felrobbant. A másik verzió szerint a léggömben levő gáz a rendkivül erős napsütés miatt annyira kiterjedt, hogy a léggömb burkolatát szétszakitotta. A léghajó a nagy magasságból hihetetlen gyorsasággal zuhant alá.

Az utasok menekülése ki volt zárva. Borzalmat keltő látvány tárult a közelből oda sietők elé. Az utasok testei a felismerhetetlenségig össze voltak zuzódva. Alaktalan hustömegek, véres czafatok halmozódtak egymásra. Egyesek szerint a katasztrófa oka az volt, hogy az Erbslöh léghajó gondolája tulságosan meg volt terhelve, mert a léggömben még zuhanás közben is sok gáz volt. A szerencsétlenül járt emberek egyike a lezuhanás után még nyöszörgött, de nem sokára ez is meghalt.

A katasztrófa helye borzalmas látvány volt. Egy paraszt elmondta, hogy a propellert nagy távolságból hallották, de léghajónak semmi nyoma sem volt. Egyszerre mintha a felhőkből zuhant alá lefelé forditott csucscsal. A holttestek annyira megcsonkultak, hogy nem lehetett őket megismerni. Valamennyinek a lábáról letépődött a czipő és testéről lerongyolódott a ruha. A halottak kezüket görcsösen összeszoritották. Az egyiknek mellébe furódott egy nagy vasdarab, egy másiknak a szeme lógott ki az üregéből. A holttesteket csak nehezen tudták kiszabaditani a hálóból meg a drótból.

A szerencsétlenül járt utasokat elindulásuk előtt figyelmeztették, hogy a sűrű ködben ne szálljanak föl. A katasztrófa utáni napon Leichlingen, a szomoru esemény révén világhirnévre vergődött község lakossága gyászt öltött. Az iskolákat bezárták és a templomban gyászistentiszteletet tartottak. Az áldozatok temetésére rengeteg ember gyült össze a környékről. Ott volt a szerencsétlen Erbslöh Oszkár atyja is, a kit fiának tragédiája annyira lesujtott, hogy a temetésen összeesett s csak nagy nehezen tudtak eszméletre hozni.

A rettenetes katasztrófa nagy megdöbbenést keltett mindenfelé, különösen az aviatikus és a léghajósok körében. A tragikus véget ért léghajósok hozzátartozói a világ minden réséből kaptak részvét-táviratokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A podgyásztarifa fölemelését tervezik a vasutak A podgyásztarifa fölemelését tervezik a vasutak
A kulisszák mögött a magyar vasutak ujabb tarifaemelés tervével...
A tavaszi vásár A tavaszi vásár
A modern kapitalizmus s az egész kereskedelmi élet leghasznosabb...
A szétzüllött Wrangel hadsereg sorsa A szétzüllött Wrangel hadsereg sorsa
A francia kormány Wranglertől minden támogatást megvont, sőt...
Szegedy Miklós- Magyar holnapunk
A hazaszeretet nem érdem, nem privilégium és nem is elegendő jogcím...
Innoczent szerbiai metropolita ügyei Innoczent szerbiai metropolita ügyei
Szerbia legfőbb főpapja, Innoczent belgrádi metropolita nagy szerepet...
Japán-amerikai viszály Japán-amerikai viszály
A japánok és amerikaiak közt nőttön-nő a gyülölet s az minden...
Beszélgetés az igazságügyminiszterrel Beszélgetés az igazságügyminiszterrel
A miniszterelnök egyik legutóbb mondott beszédében kijelentette, hogy...
Nemzetibb képzőművészetet!? Nemzetibb képzőművészetet!?
A levitézlett művészkamaraterv megbeszélésével és egyébként is sűrűn...
Rekordok hullása a súlyemelő válogató versenyen Rekordok hullása a súlyemelő válogató versenyen
Genovába készülnek a magyar súlyemelők, akik december hó folyamán...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98