Dtum
Login with Facebookk
1910 | Július

Lezuhant kormányozható léghajó

Ebben az esztendőben rettentő módon emelkedik a katasztrófák száma. Borzalmasnál borzalmasabb szerencsétlenségek hire érkezik innen is onnan is. Ámde a katasztrófák sorozatába az „Erbslöh” hajó pusztulása már ritkitja a párját.

A katasztrófa Leichtingenben történt, a hol Erbslöh Oszkár fiatal gyáros ötöd magával felszállott az „Erbslöh” kormányozható léghajóval. Félórai repülés után Pattseidnél nagy magasságból lezuhant a léghajó, melynek mind az öt utasa szörnyet halt. Az Erbslöh nevü léghajó reggel kilencz órakor Leichtingenben hosszabb utra felszállt és egy darabig északi irányban lebegett.

Háromnegyed kilencz órakor a léghajó burkolata Pillsaid közelében hirtelen elszakadt és a léghajó lezuhant. Az odasietők a léghajó mind az öt utasát halva találták. A katasztrófa okáról két verzió került forgalomba. Az egyik szerint a motornak valami baja történt és ezzel kapcsolatban a léggömb felrobbant. A másik verzió szerint a léggömben levő gáz a rendkivül erős napsütés miatt annyira kiterjedt, hogy a léggömb burkolatát szétszakitotta. A léghajó a nagy magasságból hihetetlen gyorsasággal zuhant alá.

Az utasok menekülése ki volt zárva. Borzalmat keltő látvány tárult a közelből oda sietők elé. Az utasok testei a felismerhetetlenségig össze voltak zuzódva. Alaktalan hustömegek, véres czafatok halmozódtak egymásra. Egyesek szerint a katasztrófa oka az volt, hogy az Erbslöh léghajó gondolája tulságosan meg volt terhelve, mert a léggömben még zuhanás közben is sok gáz volt. A szerencsétlenül járt emberek egyike a lezuhanás után még nyöszörgött, de nem sokára ez is meghalt.

A katasztrófa helye borzalmas látvány volt. Egy paraszt elmondta, hogy a propellert nagy távolságból hallották, de léghajónak semmi nyoma sem volt. Egyszerre mintha a felhőkből zuhant alá lefelé forditott csucscsal. A holttestek annyira megcsonkultak, hogy nem lehetett őket megismerni. Valamennyinek a lábáról letépődött a czipő és testéről lerongyolódott a ruha. A halottak kezüket görcsösen összeszoritották. Az egyiknek mellébe furódott egy nagy vasdarab, egy másiknak a szeme lógott ki az üregéből. A holttesteket csak nehezen tudták kiszabaditani a hálóból meg a drótból.

A szerencsétlenül járt utasokat elindulásuk előtt figyelmeztették, hogy a sűrű ködben ne szálljanak föl. A katasztrófa utáni napon Leichlingen, a szomoru esemény révén világhirnévre vergődött község lakossága gyászt öltött. Az iskolákat bezárták és a templomban gyászistentiszteletet tartottak. Az áldozatok temetésére rengeteg ember gyült össze a környékről. Ott volt a szerencsétlen Erbslöh Oszkár atyja is, a kit fiának tragédiája annyira lesujtott, hogy a temetésen összeesett s csak nagy nehezen tudtak eszméletre hozni.

A rettenetes katasztrófa nagy megdöbbenést keltett mindenfelé, különösen az aviatikus és a léghajósok körében. A tragikus véget ért léghajósok hozzátartozói a világ minden réséből kaptak részvét-táviratokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ahol minden második ember csempész Ahol minden második ember csempész
Dr. Bíró Árpád vasvári orvost Szombathely egyik utcáján két polgári...
Színháziak az igazolóbizottság előtt Színháziak az igazolóbizottság előtt
A Színészek Szabadszervezete most tartott igazolási ülésén többek...
A bankok és a tőzsde A bankok és a tőzsde
Évekig tartó tespedés után több mint egy esztendeje a tőzsde az élénk...
Eötvös Károly a katonai javaslatokról Eötvös Károly a katonai javaslatokról
Eötvös Károly kijelenti, hogy a javaslatokat nem szavazza meg. A...
Rövidek Rövidek
Vasárnap este véres verekedés folyt a Place D’Etoilon, az...
A Magyar Tudományos Akadémiából A Magyar Tudományos Akadémiából
A Magyar Tud. Akadémia április 3-iki ülését Thaly Kálmán elnöklése...
Szenzációs fordulat a gyilkossággal vádolt Podmaniczky Félix...
Abban a rendkívül bonyolult bűnügyében, amelynek központjában...
Támadások és ellentámadások Olaszországban Támadások és ellentámadások Olaszországban
A hegyvidék és a partmenti szakaszokon a harctevékenység pénteken...
Budapest női tornászbajnokságában ismét a BBTE győzött Budapest női tornászbajnokságában ismét a BBTE győzött
A pompás Nemzeti Tornacsarnokban valóságos női...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98