Dtum
Login with Facebookk
1910 | Június

Ajánlatok a kassai városi közuti villamos vasut épitésére

A kassai városi közuti villamos vasut épitésére hirdetett árlejtésen, mint már jelentettük, a kitűzött határidőig csupán a berlini Henning, Hartwich & Co. cég tett ajánlatot, mely 25 éven át 27,000 K városi hozzájárulást kér és az 5.5%-on felüli nyereséget megosztani hajlandó a várossal.

Ennek ellenében kötelezi magát arra, hogy nemcsak a mostani vonalat a legmodernebb alapon ujra épiti, hanem a Bethlen-köruton is kiépiti a közuti vonalat.

A határidő letelte után érkezett be a Ganz-féle villamossági rt. ajánlata, mely 10 éven át 30,000 koronát, s második 10 éven át 20,000 korona szubvenciót kér, ezenkivül kivánja, hogy a város évi 15,000 vaggon fa fuvarozásra kötelezze magát, ami évi ujabb 18,000 K szubvenciót jelentene.

A vonalat a mostani pályán vezeti és a forgalomba nem vette fel a Bethlen-köruti irányt. A segély megadása esetén a 7 százalékot meghaladó nyereséget hajlandó egészen a városnak átengedni.

Az ajánlatok felett a városi közgyülés május 18-án dönt.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Szubvenció
Szabóné Fricska Anna

A szubvenció állami támogatást jelent. 

Tágabb értelemben idetartozik a gazdálkodó szervek és a lakosság részére nyújtott mindenfajta pénzbeli és természetbeni juttatás és kedvezmény.

Szűkebb értelemben a gazdálkodó szervezetek visszafizetendő vagy vissza nem fizetendő pénzjuttatása, illetve pénzügyi kedvezménye, amely az állami költségvetésből származik. 

Formája lehet meghatározott pénzösszeg nyújtása, adókedvezmény (adóvisszatérítés, adómérséklés), kedvezményes feltételekkel nyújtott hitel, az előállított termék után felár vagy prémium fizetése, árkiegészítés, dotáció.

Az állam azért szubvencionál egy-egy gazdasági tevékenységet, hogy valamilyen gazdaság- vagy szociálpolitikai célt megvalósítson.
Ha az állami támogatást veszteségtérítő céllal nyújták, akkor tulajdonképpen gazdaságtalan termelést tartanak fenn. A fejlesztési célú támogatás a hatékonyság növelését, a gazdasági struktúra korszerűsítését, a versenyképesség fokozását szolgálja. A XX. század elején elsősorban ez utóbbi motiválta az állami támogatások odaítélését. A szubvenciót csak meghatározott ideig nyújtják.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98