Dtum
Login with Facebookk
1910 | Március

Czilinderkalap mint korona

A nyugatafrikai Sierre Leone nevű angol gyarmaton különös módon koronázatta meg magát egy törzsfőnök. Egy angol utazótól egy ócska czilinder-kalapot kapott ajándékba s ez ugy megtetszett neki, hogy koronává léptette elő.

 

Megtudta, hogy az európai uralkodók megkoronáztatják magukat, elhatározta tehát, hogy ő is ilyen szertartással fogja megerősíteni uralkodói tekintélyét. Furcsa koronázás volt ez, valóban!

 

Összehívta a törzs tekintélyes embereit s kihirdette előttük, hogy ő az európai uralkodók módjára megkoronáztatja magát – a czilindert-kalappal. Feltette azután a fejére az ócska czilindert s a hatás természetesen nagyszerü volt: a feketebőrü főemberek diadalordításban törtek ki a magastetejü, fényes fekete kalap láttára. Ilyesmit ők még sohasem láttak s azt hitték, hogy ennél pompásabb királyi koronát el sem lehet képzelni.

 

A megkoronázott, jobban mondva, „megczilinderezett” törzsfőnök azután meg akarta mutatni a népének is az ékességet s körülhordoztatta magát a kunyhók között. E képünk ezt a különös jelenetet ábrázolja.

 

A törzsfőnök e czélra készített függőágyon helyezkedett el, fején a czilinderrel. Felette mennyezet terjeszkedett, hogy a nap sugarai ne bántsák a szemét. Mint a képen látjuk, a törzsfőnök egy európai nagyur lustaságával fekszik ő a függőágyon. a melyet szolgái nagy erőlködéssel czipeltek tova. Fektében is nagyon vigyázott arra, hogy a czilinder össze ne gyürődjék.

 

A falu lakossága mind összeszaladt és nagyon megbámulta a czilindert, a melyről a kalaposmühelyben még csak nem is sejtették, hogy valaha milyen korona válik belőle.

 

A törzsfőnök, a mikor ismét haza vitték a kunyhójába, két tekintélyesebb főemberét bizta meg a nagy tekintélyre verődött czilinder-kalap őrzésével. Külön kis kunyhóban állandóan őrzik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98