Dtum
Login with Facebookk
1910 | Március

Európa birkozó bajnoksága

Rendezte a Budapesti Posta- és Távirda Tisztviselők Sport Egyesülete.
1910. márczius hó 5. 6. 7. és 8.


Hatalmas és méreteiben páratlan meeting volt a Postások rendezte Európa-bajnokság.
Első sorban álljon itt, hogy a bajnokság győztesei kétségtelenül a legjobb birkozók lettek. Különösen a középsuly győztese I. K. Westerop (Hollandia) keltett méltó feltünést. Westerop az amatőr-gentleman birkozó mintaképe. Tudása mesterré avatja őt. Fogásai, támadásai, védekezései tökéletesek és amatőrt még soha sem láttunk olyan meggondoltan és észszerüen birkozni mint a szimpatikus hollandust, akinek elsőrangu tulajdonsága még lovagias magatartása. Ellenfelét megbecsüli és soha sem kicsinyli le. Viselkedése a mérkőzés alatt is előzékeny, fölénye pedig tiszteletet parancsoló. Westerop egyszeri szereplésével meghódította a sportkörök szimpátiáját és egyénisége mindenképen alkalmas arra, hogy a versenyző birkozóknak mintaképül szolgáljon.


Max Beeskow (Sp. Cl „Heros”, Berlin) az Európa bajnokság másik hőse. Kétségtelen, hogy méltó és egyenrangu ellenfelei voltak az elegáns svédek – Gustav Malmstrőm és Frithiof Martensson, - nemkülönben a WAC. kitünő birkozója Robert Diry és a Wiener Sp. Cl. szivós atlétája Andreas Mrosek. Beeskow ot azonban csak nagyszerü technikájának előnyei, hanem bámulatos szivós küzdőképessége juttatták a megérdemelt győzelemhez. Óriási volt Beeskow teljesítménye és szereplése annál méltánylandóbb, mert rémesen igénybe vett izomerejének fokozatos folyását, a verseny alatt páratlan energiával és csak a mester-birkozók tulajdonságával, rutin-nal pótolta.


A Dániának ujabb hírnevet szerzett H. Harold Egeberg ezuttal könnyü győzelmet aratott a nehézsulyban. A 33 éves izomóriásnak Budapesten – ez idő szerint – nem akadt méltó ellenfele. Az egyetlen számottevő partner Anton Schmitz (Sp. Cl. „Austria”, Wien), Eggeberg fölénye előtt meghajolni volt kénytelen. Eggeberg-ben egyesítve láttuk különben mindazon tulajdonságokat, melyek a professionel birkozókat jellemzik Ezuttal azonban inkább játszani, mint küzdeni látszott, ami sokat levont a klasszis felismeréséből. Gondoljuk, ha tavaly még amatőr világbajnokunk Weisz Richárd kiállhatott ellene, kétessé tehette volna Eggebergnek ezuttal kiérdemelt győzelmét.


Bizony fájt a sportszerető magyar közönségnek egy Weisz Richárd, egy Holubán, egy Erődi Béla hiánya. Mert az a magyar versenyző anyag, amely most szerepelt az Európa bajnokságban, az tudás, technika, rutin tekintetében oly alacsony szinvonalon áll, hogy egyetlen egy sulycsoportban sem érvényesülhet, még a közepes tehetségü külföldi versenyzőkkel szemben sem. Egyáltalán sem a tréning jelei nem látszottak meg a magyar versenyzőkön és készületlenség jellemezte az ötlet nélküli akcziókat. Íme, példát vehetnénk a külföldi versenyzőktől, miféle készültséggel kell és szabad csak egy ilyen nagyfontosságu nemzetközi küzdelembe belebocsátkozni. Egy Ahlgren, egy Christensen vagy egy Malmström, egy Diry, egy Claudio d’Oliviera, - hogy csak közepes képességü versenyzőkkel hozakodjunk elő, - mennyivel felette állanak készültség dolgában a mi versenyzőinknek?


Aztán még egy visszatetsző és sportszerütlen jelenség is megragadta figyelmünket. Ez a pajtáskodás örve alatt felszinre vetődött paktálás. Eddig csak a profeszszionátus birkozókat róttuk meg az előre kicsinált birkozások miatt. De arról, hogy amatőr gentleman-ek sorsot huzzanak, ki esik a másiknak? – erre nem akartunk még gondolni sem. – Neveket nem említünk, mert tudjuk, hogy a jobb sorsra érdemes sportemberek már maguk is beláttak, hogy hibáztak, de azt nem értjük, hogy a zsüri miért csinálta, meg ugy a párok összevetését, hogy a könnyü sulyban éppen a két legjobb magyar versenyző került össze egymás ellen. A kiesési rendszer mellett lefolyó birkozásoknál, a rendező testület legelemibb joga, hogy a birkozók tudta nélkül, de legjobb belátása szerint maga vesse össze a párokat. Így aztán a sok hosszadalmas és tartalmatlan mérkőzést is lehetett volna kerülni.


Egyébként az idei Európa bajnokságra leadott 82 nevezés beérkezése után a zsürinek tudnia kellett volna, hogy 3 nap nem lesz elégséges a versenyek kényelmes lebonyolítására. A birkozókat kitenni annak, ami ezen a versenyen történt, hogy pl. egyes párok majd 2 ½ - 3 órás mérkőzéseket csináltak kénytelen-kelletlen egy délután és a versenyzőket a legnagyobb izgalom közben reggeltől délutáni 1-2 óráig megváratták, ezek a dolgok nem feleltek meg egy nagyfontosságu verseny okszerü lebonyolításárnak. Panaszkodtak is a külföldiek, de különösen egy-két vezető bírói döntés hívta ki méltatlankodó kritikájukat. A zsüri állásfoglalása a Beeskow – Mrosek mérkőzés eldöntését illetőleg még a laikusok ajkára is mosolyt csalt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az 1910-es Európai Birkózó Bajnokság résztvevői Magyarországi Tornaegyesületek Szövetsége Papp Jenő, Magyarország 1910. évi középsúlyú főiskolai birkózóbajnoka Sippelius Győző, Magyarország 1910. évi főiskolai birkózó bajnoka
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98