Dtum
Login with Facebookk
1910 | Március

Európa birkozó bajnoksága

Rendezte a Budapesti Posta- és Távirda Tisztviselők Sport Egyesülete.
1910. márczius hó 5. 6. 7. és 8.


Hatalmas és méreteiben páratlan meeting volt a Postások rendezte Európa-bajnokság.
Első sorban álljon itt, hogy a bajnokság győztesei kétségtelenül a legjobb birkozók lettek. Különösen a középsuly győztese I. K. Westerop (Hollandia) keltett méltó feltünést. Westerop az amatőr-gentleman birkozó mintaképe. Tudása mesterré avatja őt. Fogásai, támadásai, védekezései tökéletesek és amatőrt még soha sem láttunk olyan meggondoltan és észszerüen birkozni mint a szimpatikus hollandust, akinek elsőrangu tulajdonsága még lovagias magatartása. Ellenfelét megbecsüli és soha sem kicsinyli le. Viselkedése a mérkőzés alatt is előzékeny, fölénye pedig tiszteletet parancsoló. Westerop egyszeri szereplésével meghódította a sportkörök szimpátiáját és egyénisége mindenképen alkalmas arra, hogy a versenyző birkozóknak mintaképül szolgáljon.


Max Beeskow (Sp. Cl „Heros”, Berlin) az Európa bajnokság másik hőse. Kétségtelen, hogy méltó és egyenrangu ellenfelei voltak az elegáns svédek – Gustav Malmstrőm és Frithiof Martensson, - nemkülönben a WAC. kitünő birkozója Robert Diry és a Wiener Sp. Cl. szivós atlétája Andreas Mrosek. Beeskow ot azonban csak nagyszerü technikájának előnyei, hanem bámulatos szivós küzdőképessége juttatták a megérdemelt győzelemhez. Óriási volt Beeskow teljesítménye és szereplése annál méltánylandóbb, mert rémesen igénybe vett izomerejének fokozatos folyását, a verseny alatt páratlan energiával és csak a mester-birkozók tulajdonságával, rutin-nal pótolta.


A Dániának ujabb hírnevet szerzett H. Harold Egeberg ezuttal könnyü győzelmet aratott a nehézsulyban. A 33 éves izomóriásnak Budapesten – ez idő szerint – nem akadt méltó ellenfele. Az egyetlen számottevő partner Anton Schmitz (Sp. Cl. „Austria”, Wien), Eggeberg fölénye előtt meghajolni volt kénytelen. Eggeberg-ben egyesítve láttuk különben mindazon tulajdonságokat, melyek a professionel birkozókat jellemzik Ezuttal azonban inkább játszani, mint küzdeni látszott, ami sokat levont a klasszis felismeréséből. Gondoljuk, ha tavaly még amatőr világbajnokunk Weisz Richárd kiállhatott ellene, kétessé tehette volna Eggebergnek ezuttal kiérdemelt győzelmét.


Bizony fájt a sportszerető magyar közönségnek egy Weisz Richárd, egy Holubán, egy Erődi Béla hiánya. Mert az a magyar versenyző anyag, amely most szerepelt az Európa bajnokságban, az tudás, technika, rutin tekintetében oly alacsony szinvonalon áll, hogy egyetlen egy sulycsoportban sem érvényesülhet, még a közepes tehetségü külföldi versenyzőkkel szemben sem. Egyáltalán sem a tréning jelei nem látszottak meg a magyar versenyzőkön és készületlenség jellemezte az ötlet nélküli akcziókat. Íme, példát vehetnénk a külföldi versenyzőktől, miféle készültséggel kell és szabad csak egy ilyen nagyfontosságu nemzetközi küzdelembe belebocsátkozni. Egy Ahlgren, egy Christensen vagy egy Malmström, egy Diry, egy Claudio d’Oliviera, - hogy csak közepes képességü versenyzőkkel hozakodjunk elő, - mennyivel felette állanak készültség dolgában a mi versenyzőinknek?


Aztán még egy visszatetsző és sportszerütlen jelenség is megragadta figyelmünket. Ez a pajtáskodás örve alatt felszinre vetődött paktálás. Eddig csak a profeszszionátus birkozókat róttuk meg az előre kicsinált birkozások miatt. De arról, hogy amatőr gentleman-ek sorsot huzzanak, ki esik a másiknak? – erre nem akartunk még gondolni sem. – Neveket nem említünk, mert tudjuk, hogy a jobb sorsra érdemes sportemberek már maguk is beláttak, hogy hibáztak, de azt nem értjük, hogy a zsüri miért csinálta, meg ugy a párok összevetését, hogy a könnyü sulyban éppen a két legjobb magyar versenyző került össze egymás ellen. A kiesési rendszer mellett lefolyó birkozásoknál, a rendező testület legelemibb joga, hogy a birkozók tudta nélkül, de legjobb belátása szerint maga vesse össze a párokat. Így aztán a sok hosszadalmas és tartalmatlan mérkőzést is lehetett volna kerülni.


Egyébként az idei Európa bajnokságra leadott 82 nevezés beérkezése után a zsürinek tudnia kellett volna, hogy 3 nap nem lesz elégséges a versenyek kényelmes lebonyolítására. A birkozókat kitenni annak, ami ezen a versenyen történt, hogy pl. egyes párok majd 2 ½ - 3 órás mérkőzéseket csináltak kénytelen-kelletlen egy délután és a versenyzőket a legnagyobb izgalom közben reggeltől délutáni 1-2 óráig megváratták, ezek a dolgok nem feleltek meg egy nagyfontosságu verseny okszerü lebonyolításárnak. Panaszkodtak is a külföldiek, de különösen egy-két vezető bírói döntés hívta ki méltatlankodó kritikájukat. A zsüri állásfoglalása a Beeskow – Mrosek mérkőzés eldöntését illetőleg még a laikusok ajkára is mosolyt csalt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az 1910-es Európai Birkózó Bajnokság résztvevői Magyarországi Tornaegyesületek Szövetsége Papp Jenő, Magyarország 1910. évi középsúlyú főiskolai birkózóbajnoka Sippelius Győző, Magyarország 1910. évi főiskolai birkózó bajnoka
Cikk-ajánló
A napokban elkészülnek a legújabb magyar sínautóbuszok A napokban elkészülnek a legújabb magyar sínautóbuszok
A Ganz-Danubius-gyár műhelyeiben néhány napon belül befejezik annak a...
A tudomány olaszországi vívmányai A tudomány olaszországi vívmányai
A tudománynak a világ minden táján vannak művelői. Minden nemzet...
Színes mozgóképek Színes mozgóképek
Már régóta kísérleteznek természetem, színes mozgó fényképek...
Látható rádióhullámok Látható rádióhullámok
Az ember szinte vak és süket módjára él, jár-kel a világmindenség...
Nemzetközi motorvezetéses kerékpárverseny a Millenáris pályán Nemzetközi motorvezetéses kerékpárverseny a Millenáris pályán
Vasárnap este nemzetközi motorvezetéses kerékpáros verseny volt a...
A repülőgépek fejlődése a háború után  2. A repülőgépek fejlődése a háború után 2.
Bréguet jelenleg újabb szerkezeten töri a fejét. Oly repülőgépet akar...
Berlinben tovább hajszolják a dollárt Berlinben tovább hajszolják a dollárt
A nemzetközi pénzpiac helyzetében a legutóbbi két nap sem hozott...
Lovagjátek jótékony czélra Lovagjátek jótékony czélra
A főváros főrangú körei május közepén, a Klotild-szeretetház...
Bankbetétek zárolása Bankbetétek zárolása
Az uj pénzügyminiszter meghivására tegnapelőtt tartott pénzügyi ankét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98