Dtum
Login with Facebookk
1910 | November

Szénberakó-híd

Az ipar, különösen pedig a gyáripar óriási fellendülése óta rengeteg kőszén fogy el a kohókban és mindenütt, ahol a szenet fűtésre, vagy ipari czélokra használják fel. Körülbelül két évtized óta már a háztartás körül is oly rengeteg mennyiségü szén fogy el, hogy geológusok állitása szerint a szénbányák nem fogják a végtelenségig kibirni a fogyasztást, hanem körülbelül három évszázad mulva pl. Angliában és észak Amerikában nem lesz már kőszén.

A miéért ugyan a legkevésbbé sem kell aggódnunk, mert elsősorban oly messze van az az idő, hogy teljes lehetetlenség ma gondoskodnunk azokról a szükségletekről, a melyek talán a kilenczedik, tizedik nemzedéket fogják illetni vagy pedig még higgadtabban fogva fel a szén fogyását, azt kell mondanunk, hogy majd csak akad arra az időre más hőforrás, más tüzelőanyag.

A földről ugy sem fogyhat el soha semmi, legfeljebb csak alakot változtat. A mai körülmények és berendezések között a kőszén persze óriási szerepet játszik. Egész országvidékek élnek szénbányászatból, a szénbányászat külön hatalmas iparrá fejlődött ki, a melynek arányairól nehány évtized előtt még csak álmodni sem mertünk.

Minthogy pedig a szén fogyasztása évről évre hihetetlen módon emelkedik, a szén szállitása nem korlátozható a rendes forgalom hatáai közé, hanem rendkívüli módozatokat követel meg, hogy az óriási rendelések lebonyolithatók legyenek és a nagy széntömegek részint eléggé nagy mennyiségben raktároztassanak be, részint pedig eléggé gyorsan legyenek továbbithatók.

Sokféle rendszert ismerünk már a szén ki- és berakására vonatkozólag. Mégis ugy véljük, hogy ez idő szerint a legmegfelelőbb nagytömegü szénkészletek berakására a képen bemutatott hatalmas berakó-híd. Ezt a hatalmas hidat nemrégen épitették Milwaukee-állam Sirakuse városában.

A lényege az, hogy egy tizenöt méter magas forgó vastorony van beépitve a földbe. A forgótoronynak folytatását képezi egy óriási, ötven méter hosszu vashidszerü kar. A forgótorony összeköttetésben áll egyközvetlen szénszállitó-szerkezettel, rendszerint megfelelő széles forgószijjal, a mely a ráöntött széntömegeket forgás közben szállitja tovább.

A forgótoronyba jutó széntömegek a hidkaron továbbittatnak a híd végére, a hol vagy raktárakba vagy vasúti kocsikba jutnak közvetlenül. Az itt látható berakó hídon óránkint hatszáz tonna szén szállitható a megfelelő raktárakba, vagy a vasúti kocsikra.

Ennek a szerkezetnek még az is előnye, hogy a híd közepén van az ugynevezett vasból készült szénmarkolója, a melylyel a földről óránkint hatszázezer kilogramm szenet lehet elszállitani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
 Arányi professzor, a múmia apja Arányi professzor, a múmia apja
Elképzelhetetlen volt a rémület, amely akkor, a nagy kolera...
Az amerikai petróleum-tröszt versenye Az amerikai petróleum-tröszt versenye
Ausztriában és Magyarországon hónapok óta óriási izgatottsággal...
A kókuszpálma és gyümölcse, a termés A kókuszpálma és gyümölcse, a termés
A kókuszpálma egész éven át hoz termést. Szünet nélkül terem a fán a...
A modern asszony A modern asszony
Az Urániában január 2-án bemutatott "A modern asszony" a legjobb...
A Hungária-nyolcas remek győzelme a bécsi regattán A Hungária-nyolcas remek győzelme a bécsi regattán
A bécsi negyvenhatodik nemzetközi regatta második napján ismét...
Duzzasztóművekkel és zsilipkamrákkal modernizálják a Vaskaput Duzzasztóművekkel és zsilipkamrákkal modernizálják a Vaskaput
Dr. Komarniczki Gyula, a MEFTER vezérigazgatója nemrégiben...
Eckhardt Tibor három hónapon át ötvenöt előadást tartott Amerikában Középeurópa mai helyzetéről Eckhardt Tibor három hónapon át ötvenöt előadást tartott Amerikában...
A szobi határállomáson a Reviziós Liga rózsacsokorral várja a...
Magyarország, mint az európai filmgyártás központja Magyarország, mint az európai filmgyártás központja
Amióta Berlin, az európai hangosfilmgyártás szempontjából,...
Perzsia válsága Perzsia válsága
A zsarnokuralomtól megfosztott, elkergetett uralkodók...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98