Dtum
Login with Facebookk
1910 | Október

A magyar gazdavilág sérelmei

Tartalmában érdekesebb és figyelemreméltóbb tanácskozás már jó ideje nem volt, mint a Magyar Gazdaszövetségnek Nyiregyházán megtartott országos nagygyűlése. Igen fontos aktuális kérdések mozgatják most a magyar gazdaközönséget és ezekről a kérdésekről sok súlyos szó esett a nyiregyházi gyűlésben, a hol egész serege a magyar gazdasági érdekek hivatott képviselőinek nyilatkozott meg, kifejtvén véleményét a jelenlegi helyzetről és megjelölvén álláspontját a tennivalók kérdésében. 

Mi se agráriusok, se merkantilisták nem vagyunk abban az értelemben, a mely a termelés és az értékesítés munkásait mint ellenséges táborokat állítja egymással szembe, de agráriusok is, merkantilisták is vagyunk abban a meggyőződésünkben, hogy a nemzeti jóllét mind a két tábor érdekeinek harmóniáját és egyenlő védelmét követeli. Mert ezek az érdekek természetszerű, eredendő ellentétben egymással nem állanak, ellentét közöttük csak abban az esetben támad, ha egyiket a másik rovására dédelgetik, vagy az egyik érdekét a másik érdeke kedvéért figyelmen kívül hagyják, sőt föláldozzák. 

Ha megállapítjuk is azt az igazságot, hogy Magyarország mindmáig agrárius ország, mert jövedelmeinek nagyobb részét a föld termése adja és ha ez igazság természetes következéseképen a termelő munka érdekeinek leghathatósabb védelmét követeljük is, ez még bizonyára nem állásfoglalás a kereskedelem érdekei és jogai ellen. Ezeket az érdekeket és jogokat is teljes energiával meg kell védeni és teljes jóakarattal ápolni kell, abban az arányban, a melyben ez érdekek a nemzet anyagi jóllétének pillérei. 

Azok a sérelmek és veszedelmek, a melyek most a magyar gazdaközönséget izgatják, nem is a két tábor érdekeinek összeütközéséből fakadnak. Ezeket a veszedelmeket a nemzetközi viszonyokat szabályozó nagypolitika idézi a termelő magyar gazdavilágra.

A dolog ugyanis úgy áll, hogy a monarchia újabb külpolitikája a magyar gazdák érdekeivel honorálja a maga érdekeinek szolgálatát. A külkereskedelmi szerződések a hozzánk húzó vagy velünk megbékítendő szintén nyerstermelő balkáni államoknak, nevezetesen Romániának és Szerbiának olyan kedvezéseket nyujtanak, a melyek a magyar nyerstermelők érdekeit igen súlyosan érintik. 

Nem vonjuk kétségbe, hogy a mit ilyen módon a külpolitika a monarchia tekintélye és a béke biztosságának emelésére megszerez, az nem értéktelen, sőt jelentékeny értékü, de viszont azt, hogy ennek az értéknek minden árát, az osztrák ipari termelés piaczainak biztosítását, egyedül és kizárólag a magyar termelő fizesse meg, semmiképen se tarthatjuk igazságosnak. 

Annál kevésbbé lehetünk erre hajlandók, mert lépten-nyomon látnunk és tapasztalnunk kell azt, hogy Ausztria, a melynek a hatalmi érdek ilyetén szolgálata semmi áldozatába se kerül, sőt ennek csak a hasznát élvezi, maga is minden telhetőt elkövet a magyar termelő érdekének megrontására. A miben ugyanis a mi termékeinkre rászorul, igyekszik a versenyt ránk szabadítani. Ennek a törekvésnek eredménye az argentiniai húsbehozatallal való kisérlet is, a mely, ha sikerül, a mi állattenyésztésünk értékesítésére mér érzékeny csapást. 

Egyoldalu érdekekért sikra nem szállunk, de a magyarság egy részének egyoldalu megterhelése ellen tiltakoznunk kell. Különösen akkor, mikor ez a fenyegetett rész oly értékes, mint a dolgos, munkás, törekvő magyar gazdaközönség.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Boross János, a gyűlés előadója és Tóbiás Ádám billédi földműves, a gyűlés egyik szónoka Földművesek távozása a gyűlésről
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Robbanó- és gyujtóbombák, a bomba  esési pályája Robbanó- és gyujtóbombák, a bomba esési pályája
A szilánkhatású bombák főként nagyméretű repesz szóró hatásuk miatt...
Uj prosperitás az amerikai autóiparban Uj prosperitás az amerikai autóiparban
Az utolsó hetek gazdasági szenzációja Amerikában – az...
Szabó Miklós megjavította a 3000 méteres síkfutás rikordját Szabó Miklós megjavította a 3000 méteres síkfutás rikordját
Az MTK vasárnap délután atlétikai versenyt rendezett a Hungária-úti...
Könyves Tóth Kálmánnak Könyves Tóth Kálmánnak
Ne búslakodj, hogy az idő rohan, Mint egy sebes, hullámverő folyam, ...
Látogatás a cigaretta-császár lakásán
Stefánia-út 24, ez Grauman Viktor pesti „cigaretta-császár” lakásának...
A legnagyobb budapesti filmsikerek A legnagyobb budapesti filmsikerek
Ujév napján szenzációs filmbemutató volt egyszerre a Mozgókép...
Döntetlenül végződött a magyar–morva boxmérkőzés Döntetlenül végződött a magyar–morva boxmérkőzés
A túrázó magyar ökölvívó válogatott csapat első mérkőzése Morvaország...
Kialudt az olimpiai tűz Garmisch-Partenkirchenben Kialudt az olimpiai tűz Garmisch-Partenkirchenben
Több mint 140.000 ember portyázott vasárnap a München melletti kies...
A szerb király és a hadsereg A szerb király és a hadsereg
A nisi katonatisztek összeesküvése a királygyilkos katonatisztek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98