Dtum
Login with Facebookk
1910 | Október

A magyar gazdavilág sérelmei

Tartalmában érdekesebb és figyelemreméltóbb tanácskozás már jó ideje nem volt, mint a Magyar Gazdaszövetségnek Nyiregyházán megtartott országos nagygyűlése. Igen fontos aktuális kérdések mozgatják most a magyar gazdaközönséget és ezekről a kérdésekről sok súlyos szó esett a nyiregyházi gyűlésben, a hol egész serege a magyar gazdasági érdekek hivatott képviselőinek nyilatkozott meg, kifejtvén véleményét a jelenlegi helyzetről és megjelölvén álláspontját a tennivalók kérdésében. 

Mi se agráriusok, se merkantilisták nem vagyunk abban az értelemben, a mely a termelés és az értékesítés munkásait mint ellenséges táborokat állítja egymással szembe, de agráriusok is, merkantilisták is vagyunk abban a meggyőződésünkben, hogy a nemzeti jóllét mind a két tábor érdekeinek harmóniáját és egyenlő védelmét követeli. Mert ezek az érdekek természetszerű, eredendő ellentétben egymással nem állanak, ellentét közöttük csak abban az esetben támad, ha egyiket a másik rovására dédelgetik, vagy az egyik érdekét a másik érdeke kedvéért figyelmen kívül hagyják, sőt föláldozzák. 

Ha megállapítjuk is azt az igazságot, hogy Magyarország mindmáig agrárius ország, mert jövedelmeinek nagyobb részét a föld termése adja és ha ez igazság természetes következéseképen a termelő munka érdekeinek leghathatósabb védelmét követeljük is, ez még bizonyára nem állásfoglalás a kereskedelem érdekei és jogai ellen. Ezeket az érdekeket és jogokat is teljes energiával meg kell védeni és teljes jóakarattal ápolni kell, abban az arányban, a melyben ez érdekek a nemzet anyagi jóllétének pillérei. 

Azok a sérelmek és veszedelmek, a melyek most a magyar gazdaközönséget izgatják, nem is a két tábor érdekeinek összeütközéséből fakadnak. Ezeket a veszedelmeket a nemzetközi viszonyokat szabályozó nagypolitika idézi a termelő magyar gazdavilágra.

A dolog ugyanis úgy áll, hogy a monarchia újabb külpolitikája a magyar gazdák érdekeivel honorálja a maga érdekeinek szolgálatát. A külkereskedelmi szerződések a hozzánk húzó vagy velünk megbékítendő szintén nyerstermelő balkáni államoknak, nevezetesen Romániának és Szerbiának olyan kedvezéseket nyujtanak, a melyek a magyar nyerstermelők érdekeit igen súlyosan érintik. 

Nem vonjuk kétségbe, hogy a mit ilyen módon a külpolitika a monarchia tekintélye és a béke biztosságának emelésére megszerez, az nem értéktelen, sőt jelentékeny értékü, de viszont azt, hogy ennek az értéknek minden árát, az osztrák ipari termelés piaczainak biztosítását, egyedül és kizárólag a magyar termelő fizesse meg, semmiképen se tarthatjuk igazságosnak. 

Annál kevésbbé lehetünk erre hajlandók, mert lépten-nyomon látnunk és tapasztalnunk kell azt, hogy Ausztria, a melynek a hatalmi érdek ilyetén szolgálata semmi áldozatába se kerül, sőt ennek csak a hasznát élvezi, maga is minden telhetőt elkövet a magyar termelő érdekének megrontására. A miben ugyanis a mi termékeinkre rászorul, igyekszik a versenyt ránk szabadítani. Ennek a törekvésnek eredménye az argentiniai húsbehozatallal való kisérlet is, a mely, ha sikerül, a mi állattenyésztésünk értékesítésére mér érzékeny csapást. 

Egyoldalu érdekekért sikra nem szállunk, de a magyarság egy részének egyoldalu megterhelése ellen tiltakoznunk kell. Különösen akkor, mikor ez a fenyegetett rész oly értékes, mint a dolgos, munkás, törekvő magyar gazdaközönség.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Boross János, a gyűlés előadója és Tóbiás Ádám billédi földműves, a gyűlés egyik szónoka Földművesek távozása a gyűlésről
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Chelsea F. C. – Ferenczvárosi T. C. 3:1
A húsvéti matchekhez hasonlóan a Chelsea F.C. ellen is a F. T. C....
Don- kozákok Don- kozákok
Óriási sikerük van Európaszerte. Óriási sikerük volt Budapesten is....
A dohányzásról A dohányzásról
Egyszer már írtam e tárgyról az Urániában (1908. évi 5. szám), a...
Szoborkészitő gép Szoborkészitő gép
A meglepetések századát éljük s nem tagadhatjuk, hogy valóban...
A Romanovok jubileuma A Romanovok jubileuma
Háromszáz esztendeje ülnek már Oroszország trónján a Romanov-család...
Rongyszedő lett a kölyökből Rongyszedő lett a kölyökből
A City legforgalmasabb pontján, 1540. Broadway alatt vannak a...
Változások Bulgáriában Változások Bulgáriában
A szófiai rádió bejelentette, hogy Muravjev kormánya lemondott és a...
Milyen legyen az új horvát bán? Milyen legyen az új horvát bán?
Olyan bánra van szükség, aki nemcsak jó horvát, de jó magyar ember is...
Szerecsenpoloska pusztit a Felsőtisza mentén
Magyarországon még sohasem észlelt veszély fenyegeti a felsőtiszai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98