Dtum
Login with Facebookk
1911 | Január

Törvényjavaslat a nők éjjeli munkájáról

Hieronymi Károly kereskedelemügyi miniszter a képviselőház január 12-iki ülésén törvényjavaslatot terjesztett be a nők éjszakai munkájának szabályozásáról. A berni munkásvédelmi egyezmény értelmében az egyes államok immár egy évtized óta foglalkoznak a kenyérkereső pályára utalt nők éjszakai munkájával, a melynek a gazdasági haszna távolról sem állott arányban az érte hozott áldozattal: a nőnek igazi hivatásától való elvonásával.

A gazdaságilag megerősödött államok nem is sokáig késlekedtek és teljesen betiltották a nők éjszakai munkáját; az emberségesebb gondolkozás másutt is másodrendű kérdéssé avatta a munkaadók érdekét a nő védelmével szemben és a minimumra korlátozta azok foglalkoztatását, a kiknek nem lehetett elegendő idejük arra, hogy a gyermek, az anya vagy a hitves kötelességét pontosan teljesítsék. 

A törvényjavaslat főbb rendelkezései a következők:
Minden olyan üzemben vagy vállalatban, a melyben rendszerint tíznél több munkás (férfi és nőmunkás, tanuló) van foglalkoztatva, még pedig olyan üzemben vagy vállalatban, a melyben nyersanyagot, fél- vagy egészgyártmányt iparszerűen előállítanak, átalakítanak vagy megmunkálnak;
kőbányákban, bányákban, sóművekben, valamint kohókban és bányatermékeket feldolgozó egyéb művekben;
az állami egyedárúságokkal kapcsolatos üzemekben és vállalatokban;
a vasúti és a hajósvállalatok, valamint az állami posta, táviró és telefon által föntartott gyártó- és javító-műhelyekben;
mindennemű építő vállalatnál a nőalkalmazottakra másutt megállapított kivételekkel, legalább tizenegy órai, megszakítás nélkül tartó éjjeli munkaszünetet kell engedni. Este tíz órától reggel öt óráig nőalkalmazottakat foglalkoztatni tilos. 

Nem vonatkozik a nőalkalmazottak éjjeli munkaszünetére vonatkozó rendelkezés a következő esetekre:
a mezőgazdasági és az erdei termelésre, az állattenyésztésre, a halászatra, a kert- és szőlőmívelésre, a selymészetre és a méhészetre;

az olyan üzemekre, a melyekben csak a vállalkozó családtagjai foglalkoznak;
a vendéglőkre, kávéházakra és más oly üzletekre, melyek élelmiczikkeket az üzletben való elfogyasztásra állítanak elő és szolgáltatnak ki és végül a vasúti és a hajós-vállalatoknak, úgyszintén az állami postának, távirónak és a telefonnak igazgatására és forgalmi üzemére. 

Az e törvény alá tartozó és évszakok által befolyásolt üzemekben, úgyszintén kivételes körülmények között az e törvény alá tartozó mindennemű más üzemben is az illetékes hatóságok a nőmunkásoknak a számukra biztosított tizenegy órai éjjeli munkaszünetnek egy-egy évben legfőlebb hatvan napon át tíz órára való leszállítását megengedhetik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dolgozó nők a lágymányosi szivargyárban A gazdaságilag megerősödött államok nem is sokáig késlekedtek, és teljesen betiltották a nők éjszakai munkáját.
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98