Dtum
Login with Facebookk
1911 | Július

Petőfi a világirodalomban

A Petőfi-könyvtár egyik újabb kötetében összefoglalja azokat az adatokat, melyek Petőfinek a világirodalomban való elterjedtségére vonatkoznak. A németeknél, a kik minden nemzetek között leginkább tudják magukévá elsajátítani az idegen népek irodalmi kincseit, tette Petőfi is a legnagyobb hódítást, a minek egy másik oka az is, hogy az első német Petőfi-fordító, Dux Adolf óta, ki már 1846-ban adott ki Petőfi-fordításokat, mindig akadtak lelkes német ajkú honfitársaink, a kik a költő hirét igyekeztek a németeknél elterjeszteni.

 

A német Petőfi fordítók mind németül iró magyarok. Ezeket a fordításokat vette sorra Lenkei Henrik egy nagyon tájékozott és gondos tanulmányban. Ő is a Neugebauer fordításait becsüli legtöbbre, bár az igazi, egyenértékű fordítást még ő is a jövőtől várja. Kár, hogy nem terjeszkedik ki a Petőfiről szóló nevezetesebb kritikai véleményekre, a milyenek épen a németeknél nagyon nyomatékosak vannak.

 

Petőfinek a franczia irodalomban való szerepét Kont Ignácz dolgozta fel; sok gonddal kutatta fel a legapróbb adatokat is, jóformán minden konstatálható megemlítését Petőfinek s a végén fölveti az eddigiek felhasználásával készítendő teljes és színvonalon álló franczia Petőfi-fordítás eszméjét.

 

Az olasz Petőfi-fordítások gyérebb sorozatát Baróti Lajos ismerteti, a spanyolokat Kőrösi Albin, az angolokét Vikár Vera, az északi népek eddig teljesen feldolgozatlan anyagát Vikár Béla dolgozta fel, részletesen ismertetve a norvégek, a svédek és a legrészletesebben a finnek Petőfi-irodalmát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98