Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

Villanyos furógép

A bányamüvelés nem is olyan régen még teljesen kézi munka volt. Gépek alatt csak azokat az emelőgépeket értették, a melyek a tárnák mélyéből a kibányászott és kitermelt anyagokat a föld felszinére hozták. Más gép nem müködött a bányákban. Ujabban azonban a furást, a mely a bányatermék lefejtését czélozza, gépi erővel végzik. Olvasóink bizonyára látták már, hogy épülő házaknál a kőfaragók miképpen vésik ki a követ például a kerités vasoszlopának beillesztése czéljából.

Aczélrud vasból kiélesitett véső az egyik szerszám és egy kalapács a másik. Az aczélvésőt egyenletes ütéseknek kitéve, a kőzetben egy lyuk támad, a mely a kívánt rendeltetésnek felel meg. Bányákban éppen igy történik. Hosszu, néha másfélméteres aczélvésőt illesztenek a kőzet felületére, kalapácscsal addig és annyit ütnek rá, mig a lyuk a szükséges mélységű nem lesz. Bányákban ezeket a lyukakat repesztés és robbantás czéljából csinálják.

Az elkészitett lyuk mélyére dinamitot, lőport, ecrasitot, titanitot, vagy a legujabb robbantó anyagot: chedditet tesznek. A robbantószer össze van kötve egy gyujtózsinórral, a mely oly hosszu, hogy a vége a lyuk száján tul is elegendő hosszuságu arra, hogy a meggyujtás után a tűzmester elmenekülhessen a robbanástól veszélyeztetett területről biztos fedél alá. A robbanóanyagra azután fojtást tesznek, rendesen földet szórnak rá, jól lenyomkodják s mikor ezzel készen vannak, a gyujtózsinórt meggyujtják.

Ez a gyujtózsinor olyan anyag, hogy ez el nem oltható, viz alatt, vagy akár légüres térben is ég, mert az égéshez szükséges oxigént maga fejleszti a gyujtózsinór anyagában készitett vegyületekből. A mint a zsinór tüze a dinamithoz ér, az meggyullad, gázok keletkeznek, ezek robbannak s miután a jó lefojtás miatt a gázok nem tudnak elszabadulni, a robbanás ereje ott hat, a hol tud, a lyuk oldalfalait repeszti meg s a gázok ezeken a részeken szabadulnak. Az oldalfalak megrepesztése pedig az elérendő czél.

Az össze-vissza repedezett sziklát azután csákánynyal könnyen szét lehet szedni s igy a bánya tárnáinak utja bővülhet, az alagut hoszabbodhatik s a bányászok előbbre tudnak jutni kutatásaikban. Képünkön a szénbányászat egy furógépét mutatjuk be. Tisztán látható, hogy a furó, a csavarmenetü aczélrud rá van illesztve egy állványra, a mely állványt két ember könnyen emelheti és viheti a szükséges helyre. A furórud az állványon egyszerü csavarszerkezettel feljebb vagy lejjebb ereszthető, vizszntes, vagy ferde helyzetbe hozható.

Az állvány felső részén van egy satucsavar, a melylyel az egész készülék a bánya tárna felső falához szoritható, hogy az elektoromos rázkódtatások ellenére is szilárdan állhasson. A hátsó ember lábánál van egy dob, erre van felcsavarva az elektromos áramot vezető kábel, a mely lehetővé teszi, hogy a furógépet egyik helyről a másikra lehessen vinni az elektromos árammal együtt. A kábel egyik vége természetesen az elektromos központba vezet. A gép hajtására szolgáló kapcsolást képünkön a hátsó ember végzi olyképpen, hogy a közismert dugó-kapcsolót a megfelelő nyilásba helyezi.

A kapcsoló fölött egy állványra van helyezve egy hosszukás dob, ebben van az a kis elektromos motor, a mely hajtja, illetve forgatja a tengelyén átmenő furórudat. A mint a furórud megfurta a kellő lyukat, a rudat a lyuk irányában beljebb tolják s a furás folyik tovább. A furó elején álló embernek nincsen más dolga, minthogy ügyel arra a pillanatra, mikor a furót a furólyuk irányában beljebb kell tolni. Kőszénbányákban a furólyukba nem tesznek nagymennyiségü dinamitot, elegendő egy egész kis mennyiség is, mert az aránylag puha anyag a legkisebb robbantásra is ezer darabra reped.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Várnai Dániel -  Háború Várnai Dániel - Háború
Elmúlt, bús éveknek emlékkönyve, érző, gondolkozó embernek naplója,...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Göbbels beszéde az angol légitámadások megtorlásáról Göbbels beszéde az angol légitámadások megtorlásáról
Az ellenséges oldal - mondotta egyebek között Göbbels dr -, nyilván...
A föld arculatának változásai A föld arculatának változásai
Bölsche Vilmos, kiváló természettudós, foglalkozott ezekkel a...
Tisza István gyilkosainak kézrekerítése Tisza István gyilkosainak kézrekerítése
Általános feltünést keltő polémia támadt gróf Károly Imre és...
Az MTK nemzetközi versenye Az MTK nemzetközi versenye
A bécsiek közül Rauch, Tronner, Bierbauer és Haidegger jöttek el a...
A dolhai ütközet - 1703 junius 7.
703 junius 7-ike nevezetes időpont a Rákóczi-féle kurucz...
Jövedelmező ökölvívás Jövedelmező ökölvívás
Óriási jövedelmük van a híres athlétáknak Amerikában. James Jeffries...
Kodály Zoltán - A Waldbauer-Kerpely négyes első hangversenye
Waldbauerékat is elsöpörte a háború, s ezzel nemcsak világsikernek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98