Dtum
Login with Facebookk
1911 | Május

Zsidó földmíves-gyarmat Dél-Amerikában

Néhány szokatlan képen mutatunk be mai számunkban földmívelőket: zsidó-földmívelőket az argentínai gyarmatról. A képek mellé irunk is róluk néhány szót. 

Dr. Sonnenfeld Zsigmond honfitársunk báró Hirsch Móriczczal, a milliárdos emberbaráttal együtt szervezte meg Párisban a zsidó gyarmatosító társaságot, a melynek igazgatóságában német, franczia angol zsidó előkelőségek foglalnak helyet. 

Mit akar ez a társaság? A zsidókat visszavezeti a földhöz, a melyből Oroszországban talpalatnyit sem vásárolhatnak. 

A társaság ezért földeket szerez Brazilia, Argentina, az Egyesült-Államok, Kanada és Palesztina területén, a zsidók ősi lakóhelyén is. Az ifjakat neveltetik, az idősebbeket támogatják, felnőtteknek és családapáknak nagyobb összegeket adnak, hogy rendesen művelhessék a földjeiket, házat építhessenek. Húsz esztendős lejáratra kamattalan törlesztéses kölcsönt is adnak. 

Különösen nagyszabású a gyarmatosítás Dél-Amerikában, a hol a föld csudásan termékeny és kövér, bár a legolcsóbbak közé tartozik ma világszerte. Az oda telepített zsidók a földön kívül háromezer dollárt kapnak. A mult évben így körülbelül 670,000 dollárt, vagyis 3.350,000 koronát osztottak ki, – nem számítva a földek értékét. A zsíros föld mindig lehetőséget nyújt rá, hogy tisztesen megélhessenek és pontosan törleszthessenek. 

A legnagyobb telepország Argentínában van, eddig 59,000 lélek boldogul ott, de a számuk évről-évre rohamosan növekedik. Köztük már sok képzett iparos is él. 81,000 hektárra megy Argentínában a zsidótelepek földje. A „zsidó parasztok” közt 103,714 szarvasmarhát, 42,887 lovat és összesen 173,567 más háziállatot, juhot, baromfit osztottak ki. 

Persze iskolákat is létesítettek, valamint könyvtárakat rendeztek be, szövetkezeteket és különféle közművelődési egyesületeket alapítottak. A gyermekek spanyolul beszélnek. 

Argentínán kívül, a hol 517,130 hektár a társaság földje, kisebb de azért nagyon jelentős és kitünően szervezett telepítés van Braziliában és Kanadában. 

Az orosz-lengyel kivándorlók száma tavaly a mikor aránylag leszállott – 33,380 volt, míg Romániából 729-et liferáltak ki. A lengyelek részére a bécsi „Israelitische Allianz” foglalkozik a kiszállítással, de vannak ilyen szervezetek Bazelban, Antwerpenben is. 

A zsidó földmívelési és iparegyesület, a mely tulajdonkép már 1842-ben alakult, tömérdek iparost nevelt, a kik nagyrészt önállóak, valamint földmívelőt, a kik a nivósabb kvalifikáczió megszerzése után számtisztek, gazdatisztek, kasznárok is lettek. Az egyesületek legújabb alkotása: a budapesti kertészeti és földmívelő iskola. A párisi központi szervezettel összeköttetésben van a Magyar Kézmű- és Földmívelésügyi Egyesület s anyagi támogatását is élvezi. 

Nagy egyesületet alakítottak a zsidó nők részére, a leánykereskedelem ellen Londonban. Ügynökei vigyáznak a pályaudvarokon s tavaly 676 fiatal leányon segítettek – leginkább Oroszországból – de támogatnak más vallású leányokat is. 

Ez a vázlatos ismertetés kissé megvilágítja tán a gyarmatosító társaság működését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Földes-gazdák Boronálás Csikósok Gazdasági gép öszvérekkel Magvető A gyerekek lóháton mennek iskolába
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98