Dtum
Login with Facebookk
1911 | Május

Az elmaradt látogatás


Már kész és teljes volt a megállapodás, hogy Karagyorgyevics Péter, Szerbia királya Budapestre jön és két napon át – május 7-ikén és 8-ikán – a budai várpalotában vendége lesz Ferencz József királynak. Ezzel része lett volna olyan tisztességben, a milyet idáig még nem élvezhetett. Mert a mióta Péter király a legyilkolt Obrenovicsok vérétől párolgó belgrádi konakba bevolnult, azóta – az egy bolgár királyon kívül – se fejedelmi vendéget magánál nem tisztelhetett, se őt idegen uralkodó vendégéül nem kívánta.

 

Sőt volt olyan fejedelmi udvar is: az angol királyé, a mely Szerbia követét se engedte magához mindaddig, a míg a királygyilkos tisztek Karagyorgyevics Péter kegyét és barátságát élvezték. Ez az állapot a szerb királyra nézve minden inkább lehetett, mint kellemes vagy méltóságteljes. A szerbek nemzeti büszkeségét aligha emelhette nagyon az a tudat hogy a királyuk el van szigetelve az uralkodók között, egy fejedelem se kívánja háza vendégének.

 


Az annexiós bonyodalom a szerb dinasztia helyzete számára fordulatot hozott. Még emlékezhetünk rá, hogy az idegen forrásokból fakadt izgatás micsoda örjöngő mámorba ejtette a szerbeket. Csak egy hajszál választott el bennünket attól, hogy fegyverrel legyünk kénytelenek elnémítani és megtorolni a rakonczátlankodást. Hogy erre sor még se került és a háború rémét úgyszólván az utolsó pillanatban mégis sikerült elhessegetni, ebben a mi igazán a végsőig menő türelmünk mellett tagadhatatlanul érdeme volt Péter királynak is. Ő világosan látta, hogy a háború eredménye csak trónjának és nemzetének pusztulása lehet, tehát inkább koczkáztatta népszerűségét, semhogy ezt a végzetet magára és országára idézze. Szerbia leszerelt. Megalázta, de ezzel – meg is mentette magát.

 


A politika, a melyet azóta monarchiánk Szerbiával szemben követett, a méltányosság politikája volt. Igazán mindenben segédkezet nyújtottunk ahhoz, hogy a kis ország nagy sebei begyógyuljanak. A kereskedelmi szerződést Szerbiával megkötöttük és ezzel gazdasági életét lélekzethez juttattuk. Betetőzéseül a kiengesztelő munkának Ferencz József király hajlandónak nyilatkozott arra, hogy Péter királyt budai palotájában vendégül fogadja és ezzel neki az utat az összes fejedelmi udvarhoz megnyissa. Mert a kit Ferencz József fogad, azt minden uralkodó elfogadja vendégeül.

 


Józan észszel csak azt lehetett hinni, hogy ezt az elhatározást egész Szerbia azzal a hálás örömmel fogadja, a melylyel maga Péter király tudomásul vette. De íme – ennek ép az ellenkezője történt. Abban a pillanatban, a mint a szerb király budapesti látogatásának terve köztudomásra jutott, egy vad és tajtékzó izgatás indult meg egész Szerbiában. A véresszájú belgrádi ujságok kiadták a jelszót, hogy ez a látogatás Szerbia újabb megaláztatását jelenti, mert íme Péter király „megcsókolja azt a kezet, a mely a szerb nemzetet lesújtotta.”

 

Valóságos forrongás támadt, népgyűléseket és fölvonulásokat rendeztek a „megalázkodás” ellen tiltakozva. Péter királyban, a ki pedig ezzel a látogatással csak nemzete, országa és dinasztiája érdekét kívánta szolgálni, joggal föltámadhatott az aggodalom, hogy Budapestre bevonulhatott ugyan, de innen hazatérvén, nem vonulhat majd be – Belgrádba.

 


Ilyen körülmények között Ferencz József király csak egy gyöngéd és barátságos dolgot művelt, mikor – néhány nappal a tervezett látogatás dátuma előtt – gyöngélkedő egészségi állapotát hozván föl okul, értesítette a szerb királyt, hogy ez idő szerint nem fogadhatja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Szabó László magyar nagykövet átnyújtotta megbízólevelét a Ducenak Szabó László magyar nagykövet átnyújtotta megbízólevelét a...
Szabó László tábornok, az új magyar követ szombat délelőtt...
Viharjóslás
A londoni fotografiai egyesületben I. F. Glew előadást tartott a...
A MAC nyerte meg a tőrvívó csapatbajnokságot A MAC nyerte meg a tőrvívó csapatbajnokságot
Magyarország 1941. évi tőrvívó-csapatbajnokságát a MAC együttese...
Berlini válogatott csapat Budapesten Berlini válogatott csapat Budapesten
Múlt vasárnap a berlini Spiel u. Sport szerkesztősége révén kombinált...
A masurium és rhenium felfedezése. A masurium és rhenium felfedezése.
Amióta megtudtuk, hogy nem az atómsúly az elemek legfontosabb...
Hatalmas porcellángyár Mátraderecskén Hatalmas porcellángyár Mátraderecskén
Hazánk kaolinszükségletét eddig teljesen Csehország, illetve a...
Nagy tömeg kísérte sírjához vasárnap a rikkancskirályt Nagy tömeg kísérte sírjához vasárnap a rikkancskirályt
Vasárnap temették el a keresztúri temetőben Csóti Istvánt, a...
Kutya-temetők Kutya-temetők
Ilyen is van már néhány hét óta Páris közelében Clichy és Asniéres...
A világkereskedelem számokban A világkereskedelem számokban
A világkereskedelmi forgalom hanyatlásáról s arról, hogy ebben a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98