Dtum
Login with Facebookk
1911 | Május

Az elmaradt látogatás


Már kész és teljes volt a megállapodás, hogy Karagyorgyevics Péter, Szerbia királya Budapestre jön és két napon át – május 7-ikén és 8-ikán – a budai várpalotában vendége lesz Ferencz József királynak. Ezzel része lett volna olyan tisztességben, a milyet idáig még nem élvezhetett. Mert a mióta Péter király a legyilkolt Obrenovicsok vérétől párolgó belgrádi konakba bevolnult, azóta – az egy bolgár királyon kívül – se fejedelmi vendéget magánál nem tisztelhetett, se őt idegen uralkodó vendégéül nem kívánta.

 

Sőt volt olyan fejedelmi udvar is: az angol királyé, a mely Szerbia követét se engedte magához mindaddig, a míg a királygyilkos tisztek Karagyorgyevics Péter kegyét és barátságát élvezték. Ez az állapot a szerb királyra nézve minden inkább lehetett, mint kellemes vagy méltóságteljes. A szerbek nemzeti büszkeségét aligha emelhette nagyon az a tudat hogy a királyuk el van szigetelve az uralkodók között, egy fejedelem se kívánja háza vendégének.

 


Az annexiós bonyodalom a szerb dinasztia helyzete számára fordulatot hozott. Még emlékezhetünk rá, hogy az idegen forrásokból fakadt izgatás micsoda örjöngő mámorba ejtette a szerbeket. Csak egy hajszál választott el bennünket attól, hogy fegyverrel legyünk kénytelenek elnémítani és megtorolni a rakonczátlankodást. Hogy erre sor még se került és a háború rémét úgyszólván az utolsó pillanatban mégis sikerült elhessegetni, ebben a mi igazán a végsőig menő türelmünk mellett tagadhatatlanul érdeme volt Péter királynak is. Ő világosan látta, hogy a háború eredménye csak trónjának és nemzetének pusztulása lehet, tehát inkább koczkáztatta népszerűségét, semhogy ezt a végzetet magára és országára idézze. Szerbia leszerelt. Megalázta, de ezzel – meg is mentette magát.

 


A politika, a melyet azóta monarchiánk Szerbiával szemben követett, a méltányosság politikája volt. Igazán mindenben segédkezet nyújtottunk ahhoz, hogy a kis ország nagy sebei begyógyuljanak. A kereskedelmi szerződést Szerbiával megkötöttük és ezzel gazdasági életét lélekzethez juttattuk. Betetőzéseül a kiengesztelő munkának Ferencz József király hajlandónak nyilatkozott arra, hogy Péter királyt budai palotájában vendégül fogadja és ezzel neki az utat az összes fejedelmi udvarhoz megnyissa. Mert a kit Ferencz József fogad, azt minden uralkodó elfogadja vendégeül.

 


Józan észszel csak azt lehetett hinni, hogy ezt az elhatározást egész Szerbia azzal a hálás örömmel fogadja, a melylyel maga Péter király tudomásul vette. De íme – ennek ép az ellenkezője történt. Abban a pillanatban, a mint a szerb király budapesti látogatásának terve köztudomásra jutott, egy vad és tajtékzó izgatás indult meg egész Szerbiában. A véresszájú belgrádi ujságok kiadták a jelszót, hogy ez a látogatás Szerbia újabb megaláztatását jelenti, mert íme Péter király „megcsókolja azt a kezet, a mely a szerb nemzetet lesújtotta.”

 

Valóságos forrongás támadt, népgyűléseket és fölvonulásokat rendeztek a „megalázkodás” ellen tiltakozva. Péter királyban, a ki pedig ezzel a látogatással csak nemzete, országa és dinasztiája érdekét kívánta szolgálni, joggal föltámadhatott az aggodalom, hogy Budapestre bevonulhatott ugyan, de innen hazatérvén, nem vonulhat majd be – Belgrádba.

 


Ilyen körülmények között Ferencz József király csak egy gyöngéd és barátságos dolgot művelt, mikor – néhány nappal a tervezett látogatás dátuma előtt – gyöngélkedő egészségi állapotát hozván föl okul, értesítette a szerb királyt, hogy ez idő szerint nem fogadhatja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A háboru A háboru
Az oroszországi események jelentékeny mértékben csökkentették azt az...
Bethlen és a kisantant külügyminiszterei Párisban tanácskoznak Bethlen és a kisantant külügyminiszterei Párisban tanácskoznak
A Tardieu-kormány helyzetének megszilárdulása után és kivált, hogy a...
Új „béka” a villamosvasutakon Új „béka” a villamosvasutakon
A budapesti villamosvasutakra új mozdonyt rendeltek. A BURV 3-4-es...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A nagy-Ganzban a közel napokban végbement erős vásárlások hir szerint...
Felemelték a cukor vámját Felemelték a cukor vámját
Mint ismeretes, a répatermelő gazdák és a cukorgyárak között a...
Jubilál a Vöröskereszt Jubilál a Vöröskereszt
Jubilál az emberbaráti szeretet nagyszerű intézménye, a genfi...
Magvak ellenállása a nagy hideggel szemben Magvak ellenállása a nagy hideggel szemben
A baktériumok, spórák, erjesztőgombasejtek mellett az összes növényi...
Mit várhat Magyarország a Nemzetközi Banktól és a Monetáris Alaptól? Mit várhat Magyarország a Nemzetközi Banktól és a Monetáris...
A Fórum klubban pénteken délután Oltványi Imre, a Nemzeti Bank elnöke...
Nagyszerű formában vannak birkózóink Nagyszerű formában vannak birkózóink
Vasárnap egész napon át küzdöttek legjobb birkózóink a szabadfogású...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98