Dtum
Login with Facebookk
1911 | Március

Kis gazda rovat

Az öröklött mezei gazdaság birtokosának hadkötelezettsége

Felmerült esetből kifolyólag mondotta ki a honvédelmi miniszter, hogy az öröklött mezei gazdaság birtokosa a póttartalékba áthelyezését csak akkor igényelheti, ha birtokát maga míveli, vagyis nem adhatja azt haszonbérbe, vagy felébe való gazdálkodásra.


A konyhasó befolyása a tejelválasztásra

Több vizsgálat arra a következtetésre vezetett, hogy a konyhasó adagok a teheneknél jelentékenyen befolyásolják a tejhozamot, de a minőség rovására. Ez természetes is, ha a kérdést élettani szempontból vizsgáljuk meg.

Az anyagcsere folytán a vérbe jutott nagyobb sómennyiség előmozdítja a hajszál edényekben a diffuziót és ezzel együtt a vizkiválasztást, minek folytán a sóval tartott állat több vizet kénytelen felvenni és egyszersmind több tejet választ el. A sóadagok ugyan fokozzák a mirigyek tevékenységét és előmozdítják a tejelválasztást is, de ez utóbbi képtelen a vizelválasztással lépést tartani.

Ezirányú kísérletekből kitűnt, hogy egy tehénnél hatvan grammnyi sóadagnak megfelelőleg a tej zsirtartalma 13 % volt. A mint azonban a sóadag megkétszereztetett, egyszersmind emelkedett a tejhozam is, a zsirtartalom ellenben 8 %-ra sülyedt alá. A hol azonban nagyobb zsirtartalommal biró tej kivánatos, ott a sóadagot nem szabad 60 grammnál nagyobbra emelni.


A száj- és körömfájás gyógyítása

A „Magyar Gazdák Lapjá”-ban Ornstein Sándor gazdatiszt a következőkben írja le, mily módon és gyorsan gyógykezelt 88 darab beteg ökröt és tehenet. A körömfájás és szájfájás 6 darab állaton kezdődött; erről a 6 darabról – úgymond – beoltottam az egész állományt és már 48 óra alatt az állatok mind betegek lettek.

Ekkor aztán megkezdtem a körömfájás gyógykezelését ily módon: minden egyes állatot lefogattam és a körme közét uj istránggal kihuzattam, utána pedig kreolinos vízzel kimosattam és szárazra kitörültettem, előzetesen azonban már lisztté törött kékkövet és hájat összegyurattam, azt csepüre kenettem és a köröm közé alkalmaztam, aztán egy vékony zsákdarabbal bekötettem és a kötést négy napig rajta hagytam a lábon. Ez idő elteltével a kötést kioldottam és a melyik köröm még genyelt, azon ismételtem az eljárást, megjegyezve, hogy az állatot vastag, száraz alomban tartottam.

A szájfájást akkép kezeltem, hogy édes tejfellel gyengén összekevertem kékkövet és este minden beteg állat száját egy pamacscsal bekenettem a jelzett keverékből; reggel aztán 10 liter vízbe 1 liter erős eczetet és 10 kávéskanállal égetett timsót tettem és irrigátorral az állatok száját tisztára kimosattam. Ekkor lettek megetetve, de csak tiszta korpamoslékkal és pedig a mit csak meg bírtak enni.

Etetés után ismét azzal a timsós és eczetes vizzel kimosattam az állatok száját, mert különös gondom volt a legnagyobb tisztaságra; a kékköves keverékkel való bepamacsolást csakis esteli etetés után végeztettem.

Végül a tőgyfájást akkép gyógyítottam, hogy – a mint észrevettem – miképp a tőgy hólyagosodni kezd, azt langyos timsósvizzel lemosattam és aztán tiszta vazelinnel és fehér plajbászzsir-keverékkel kenettem, minek folytán a beteg állatok kilenczed napra teljesen rendbejöttek. Megjegyzem, hogy a tőgyet naponta kétszer mosattam le és kenettem be.

Az itt előadott és jónak bizonyult gyógykezelést bárkinek merem ajánlani, mit ha úgy végez, a mint én végeztem azt, akkor a kérdésben forgó bajokat csakhamar le fogja küzdeni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Érkezés (Glatz Oszkár) Az udvaron (Mérő István)
Cikk-ajánló
Vasárnap délután meghalt Krencsey Géza Vasárnap délután meghalt Krencsey Géza
Hosszú szenvedés után vasárnap délután meghalt Krencsey Géza...
Kacsura herczeg Kacsura herczeg
A kulturában, hatalomban óriási lépésekkel haladó Japánnak ma...
Bécsi tudósok Indiában
A bécsi tudományos akadémia megbizásából egy tudományos expediczió...
Németország hadizsákmánya Németország hadizsákmánya
Mint illetékes helyről közlik, a Németország belsejében lévő...
Lovas Antal meglepő győzelme Lovas Antal meglepő győzelme
Lovas Antal, a MAC old boy atlétája, nagy meglepetést keltett a MAC 9...
Az új orosz hadsereg Mandsuriában Az új orosz hadsereg Mandsuriában
A kelet-ázsiai második orosz hadsereg Grippenberg tábornok vezérlete...
Béke vagy háború Európában Béke vagy háború Európában
Az olasz-abesszín háború gyors befejezése tekintetében a hangulat...
Lyukacsos beton Lyukacsos beton
Lakóházak építésénél a cement alkalmazásának az a nehézsége, hogy a...
Corvin Áruház Corvin Áruház
Budapest legújabb látványossága a Corvin Áruház.A főváros...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98