Dtum
Login with Facebookk
1911 | November

A méhek élete - ahogyan Maeterlinck látja

Maeterlinck-nek egyik legolvasottabb munkája a méhekről szóló tanulmány, egy rendkívül érdekes munka, a melyben a természeti megfigyelés filozófiailag kimélyitve és művészi formában szólal meg. Maeterlinck szeretettel figyelte a méhek csodás társadalmának életét, berendezkedését s eleven, színes képekben rajzolta meg ezt a társadalmat, de ez csak a kiinduló pontot, mondhatni illusztráló anyagot adja neki filozófiai világnézete feltárásához.

 

Felfogása a szellemi élet tudattalan erőinek felismerésén alapszik, azon a tényen, hogy tudatos létünk csupán egy pillanatnyi fénysugár a tudattalanságban, az élet dolgai egy bennünk rejlő tudattalan erő nyilvánulásai. Igy a méhek élete egy nagyszabású filozófiai hipotezis körvonalait adja, a melynek megvan a maga jelentékeny hatása a filozófiai eszmék mai hullámzására.

 

Mindez pedig egy eredeti művész egyéni nyelvén van elmondva, a mely míg egyrészt nagy erővel vonja a maga varázsa körébe az olvasót, másrészt a forditó elé rendkívüli nehézségeket állít. A magyar forditó, Binder Jenő ezeket a nehézségeket szokatlan gonddal és a franczia nyelv finomságainak beható ismeretével győzte le s mint gondos munka, forditása valóban elismerést érdemel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98