Dtum
Login with Facebookk
1911 | Október

Az italos rablók

Négy középiskolával már megnyilik az ember előtt a hivatalok ajtaja is. A ki idáig eljutott, az már nehezen fanyalodik rá – legalább urhatnám Magyarországon – a kézmüves mesterségre, de legkevésbbé a betörő mesterségére. Mégis ez az ember itt ide sülyedt.

 

Mihelovszky Dezső mindössze harminczkét éves, de már tiz esztendei börtönt, fegyházat ült össze-vissza, a miért egyike a legelszántabb vidéki betörőknek. Most pedig harmadmagával már rablás miatt fogják el. Ugy látszik, a budai minta lelkesítette, feljött a minap Nagyváradra és egyik lebujban összeakadt egy fegyházi czimborával: Fekete Jánossal.

 

- Kéne valamit csinálni! – jegyezte meg borközi állapotban Mihelovszky, a mi alatt a pajtás természetesen betörést érthetett. Megértő lélek volt, a ki nyomban lelkesedett. Másnap magukhoz vettek két csizmás csavargót és elindultak portyázni. A gazdag Grünsteinék házához találtak érni, a hová berontottak és revolverrel a kezükben kényszerítették a megrémült embert, hogy a kasszát kinyissa és sajátkezüleg adjon át néhány ezer koronát.


Eddig ebben semmi rendkívüli nem volna. Legfeljebb az, hogy utóbbi időben az egész közönséges tolvajok is már megdöbbentő módon térnek vissza az erőszakhoz és az álkulcs meg feszítővas elmaradhatatlan társa a revolver is. Érdekesebb ennél azonban az elfogatásuk. Mintegy híven tükrözteti vissza a betörőt magát. Mert nehezen akad tolvaj, a ki birna magával, ha pénze van.


Mihelovszkyéknak is, az egy Fekete János kivételével, a ki okosabbnak tartotta, a Budapesten huzódik meg, első dolguk volt, hogy a futás nagy utjában az első korcsmánál állapodjanak meg. Ez volt Margittán. Folyt a bor, mind hangosabb lett a czéczó, a czigány meg huzta. Mihelovszikyból egyszerre eltünt a betörő s kitört a tanult, müvelt ember. Pezsgőt hozatott. Huszonnégy üveg pezsgőt áldomásoztak el, s mikor végre utnak indultak, a pokolban is ur – t. i. Mihelovsziky – csupa kedvtelésből nagyokat lövöldözött a levegőbe.

 

- Párbajozok rendőrökkel! – mondta a czimboráinak, mikor leintették, mert azok sokszor sértették meg. Azt mondták neki, hogy tolvaj, mikor ő ur.


A rendőrség vállalta a kihívást, előjött egy rendőr, majd később a segédei: két csendőr. Érdeklődtek a társaság kiléte után, minek következtében csakhamar mind a hárman a fogházba kerültek, a hol az inkognitót is le kellett vetni. Gyenge vigasztalás, hogy a negyediket szintén elfogták Budapesten. Ezek után nem szabad csodálkozni, ha a rendőrség a tolvajokat gyakran nyomozza a – korcsmákban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98