Dtum
Login with Facebookk
1911 | Október

Az új kereskedelmi miniszter

A Hieronymi Károly halálával megüresedett kereskedelemügyi tárcza október 15-én új vezetőt kapott; a király kinevezte kereskedelmi miniszterré Beöthy László országgyűlési képviselőt, Bihar vármegye volt főispánját. Az új miniszter kinevezését október 20-án közölte a hivatalos lap. 

Beöthy László, a kit Hieronymi halála óta gróf Wickenburg Márk mellett leggyakrabban emlegettek, mint miniszterjelöltet, egyik napilap tudosítója előtt ezeket mondotta: 
– Nagy munkakedvvel foglalom el új díszes a állásomat, de programmomra vonatkozóan mindaddig, míg a minisztérium ügyosztályának vezetőivel nem érintkezem és a hivatali esküt le nem tettem, nem tartom ildomosnak nyilatkozni. Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy a tárcza minden munkatere egyformán számíthat szeretetemre és ügybuzgalmamra. Teljes mértékben átérzem, hogy tárczám viteléhez az ország vitális érdekei fűződnek, úgy a közlekedés továbbfejlesztése, mint az iparfejlesztés, az ipari és kereskedelmi szakoktatás és a szocziális fejlődés terén. Részletes programmot csak akkor adhatok, ha e nagyfontosságú közkérdések felől a többi illetékes tényezővel már értekeztem. 

Beöthy Lászlónak kereskedelmi miniszterré történt kinevezése politikai körökben jórészt meglepetést hozott. Csupán a kormány tagjai, gróf Tisza István és néhány bennfentes politikus tudott róla.

A kinevezésnek különféle hatása volt.
A munkapárt általánosságban szivesen fogadta, mert Beöthy László személye szimpátikus az egész párt előtt, már azért is, mert szerénységével és előzékenységével sok barátot tudott szerezni. Leginkább a bihariak és Tisza benső hívei örülnek a kinevezésnek, de hallottuk irigykedő és helytelenítő véleményt is. Erről az oldalról az a fölfogás, hogy a kereskedelmi minisztérium mai nagy hatásköre föltétlenül avatott szakembert követel és kérdéses, hogy Beöthy meg tud-e felelni a hozzá fűzött várakozásoknak.

Más oldalról ellenben épen Beöthy energiájától várják a minisztérium helyes vezetését. Az ellenzéken gróf Tisza István előnyomulását látják az új miniszter kinevezésében és szintén megoszlanak a vélemények róla. A Kossuth-pártban azt hiszik, hogy a Héderváry-kormány megerősödését jelenti a kereskedelmi tárcza betöltése, míg a Justh-pártban a Tisza-csoport hatalmának növekedését is látják Beöthy kinevezésében. Csaknem kizáróan ebből a szempontból birálták és kedvetlenül fogadták. 

Az új miniszter 1860-ban született a biharmegyei Henczidán. Atyja Beöthy Andor, huszonkét esztendeig volt Bihar vármegye alispánja. Jogi tanulmányait a nagyváradi jogakadémián végezte, ezután a közigazgatási pályára lépett, mint Bihar vármegye aljegyzője, 1890-ben az élesdi kerület szabadelvűpárti programmal képviselőjévé választotta.

Három évvel később Biharmegye és Nagyvárad főispánja lett, ettől az állásától azonban 1905 végén megvált, a mikor a Lipót-rend lovagkeresztjét kapta. Az 1910. évi általános választás alkalmával a hosszupályi kerület nemzeti munkapárti programmal képviselővé választotta. A képviselőházban a közgazdasági bizottság elnöke, a pénzügyi az összeférhetetlenségi bizottság, valamint a közlekedési tanács tagja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Beöthy László, új kereskedelmi miniszter Beöthy László a királyi kihallgatásról távozik A miniszterelnök és gróf Apponyi Sándor főkamarásmester az eskütételről távozik
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98