Dtum
Login with Facebookk
1911 | Október

Az új kereskedelmi miniszter

A Hieronymi Károly halálával megüresedett kereskedelemügyi tárcza október 15-én új vezetőt kapott; a király kinevezte kereskedelmi miniszterré Beöthy László országgyűlési képviselőt, Bihar vármegye volt főispánját. Az új miniszter kinevezését október 20-án közölte a hivatalos lap. 

Beöthy László, a kit Hieronymi halála óta gróf Wickenburg Márk mellett leggyakrabban emlegettek, mint miniszterjelöltet, egyik napilap tudosítója előtt ezeket mondotta: 
– Nagy munkakedvvel foglalom el új díszes a állásomat, de programmomra vonatkozóan mindaddig, míg a minisztérium ügyosztályának vezetőivel nem érintkezem és a hivatali esküt le nem tettem, nem tartom ildomosnak nyilatkozni. Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy a tárcza minden munkatere egyformán számíthat szeretetemre és ügybuzgalmamra. Teljes mértékben átérzem, hogy tárczám viteléhez az ország vitális érdekei fűződnek, úgy a közlekedés továbbfejlesztése, mint az iparfejlesztés, az ipari és kereskedelmi szakoktatás és a szocziális fejlődés terén. Részletes programmot csak akkor adhatok, ha e nagyfontosságú közkérdések felől a többi illetékes tényezővel már értekeztem. 

Beöthy Lászlónak kereskedelmi miniszterré történt kinevezése politikai körökben jórészt meglepetést hozott. Csupán a kormány tagjai, gróf Tisza István és néhány bennfentes politikus tudott róla.

A kinevezésnek különféle hatása volt.
A munkapárt általánosságban szivesen fogadta, mert Beöthy László személye szimpátikus az egész párt előtt, már azért is, mert szerénységével és előzékenységével sok barátot tudott szerezni. Leginkább a bihariak és Tisza benső hívei örülnek a kinevezésnek, de hallottuk irigykedő és helytelenítő véleményt is. Erről az oldalról az a fölfogás, hogy a kereskedelmi minisztérium mai nagy hatásköre föltétlenül avatott szakembert követel és kérdéses, hogy Beöthy meg tud-e felelni a hozzá fűzött várakozásoknak.

Más oldalról ellenben épen Beöthy energiájától várják a minisztérium helyes vezetését. Az ellenzéken gróf Tisza István előnyomulását látják az új miniszter kinevezésében és szintén megoszlanak a vélemények róla. A Kossuth-pártban azt hiszik, hogy a Héderváry-kormány megerősödését jelenti a kereskedelmi tárcza betöltése, míg a Justh-pártban a Tisza-csoport hatalmának növekedését is látják Beöthy kinevezésében. Csaknem kizáróan ebből a szempontból birálták és kedvetlenül fogadták. 

Az új miniszter 1860-ban született a biharmegyei Henczidán. Atyja Beöthy Andor, huszonkét esztendeig volt Bihar vármegye alispánja. Jogi tanulmányait a nagyváradi jogakadémián végezte, ezután a közigazgatási pályára lépett, mint Bihar vármegye aljegyzője, 1890-ben az élesdi kerület szabadelvűpárti programmal képviselőjévé választotta.

Három évvel később Biharmegye és Nagyvárad főispánja lett, ettől az állásától azonban 1905 végén megvált, a mikor a Lipót-rend lovagkeresztjét kapta. Az 1910. évi általános választás alkalmával a hosszupályi kerület nemzeti munkapárti programmal képviselővé választotta. A képviselőházban a közgazdasági bizottság elnöke, a pénzügyi az összeférhetetlenségi bizottság, valamint a közlekedési tanács tagja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Beöthy László, új kereskedelmi miniszter Beöthy László a királyi kihallgatásról távozik A miniszterelnök és gróf Apponyi Sándor főkamarásmester az eskütételről távozik
Cikk-ajánló
Van-e drágaság vagy nincs? Van-e drágaság vagy nincs?
Ha a pesti háziasszonyt, vagy a kisfizetésű családfőt kérdezzük...
Szaloniki a háboru operáló bázisa Szaloniki a háboru operáló bázisa
Mióta a bolgár hadsereg elérte a görög-szerb határt, csend van a...
Hélium gáztankok Hélium gáztankok
Az amerikai hadügyi kormány újrendszerű gáztankokat szállító...
Írók, szinészek és sportemberek kísérték utolsó útjára Aszlányi Károlyt Írók, szinészek és sportemberek kísérték utolsó útjára Aszlányi...
Őszinte és mély részvét mellett temették el vasárnap délután a...
A folyamregatta A folyamregatta
A nagy regattán látott képek ismétlődtek meg azzal a különbséggel,...
Francia, angol és olasz vélemények a nemzetközi helyzetről Francia, angol és olasz vélemények a nemzetközi helyzetről
A vasárnapi lapok első oldalukon a németországi eseményekkel...
A filmkulisszák építése A filmkulisszák építése
A valóságtól legfeljebb csak annyit szabad eltérni, hogy például a...
Agyag Agyag
A biblia szerint az Isten az embert sárból, agyagból teremtette. Az...
Lakmározó halott Lakmározó halott
A biharmegyei Kresznje oláh községből hihetelennek látszó esetet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98