Dtum
Login with Facebookk
1911 | Október

Az új kereskedelmi miniszter

A Hieronymi Károly halálával megüresedett kereskedelemügyi tárcza október 15-én új vezetőt kapott; a király kinevezte kereskedelmi miniszterré Beöthy László országgyűlési képviselőt, Bihar vármegye volt főispánját. Az új miniszter kinevezését október 20-án közölte a hivatalos lap. 

Beöthy László, a kit Hieronymi halála óta gróf Wickenburg Márk mellett leggyakrabban emlegettek, mint miniszterjelöltet, egyik napilap tudosítója előtt ezeket mondotta: 
– Nagy munkakedvvel foglalom el új díszes a állásomat, de programmomra vonatkozóan mindaddig, míg a minisztérium ügyosztályának vezetőivel nem érintkezem és a hivatali esküt le nem tettem, nem tartom ildomosnak nyilatkozni. Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy a tárcza minden munkatere egyformán számíthat szeretetemre és ügybuzgalmamra. Teljes mértékben átérzem, hogy tárczám viteléhez az ország vitális érdekei fűződnek, úgy a közlekedés továbbfejlesztése, mint az iparfejlesztés, az ipari és kereskedelmi szakoktatás és a szocziális fejlődés terén. Részletes programmot csak akkor adhatok, ha e nagyfontosságú közkérdések felől a többi illetékes tényezővel már értekeztem. 

Beöthy Lászlónak kereskedelmi miniszterré történt kinevezése politikai körökben jórészt meglepetést hozott. Csupán a kormány tagjai, gróf Tisza István és néhány bennfentes politikus tudott róla.

A kinevezésnek különféle hatása volt.
A munkapárt általánosságban szivesen fogadta, mert Beöthy László személye szimpátikus az egész párt előtt, már azért is, mert szerénységével és előzékenységével sok barátot tudott szerezni. Leginkább a bihariak és Tisza benső hívei örülnek a kinevezésnek, de hallottuk irigykedő és helytelenítő véleményt is. Erről az oldalról az a fölfogás, hogy a kereskedelmi minisztérium mai nagy hatásköre föltétlenül avatott szakembert követel és kérdéses, hogy Beöthy meg tud-e felelni a hozzá fűzött várakozásoknak.

Más oldalról ellenben épen Beöthy energiájától várják a minisztérium helyes vezetését. Az ellenzéken gróf Tisza István előnyomulását látják az új miniszter kinevezésében és szintén megoszlanak a vélemények róla. A Kossuth-pártban azt hiszik, hogy a Héderváry-kormány megerősödését jelenti a kereskedelmi tárcza betöltése, míg a Justh-pártban a Tisza-csoport hatalmának növekedését is látják Beöthy kinevezésében. Csaknem kizáróan ebből a szempontból birálták és kedvetlenül fogadták. 

Az új miniszter 1860-ban született a biharmegyei Henczidán. Atyja Beöthy Andor, huszonkét esztendeig volt Bihar vármegye alispánja. Jogi tanulmányait a nagyváradi jogakadémián végezte, ezután a közigazgatási pályára lépett, mint Bihar vármegye aljegyzője, 1890-ben az élesdi kerület szabadelvűpárti programmal képviselőjévé választotta.

Három évvel később Biharmegye és Nagyvárad főispánja lett, ettől az állásától azonban 1905 végén megvált, a mikor a Lipót-rend lovagkeresztjét kapta. Az 1910. évi általános választás alkalmával a hosszupályi kerület nemzeti munkapárti programmal képviselővé választotta. A képviselőházban a közgazdasági bizottság elnöke, a pénzügyi az összeférhetetlenségi bizottság, valamint a közlekedési tanács tagja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Beöthy László, új kereskedelmi miniszter Beöthy László a királyi kihallgatásról távozik A miniszterelnök és gróf Apponyi Sándor főkamarásmester az eskütételről távozik
Cikk-ajánló
Rendelet a védett birtokok teherhatárainak helyesbítéséről Rendelet a védett birtokok teherhatárainak helyesbítéséről
Az igazságügyminiszter nagyjelentőségű rendeletet bocsátott ki, amely...
Takarékoskodjunk a liszttel Takarékoskodjunk a liszttel
A német birodalmi szövetségtanács elrendelte, hogy a német malmok...
Kossuth Ferencz 60-ik születésnapja Kossuth Ferencz 60-ik születésnapja
A függetlenségi párt vezére, Kossuth Ferencz, november 16-ikán érte...
Magyarország nyerte női tőrcsapat Európa-bajnokságát Magyarország nyerte női tőrcsapat Európa-bajnokságát
Nagyszámú közönség előtt folytak le a női tőrvívás és a férfitőr...
Emléktábla Csokonainak Emléktábla Csokonainak
Csokonai szülőháza. Csokonai Vitéz Mihály születésnapjának...
Gázhasú szörnyek lebegő sorfala egy nyolcmilliós város körül 1 Gázhasú szörnyek lebegő sorfala egy nyolcmilliós város körül 1
Régi tapasztalat, hogy a szükség élesíti az emberi találékonyságot....
Kovács Mária - Halottak napja
Én párom, mi már föl se éreztünk a nap fáradt csókjára nem...
Miért vették újból őrizetbe Zadravetz Istvánt? Miért vették újból őrizetbe Zadravetz Istvánt?
Zadravetz István püspök ügyében a politikai rendőrség – mint...
Sopron tiltakozása
Nyugatmagyarország elszakításra ítélt magyar, német és horvát népe...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98