Dtum
Login with Facebookk
1911 | Október

A fekete ostor

Néhány év során bebizonyosodott, a mit különben a jószeműek mindjárt észrevehettek, hogy fiatal novella-íróink közt Biró Lajos a közé a kettő-három közé tartozik, a kik leginkább meg tudják fogni az olvasó közönség érdeklődését a nélkül, hogy művészi lelkiismeretükből valamit is fel kellene áldozniok. Egy sereg novellás könyv, egy vagy két regény, egy nagy publikum-sikert aratott szindarab ennek a tanubizonyságai, - ezekkel Biró Lajos legnépszerűbb s a legolvasottabb iróink közé jutott.

 

Nagy intelligencziája, a mely szinte souverain módon uralkodik a legnehezebb témákon is, ritka technikai biztonsága, a mely képessé teszi arra is – a mi a legnehezebb dolgok közé tartozik, hogy a mit nem  lehet megoldani, azt észrevétlenül megkerülje, tömöritő képessége, a mellyel egyetlen helyzetbe, sokszor egyetlen pointebe össze tudja foglalni egész életek drámáit – feléje vonzzák az olvasó érdeklődését.

 

Megvan benne az egyenletesség fiatal iróknál nem épen gyakori erénye : ha munkái nem egyforma értéküek is, mindig megmaradnak az iró szinvonalán, sohasem csalódunk bennük. Mindig van érdekes mondanivalója s mindig érdekesen mondja el. A mai társadalmi és erkölcsi berendezkedéssel szemben mindig kritikai állást foglal el, szereti megmutogatni hazugságait, hézagait, tökéletlenségeit, de nem vész el müvészi ere a tendencziában.

 

Néha mintha nagyon is objektiv volna : egyszerüen rámutat valamire, nyugodtan, okosan, hidegen, a nélkül, hogy a legcsekélyebb felindulást mutatná. Mintha az iro lelke csak tükör volna, melyben nem hagynak nyomot az élet változatos, izgató képei, melyek sorra megjelennek benne. Ezek a tulajdonságai, más egyebekkel együtt, megvannak új könyvében is, melynek czime,  A fekete ostor és egyéb történetek. A kötetben tizennyolcz novella van, az iro legújabb termésének javából.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98