Dtum
Login with Facebookk
1911 | Október

Olaszország Tripoliszban


A miről a múlt héten még csak mint bekövetkező eseményről irtunk, valóra vált: Olaszország és Törökország közt Tripolisz birtokáért megkezdődött a hadi állapot, s ha csak Németországnak utolsó pillanatban való közbelépése sikerrel nem jár, nagyon könnyen elszakadhat az az utolsó hajszál, a mely még a békét tartja, s akkor aztán visszavonhatlanul a hajók ágyui veszik át a szót.

 

 

Az eseményekről, lefolyásuk rendjén, alábbi tudósításaink számolnak be:
Az olasz kormány szeptember 28-án jegyzéket intézett a török kormányhoz, a melyben, tekintettel arra, hogy török csapatokat küldtek Tripoliszba, közli azt az elhatározását, hogy hozzálát Tripolisz és Kirenika katonai okkupácziójához.
A török kormány válaszjegyzékét Olaszország ultimátumára szeptember 29 reggel adták át az olasz nagykövetségnek. A porta kijelenti, hogy hajlandó tárgyalni Olaszországnak nyujtandó gazdasági konczessziókról és Olaszországnak Tripolitának való különleges érdekeiről, azzal a föltevéssel, hogy a mai állapot megmarad és okkupáczió nem történik meg.

 

Miután az ottomán kormány az olasz ultimátumban foglalt követeléseket nem fogadta el Olaszország és Törökország, szeptember 29-én délután félhárom órától kezdve, háborus viszonyban állanak.
A hadügyminiszer délután Marconi-táviratban utasította a Tripolisz előtt czirkáló olasz hadihajók parancsnokát, Aubry tengernagyot, hogy haladéktalanul foganasítsa Tripolisz és Kirenaika ostromzárát és valószinünek tartották, hogy a hadügyminiszter egyidejüen megparancsolta a harminczezer emberből álló okkupáló hadseregnek, hogy partraszálljon.

 

Az első összeütközés az olaszok és törökök között nem Tripoliszban, hanem a jóniai-tengerben a török-görög határnál lévő prevezai kikötőben történt. Szeptember 30-én egy olasz czirkáló megtámadott két török torpedónaszádot, a melyek közül egyet elpusztított, a másiknak sikerült elmenekülni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Képek Tripoliszról Egy török hadihajó fedélzetén Az új olasz tábori ágyú
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98