Dtum
Login with Facebookk
1911 | Október

Propagandát az ifjusági labdarugásnak

A gyermekek és a serdülő ifjunak legkedvesebb játékszere – mióta a világ világ lett, a labdának nevezett gömbölyü valami. Nem ellenőrizhettük, hogy Ádám apáink fiai a paradicsomban mivel játszottak – talán a tiltott almafa gömbölyü gyümölcseivel, az azonban bizonyos, hogy abban a korban, a melyben a történet a legendák boros légköréből kibontakozva a reális valóság tiszta légkörébe jutott, már ismerték és kedvelték a labda fogalmát.


A labdajátékok a modern korban is megtartották jelentőségüket s bár már és más országokban különféle formában nyilatkoztak meg, népszerüségük az ifjuság körében egyformán nagy. Mindazonáltal ritkán mondhatjuk azt, hogy ez a népszerüség olyan lenne, amely az ország határán tul terjedne. Igy például az angol krikett, a magyar méta, a német füleslabda, az amerikai base-ball játékok még ma is jobbára e nemzetek ifjusága kultiválja, míg pl. a football ma már világszerte kedvelt sportja az ifjuságnak.


E mellett a football nem durva játék, ha jól körülbástyázzák, ha játékosait rendszabályozzák, ha a felügyeletet el nem hanyagolják, főként pedig, ha iskolai keretekből ki nem engedik addig, míg a diákságnak iskolai felügyeletre szüksége van.

 

Csak hozzá nem értő, tudatlanul elfogult ember állíthatja azt, hogy a football felébreszti az emberei vad ösztönöket. Minden küzdelem, amely embert emberrel állit szemben, csak egyik félreállásával végződhet, de azt a footballnál sohsem erőszak, hanem tudás – dribbling és passzing (cselezés és átadás) utján éri el a játékos.

 

Helyes játékban mindig csak két ember küzd egymás ellen: a harmadik, negyedik csupán segitőtárs és csak a rugbynél, a football játék amerikai változatánál fordul elő az, hogy egyszerre több ember küzd „test a testen.”


A football emellett magában foglalja a többi – szokásban volt vagy levő – labdajátékok előnyeit: különféle akcióval a test minden szervét mozgásban tartja és erősiti, meg-megujuló küzdelmeiben energiát nyer az ifju, mert ujabb és ujabb erőkifejtésre ösztönzi.

 

Megtanitja a játékost kombinálni, cseleznie; megtanitja arra, hogy egyedül eredményeket elérni képes, csupán akkor, ha társai tudására is támaszkodik. Nem megvetendő morális jó tulajdonságai vannak tehát a football, a mely emelllett a legerősitőbb társasjáték.


Sajnos, mai tornatanáraink legnagyobb része még oly légkörben nevelkedett, amelyből a modern sportjáték fogalmát kizárják, sőt éppen a footballt egy kárhozatos testet-lelket ölő torturának deklarálták. Pedig ha tényleg az lenne, az angolok nem vezették volna be iskoláikba; hiszen ilyenképen gyermekeiket küldték volna a mészárszékre.


Ma egy decemium elmultával, a másodiknak a derekán talán más véleménye van már a tanárságnak is a footballjátékról. Be kell látniok, ha eddig be nem látták, soraink igazságát s szabad utat kell engedniök a labdarugásnak az iskolákba. Itt az ideje, hogy meginduljon a munka a labdarugás iskolai kultiválására, iskolai sportkörök s benne labdarugó csapatok felállítására.

 

Hisszük, hogy a jövő ifjusági tornaversenyen már az ifjusági labdarugó bajnokság fogja az érdeklődést összpontositani. Egyleteinknek és a labdarugó szövetségnek kell összefogniok, hogy ezt az eszmét keresztül lehessen vinni, hogy végre át lehessen törni azt a bizonyos kinai falat.


III. Földessy János.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Galata Sarai BTC csapata
Cikk-ajánló
A hazugság atyja A hazugság atyja
Így nevezték még hatalmának fénykorában gróf Ignatijeff Miklós volt...
Az ESC versenye Az ESC versenye
A pontversenyt a MAC, a Schuller díjat az MTE, a MASz tiszteletdíját...
Hangjegykészítés fényképezés útján Hangjegykészítés fényképezés útján
A nagy zeneszerzők életrajzaiban gyakran szerepelnek egyszerű...
Két művész kiállítása Két művész kiállítása
Aba Novák Vilmos. Új név. Rajzokkal, grafikai művekkel mutatkozott...
Népszámláló gépezet Népszámláló gépezet
Az utóbbi évtizedek óta, mint ismeretes, az államok igen nagy sulyt...
Sajtóvélemények a 30 éves Nyugatról - Nemzeti Ujság Sajtóvélemények a 30 éves Nyugatról - Nemzeti Ujság
Harmincadik évfolyamába lép idei január 1-jei számával a Nyugat...
Az öreg Magyari olvasta, hogy meghalt, attól aztán vasárnap jobban lett Az öreg Magyari olvasta, hogy meghalt, attól aztán vasárnap jobban...
Két szük udvari szoba a József-köruton: öreg Magyary Imre debreceni...
A trónörökös és Magyarország A trónörökös és Magyarország
A drezdai „Neuste Nachrichten” czímű ujság egyik...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A szövetségeseknek szombaton az oroszokkal tartott négyórás...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98