Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1911 | Szeptember

A tenger mélységéből

Nem a tenger mélységének csodás birodalmát akarjuk ismertetni. Hiszen ehhez vaskos kötetekre volna szükségünk és még igy is halvány képet nyujthatnánk csak arról a csodás világról, a mely a viz tükre alatt ezer meg ezer méternyi mélységben él és nyüzsög. Egy pár kis állatot ragadunk csak ki a vizek mélységből, több kis rákfélét, amelyek közül kettőt be is mutatunk mai képeinken.

Az első rákféle rokona a mi folyami rákunknak és a hosszufarku rákok rendjébe tartozik. De természetes, hogy ott a mély tengervizben teljesen más életkörülmények között gyökeresen módosult ennek a fajrokonnak az alakja és az életmódja. Magyar nevük nincs ezeknek a rákoknak, azért mi is a latin nevüket használjuk.

Nematocarcinus gracilipez az egyik mélyvizi ráknak a tudományos neve. Kecses kis állat, alig pár czentiméternyi a testhossza, de annál hosszabbak a lábai és a tapogatói. Szép, élénk pirosszinű ez a rákféle, a mely igen nagy számban él az Atlanti-oczeánban ezer és kétezerötszáz méternyi mélység között.

Még szebb ennél az első képünkön látható Thaunastocheles zaleuca, a melynek rokonsága a folyami rákkal első pillantásra nyilvánvaló. Ezt a rákfélét a nyugatindiai vizekben fogták először a „Challenger” nevü angol fregatt emberei 1872-1876 között, még pedig igen nagy mélységben. A kecses állatkának a testhossza nyolcz czentiméter.

A Chalenger expediczió vezetője, Wywille Thomson, megjegyzi, hogy ott, a hol mi folyami rákunknak a kocsányos szemei ülnek, két üres szemüreg van a Thaumastochelesen, olyanformán, mintha egy ügyes sebész a kocsánynyal együtt kioperálta volna belőle a látószervet, ugy hogy ez az állat vakon él a tenger mélyén. Ennek a rákfélének finom tapogatószőr boritja a végtagjait s vak létére, ugy mint a szárazföldön a vakok, tapogatózva jár-kel a tenger világosság nélkül való mélységeiben s az ellenség és a zsákmány közeledését a környező viztömeg rázkódásából veszi észre.

A másik képünkön látható furcsa állat a rákoknak egészen más rendjébe: az egyenlőlábuak rendjébe tartozik. Ennek a rendnek vannak szárazföldi, folyami és tengeri tagjai. A szárazföldön élők az ászkafélék, a melyek gőzös, nedves, sötét helyeken fordulnak elő, pinczékben, reves fák alatt stb. Növényi anyagokból táplálkoznak.

A tengerben élő ászkák gyakran élősdiek. Egyik csoportjuk halakon, különösen a tokféléken és a bálnákon élősködik. Egy másik csoport a tengeri rákok élősdije. Mindezek apró, egy-két czentiméter hosszu állatok.

Van azonban a tengeri ászkák között egy óriási faj: az óriás ászka, a mely husz czentiméter hosszu, s a melyet néhány évtizeddel ezelőtt találtak először a nyugat-indiai vizekben 1800 méter mélységben. Az óriás ászka teste tiz czentiméter széles. Képünkön valamivel kisebb ez az állat a természetes nagyságánál; ennek körülbelül kétharmad része.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az óriás ászka Vak tengeri rák az Atlanti-oczeán mélységeiből
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A fogtechnikus csalásai A fogtechnikus csalásai
Rosenfeld Ármin 26 éves fogtechnikus megvette Balog Dezső...
Barthou franci külügyminiszter varsói látogatása Barthou franci külügyminiszter varsói látogatása
Barthou francia külügyminiszter útban Varsó felé vasárnap reggel...
Filozofiai írók tára - Schopenhauer Filozofiai írók tára - Schopenhauer
Schopenhauer. A filozófia iránt komolyabb érdeklődésnek örvendetes...
Nagyszerű sportot hozott a BKE 75 éves jubiláris nemzetközi műkorcsolyázó bemutatója Nagyszerű sportot hozott a BKE 75 éves jubiláris nemzetközi...
A jégünnepély nemzetközi részében a körök lefutása után Musilek...
Szent István és Ferencz József Szent István és Ferencz József
Szent István trónján ma egy aggastyán uralkodó: Ferencz József ül....
Molnár Ferencről riasztó hírek terjedtek el Molnár Ferencről riasztó hírek terjedtek el
A vasárnap folyamán futótűzként terjedt el Budapesten a Cannesban...
Waffentreute (Caporetto – adatok, érdekességek) Waffentreute (Caporetto – adatok, érdekességek)
Waffentreute magyarul azt jelenti: szövetségi hűség. Ez volt a...
A hasbeszélés, a fivérek óhaja A hasbeszélés, a fivérek óhaja
Néha sajátságos esetekben merül fel a hasbeszélés. Németországban egy...
Nápolyi zoológiai állomás, a halak Nápolyi zoológiai állomás, a halak
Elhaladva a lágytestüek (Moclusca), zsákállatok (Tunicata), actiniák...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98