Dtum
Login with Facebookk
1912 | Augusztus

A parasztbirtok

A modern agrárpolitika egyik fontos és sokat vitatott kérdése a parasztbirtok öröklési joga. Megtartani a földet a földmives osztály kezén, ez az a vezérgondolat, mely ennél a kérdésnél előtérbe nyomul.

Az az öröklési rendszer, mely az összes gyermekek közt szétosztja az elhunyt szülő ingatlanát, nem felel meg ennek a célnak. A föld szétforgácsolódik, eladósodik, a tulajdonosok tönkremenek s vándorutra kelnek, ki a városokba, ki a tengerentulra igyekszik.

Hazánkban is fontos nagyon ez a kérdés.
Nálunk sem volt a parasztbirtok végnélküli elaprózása mindig megengedve. Régebbi törvényeink, az 1836. V. törvénycikk és az erdélyi 1847. VI. törvénycikk a telki állománynak szétdarabolását tiltották. Mindenesetre be lehetne hozni nálunk is a végrendeleti törzsöröklést. 

Sok parasztbirtokot meg lehelne menteni az által, ha kimondanánk, hogy a végrendeleti örökös birtok hozadéki értéke alapján fizesse ki testvéreit. Tovább menni egyelőre bajos lenne, mert nálunk, főleg a törzsgyökeres magyarságnál nem ismerik a németországi értelemben vett törzsöröklést. A fiukat szivesen elönyösiti a legtöbb szülő a leányok rovására, de hogy az egész birtok egy fiunak jusson, ha több fiu van az ritkán fordul elő. 

Birtokminimumot azonban lehetne megállapitani az ország különböző vidékei szerint más-más nagyságban s ezen minimális birtokterületnek egy kézben való megmaradását bizonyos adózási, végrehajtási s egyéb kedvezménnyel lehetne biztositani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98