Dtum
Login with Facebookk
1912 | Augusztus

Czélzó készülék

A modern hadseregnek ma még, s még hosszu ideig is a gyalogság a lőfegyverneme. Ezt lehet legkönnyebben tovamozgatni, ez előtt nincs terepnehézség, kivéve az átlábolhatlan mély víz (ez is átusztatható) és az átugorhatlan széles szakadék (ez is megkerülhető). Mindenütt mehet, a hol a többi fegyvernem, de ott is, a hol a többi fegyvernem-társa meg sem mozdulhat. Természetesen tehát, hogy ennek a könnyen mozgó hadseregrésznek a lövésben való kiképzése egyike a legfontosabb katonai tudományoknak.

Tudvalevő dolog az, hogy biztos kezü, biztosan czélzó és találó ember nagy ritkaság. Különösen nehéz is a feladat a mai fegyvereknél, a hol a czél, az ellenség nem közelithető meg olyan távolságra, a melyről például egy nyulat vagy más vadat biztos kézzel teritékre lehet hozni, hanem már 3000 lépésnyi távolságról meg kell kezdeni a tüzelést s találni is kellene. Ha csak az lenne katona, a ki jól tud czélozni, az egész világon sem volna annyi, mint akármelyik nemzet gyalogos hadserege s miután a gyalogságot a czélzásban, tekintet nélkül annak képességeire, minden egyes embert meg kell tanitani a lőfegyverrel bánni, czélozni és találni, ez a feladat már a fontossága miatt is állandó gondja a hadvezetőségeknek.

Minden embernek másképpen lát a szeme. Egy és ugyanazt a tárgyat bizonyos távolságban lévőnek találja hosszuságban, s ha az elhelyezését a terepen az arczvonalra merőlegesen keresik, bizonyára két ember nem akad, a ki ezt a méretet is egyformán határozza meg. Magát a czélt is mindenki más méretünek látja s igy csak természetes, hogy mindenki másképpen czéloz, holott egy és ugyanazon helyről biztos találás csak egyetlen egy vonalban történhetik.

Katonáéknál a czéltanitást ugy végzik, hogy a katona lefekszik vagy letérdel, fegyverét feltámasztja, hogy biztos nyugvópontja legyen, arczát a fegyvertusához illeszti, egyik szemét behunyja, a fegyver tetején lévő irányzókészülék kát pontján át az irányvonalat s vele természetesen a fegyver csövét a czélra igyekszik vezetni. Ha a czél megvan, nyugodt kézzel elsüti a fegyvert. Künn a czéltáblán azután – ha eltalálta valahol a nagy felülettel övezett czéltáblát – megjelölik és megmutatják a czélzó katonának, hogy hova repült a golyója. Ebből azután látja a tanitvány, hogy jól czélzott-e s milyen javitást kell a következő lövésnél megtennie.

A mint látjuk ez a tanitás a milyen hosszadalmas, olyan körülményes is. Először is minden egyes katonát sok lövés utján lehet csak a helyes czélzásra betanitani, a mi sok időbe és még több pénzbe került a kilőtt töltények ára révén, azután sok oktatóra van szükség, a mi ismét tetemesen megdrágitja a hadi képzést. Sok mindenféle elmélettel és tanitási móddal próbálkoznak tehát meg a hadvezetőségek, a melyek között sokféle czélzórendszer, czélzógép is szerepel. A legideálisabb volna, ha minden katona kapna egy czélzógépet, a mely a biztos találást lehetővé teszi, de miután ez sem elméletileg, sem pedig gyakorlati kivitel nézőpontjából nem lehetséges a tanitási módokban kellett ujjat kitalálni.

Ilyen a most bemutatott czélzást tanitó gép is. A katona felfektetett fegyverével czélba veszi az eltalálandó tárgyat, a mely lehet bármely távolabb fekvő dolog. Kémény, házél vagy fa stb. Ha a czélzást elvégezte, müködésbe hozza a czélzást ellenőrző gépet. Ez nem egyéb, mint egy forgó korongon nyugvó hajlitható és forgatható váz, a melynek mozgását parányi csavarokkal lehet végezni. A szemmel beállitott fegyver ezzel a forgatható vázzal azután egészen pontosan beirányitható a czélra s ezekből az eltérésekből a katona azonnal látja, hogy szabadszemmel helyesen irányitotta-e be a fegyverét. Itt sokkal gyorsabban, még a lövés leadása előtt, látja czélzási hibáját, a melyet az oktató azután kijavithat.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Debrecen város birkózóbajnoksága Debrecen város birkózóbajnoksága
Debrecen város birkózóbajnokságát mult vasárnap rendezte a Debreceni...
Gáspár Lajos bajuszkötőgyárost fényes nappal revolverrel megtámadta és ki akarta rabolni két züllött fiatalember Gáspár Lajos bajuszkötőgyárost fényes nappal revolverrel megtámadta...
Két rendőrfőtörzsőrmester perceken belül el is fogott a Royal-szálló...
Feloszlatják a Reichsrathot Feloszlatják a Reichsrathot
A cseh-német kiegyezés meghiusulása sulyos válságba sodorta az...
Arany János szobra Nagykőrösön Arany János szobra Nagykőrösön
Gyönyörű, verőfényes őszi nap. De a bárányfelhőkkel beszórt ég szelíd...
Nem! Nem! Soha! Nem! Nem! Soha!
Ne hagyjuk veszni a vidéket. Mindenki ösmeri. Egy plakát. Vörös...
Auguszta serleg mérkőzés: FTC – MAC 5:0 (3:0) Auguszta serleg mérkőzés: FTC – MAC 5:0 (3:0)
Az FTC a várt eredménynél nagyobb goalaránnyal győzte le a MAC-ot. Az...
Davis Cup Davis Cup
A fenti serleget az amerikai Davis adományozta avval a célzattal,...
Befagyott vizvezetéki csövek felolvasztása elektromosság utján Befagyott vizvezetéki csövek felolvasztása elektromosság utján
Durandóban, Amerikának Colorado nevü államában befagyott vizvezetéki...
Erős ellenfél volt az MTK Erős ellenfél volt az MTK
Azért meglátszik a nézőtéren, hogy nem vasárnap rendezik a mérkőzést....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98