Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1912 | December

A szőke szépasszony története - modern mese

Élt egyszer egy szőke szép asszony. Erről akarok mesét mondani.
A szőke szép asszony nem lakott kastélyban, ahogy ez már mesékben más szőke szép asszonyokkal megesik. Nem volt bíbor-bársonyruhás herczegnő, pedig a mesék szépséges hősnői azok szoktak lenni. Igen fiatal volt a szőke szép asszony, bérkaszárnyában lakott és boldog volt ha selymet vagy zefirt vehetett, méterjét l K-ért.


Megérkezett a karácsonyest. A fenyőerdőket meglátogatta a halál és a szép szőke asszony is megülte az ünnepet. Mert nagyon szerette az ünnepeket ez az asszony, ez a ragyogóan kékszemű szépség. A piczi udvari szoba asztalán fenyőfácska állott, zöld pompájú fenyőfácska, amely odaadta fiatal életét, hogy a szép asszonynak örömet szerezzen.

 

A gyertyácskák - olcsó jószágok, párja egy fillér - vígan lobogtak és a fácska enyhe zöldje erdőillattal töltötte meg a szobát. Hogyne, hiszen örömet akart szerezni a szőke szép asszonynak, aki az asztalnál ült. Finom vonalú Madonnafejét rátámasztotta két hófehér kezére. A szemei mereven és álmokat látva nézték a lobogó lángokat.

 

Arra gondolt, hogy a láng elemészti gyertyácskákat és akkor vége minden ragyogásnak. Arra gondolt, hogy a fenyőfácska örökzöldnek látszó tűlevelei egyszer majd kiszáradnak és lehullanak és mert minden mulandó, egyszer majd az ő fiatalsága és szépsége is eltűnik. Így álmodott nyilt szemekkel. Egy mesénél nem szabad csodálni, ha elmondom az álmát.

 

A szép szőke asszony csodaajándékainak álmát. Eljöttek mind, hogy megajándékozzák a szőke szép asszonyt. Először jött a lovag (minden mesében el kell a lovagnak jönnie). Tehát megérkezett a lovag. Erős pánczélban ragyogott, hogy harczoljon szerelméért. Sok csatában harczolt, sokszor nézett a halálba és a szép asszony előtt meghajtotta vérrel borított kardját, amint ezt a középkori krónikákban megszoktuk. És a szőke szép asszony gúnyosan, hidegen mosolygott. Még az arany vitézségi érem, amelyet dijak elengedésével adományozott egy fejedelem a lovagnak, sem imponált a szép asszonynak.


Szánakozóan mosolygott, amikor a második jött. Államférfi volt és éppen miniszter lett. Excellenciás titulusát ráakasztotta a kis fára, amelynek ágai annyira meghajoltak a súlyos teher alatt, hogy szinte letörtek. A szőke szép asszony korall-ajkairól gúnyos nevetés szakadt le. És holnap megobstruálja az ellenzék, azután mehet. Még csak tisztességes nyugdijat sem kap. Ez mind futó, pillanatnyi ajándéka a sorsnak - mondta a szőke szép asszony és hangosan kaczagott jól sikerült tréfáján.


Szerény, vérszegény arczu, reszkető ifju közeledett felé. Remegő kezeiben egy tálat tartott, ezen vérpiros, forró szív feküdt. A költő szive. Ezen annyira felbosszankodott a szép asszony, hogy ellökte magától a tálat. A szív leesett és a padlón elgurult a szoba egyik sarkába. Most kaczagott a szép asszony, nagyon, nagyon mulatságos volt a dolog. A szegény költő ott hagyta szívét a sarokban és tova lopódzkodott - szívtelenül.

 

Igy mondják a valóságban is, nemcsak a mesében: Ott maradt a szive. Nevetve csendült fel mögötte a szép aszszony hangja: „Itt felejtett valamit!” Nem mondta meg, hogy mit, mert valószínűleg nem is tudta, hogy minek hívják a sarokban heverő vérpiros valamit.


A szegény költő a folyosón beleütközött egy úrba, aki igazán nem illik bele egy mesébe. Talán eltalálták: börzeáner volt a derék úr. Lassan odalépett a szőke szép asszonyhoz és átnyújtotta ajándékát. Nem igen fogják eltalálni, hogy mit. Egy üveg Diana-sósborszesz volt és egy doboz, amelyben Diana-puder, Diana-szappan és Diana-créme volt.
És szólott a kövér férfi:


- Szép szőke asszony, szépségednek, bájaidnak varázsa elragadó, mint a rózsák, de elhervad, akár a rózsák... Ez a csodaszer örökké megtartja szépségedet! A szép asszony szemei ugy ragyogtak, mint a zöld fácskán a gyertyák, amelyeknek párja egy fillér volt. Megint nevetett a szőke szép asszony, a boldogság, az öröm, az elragadtatás hangján és meghajtotta finomvonalu Madonnafejét, hogy a bőkezű adakozó megcsókolhassa fehér nyakát, amely az illatos csipkék közül vakítóan ragyogott ki.


... Ez volt a szőke szép asszony karácsonyi álma. És amint a mese mondja, ha meg nem halt, ma is él. Pedig igazán meghalt a szőke szép asszony, biztosan tudom. És amikor bonczolták, észrevették, hogy nincs szive és ennek helyére odatették a költő szivét, amely még akkor is ott feküdt a sarokban. De szép és ifjúságtól ragyogó volt a szőke asszony még a koporsóban is, mert a legdrágább volt neki a Diana-sósborszesz, ifjúságának a titka és Diana-puder, Diana-szappan, Diana-créme volt varázsos szépségének rejtélye.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Első nemzetközi korong sikerünk Első nemzetközi korong sikerünk
A bécsi tanulmányút után sor került az első vizsgára. A BKE a...
Tornádó Fonyódon Tornádó Fonyódon
Április 29-én déltájban erős zivatar támadt Siófokon bőséges, a...
Tanácsok fiatal kereskedőknek Tanácsok fiatal kereskedőknek
Látjuk magunk körül rajzani azt a fiatalságot, amelyik most...
Villamos mozdony Villamos mozdony
A villamos áram munkába fogása erősen döngeti a gőzmunkának eddigi...
Gróf Khuen-Héderváry szerepe Gróf Khuen-Héderváry szerepe
A válsággal kapcsolatban egyre sürübben emlegetik gróf...
Le a ragyogókkal! Le a ragyogókkal!
Mi az a ragyogó? Cifra, ragyogós cseh üveggyöngy, és rézlapocskák,...
Özvegy Ady Endréné első levele Özvegy Ady Endréné első levele
Harminc éve, 1912. tavaszán különös idill indul Ady és egy Svájcban...
Fénnyel való ébresztés Fénnyel való ébresztés
Jatzó Ferenc magyar föltatláló igen elmés készüléket szerkesztett....
Cilinderes hitlerista felvonulás Bécsben az egyenruhatilalom ellen
Vasárnap a nemzeti szocialisták Bécs több kerültének főbb útvonalán...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98