Dtum
Login with Facebookk
1912 | December

A ringben. Érdekes box-apróságok

Kevés sportágnak van olyan messzire visszanyuló története, mint a boxolásnak, a mely már a régi görögök és rómaiak korában nagy népszerüségnek örvendett. Egyes ökölvivók, mint például a milói Kroton, valóságos néphősök voltak. A boxolás történetéből számtalan érdekes eseményt, apróságot tartott meg a néphagyomány és jegyeztek fel az ökölvivás krónikásai. Ime egynéhány azokból:

A régiek ökölvivását az angolok fejlesztették az "önvédelem nemes művészetévé".

A boxolásnak, helyesebben versenyboxolásnak James Figg teremtette meg az alapját Angliában.

Az első amerikai dijboxolást 1816-ban tartották amikor Hyer és Bedsky állottak egymással szemben.

Az ökölvivást a professzionátusok 1860-ig puszta ököllel üzték. A híres Jack Hesman
– Tom Sayers match volt az utolsó, amelyet kesztyű nélkül vivtak. Ez 1861 április 17-én folyt le Farnborough angol városkában s Sayers győzelmével végződött Hesman, Amerika bajnoka, hatalmas fizikuma és sulyelőnye ellenére sulyos vereséget szenvedett, mig ellenfele ugyszólván érintetlen maradt. Sayers neve azóta közmondásokba és az angol nép számára. Tom Sayers fajtájából való" körülbelül a legnagyobb dicséret, a mit valakiről el lehet mondani.
E nevezetes mérkőzés után a rendőrség a puszta ököllel való boxolást betiltotta s akkor kezdődtek meg a professzionátusok első "kesztyűs kézzel vívott mérkőzései.

A leghosszabb, puszta ököllel végigküzdött matchnek Melboure ausztráliai város volt a szinhelye 1855-ben, a mikor James Kelly és Jonathan Smith hat és egy negyed óra hosszat küzdöttek az elsőségért. A világ leghosszabb boxmérkőzése azonban kétségkivül a ???? volt. a mely New-Orleansban 1809. április 6-án folyt le s 110 menet és 7 ora 19 percnyi küzdelem után eldöntetlenül végződött.
Legrövidebb idő alatt Baifling Nelson volt könnyüsulyu világbajnok végzett William Rosser-vel, a kit 1902-ben megtartott mérkőzés alkalmával két másodperc alatt ütött ki. Egy Johannesburgban, Dél-afrikában megtartott mérkőzés alkalmával Doherty 5 mp. alatt ütötte le Cropert.

Általános tapasztalat szerint a professzionátusok husz-huszonötéves korban érik el legszebb eredményeiket, vannak azonban ökölvivók, a kik előrehaladottabb korukban is nagy diadalokat aratnak. Példa erre Bob Fitzcmmons, a kit "the old man of the righ"-nek ("a ring öreg urá"-nak) neveztek el s 45-50 éves korában még egyre győzelemről-győzelemre haladt és csak 1910-ben, Bill Lang-tól szenvedett veresége után határozta el, hogy végleg visszavonul. Mások viszont még ugyszólván gyermekkorukban érik a legnagyobb dicsőséget. Carpenter, a francia csodaboxoló, tizenhat éves korában már félelmetes ellenfele volt nem egy boxolónak- Az "ifjusági rekord"-nak azonban Eugene Corri híres boxbiró két kisfia a büszke tulajdonosa. Csak a minap mutatták be egy jótékonysági estély alkalmával boxtudásukat, a mi annál csodálatosabb, mert a két ikertestvér – öt éves.

Az ökölvivók növekvő népszerüségével a hivatásos boxmérkőzések dijai is egyre növekednek. 1910-ig a Corbet-Sullivan mérkőzés vezetett 45.000 dollár (225.000 korona) dijazással. Ezt a rekordot messze felülmulta a Jeffreis-Johnson-match alkalmával szereplő pénzdij, a mely egy millió koronánál többre rugott. Nem csoda, hogy mindkét fél a nagy renói mach után nyugodtan vonulhatott vissza, mig Jeffries, ha nem is babérjain, de legalább – pénzeszsákjain nyugodhatik.
Game Chloken.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az ukrán békeszerződés pontjai Az ukrán békeszerződés pontjai
A békeszerződést elsőnek Czernin gróf írta alá 2 óra 20 perckor....
A Munkás TE versenye A Munkás TE versenye
Vasárnap rendezte a Munkás TE első idei birkózóversenyét, amelynek...
A szegedi ünnep A szegedi ünnep
Bizonyára nem sértjük meg vele Mikszáth Kálmánt, ha úgy nézzük a...
Felkészülés az evezési szezonra Felkészülés az evezési szezonra
A vérbeli evezősök a szitáló eső és hűvös szél daczára már...
A Filmjáték formája A Filmjáték formája
Az utolsó, talán soha többé vissza nem hozható alkalmat nyújtja a mai...
Spanyolországnak trónörököse született Spanyolországnak trónörököse született
Május 10-én délelőtt Viktória spanyol királynénak fiúgyermeke...
Kirándulóhelyeink kőzettani érdekességei,  Budapest  környéke Kirándulóhelyeink kőzettani érdekességei, Budapest környéke
Ha hazánk természeti szépségekkel bőven megáldott vidékeit...
A főváros leszállitotta az üzemi vezetők óriási fizetését A főváros leszállitotta az üzemi vezetők óriási fizetését
Sipőcz Jenő dr. budapesti polgármester október hó 21-én rendeletet...
Az angol király betegsége válságosra fordult, a vasárnapot eszméletlenül töltötte Az angol király betegsége válságosra fordult, a vasárnapot...
A királyi palota körül oly szörnyü vihar dühöng, hogy a nagybeteg...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98